Akcie Google: Operační systém Google bude zřejmě v počítačích velkých výrobců

10.07.2009 00:42

Komentář autora: Zdá se, že Microsoftu by mohl brzy ujet vlak...

Akcie Google

Operační systém Google bude zřejmě v počítačích velkých výrobců

Čtyři z pěti největších světových výrobců osobních počítačů budou zřejmě v budoucnosti prodávat své přístroje s novým operačním systémem od firmy Google, o jehož vývoji internetová společnost informovala ve středu. Google dnes spolupráci s výrobci oznámil na svém firemním blogu.

Mezi zájemci o nový operační systém Google Chrome jsou firmy Hewlett-Packard, Acer, Lenovo a Toshiba. Druhý největší světový výrobce osobních počítačů Dell zmíněn nebyl.

Chrome OS staví na systému Linux s otevřeným zdrojovým kódem a první počítače s ním by se měly na trhu objevit ve druhé polovině příštího roku.

Podle Googlu je Chrome pro všechny osobní počítače, ale zpočátku bude jen v netboocích. Google podle expertů tímto novým konceptem vytváří velký tlak na firmu Microsoft a může ohrozit na trhu dominantní postavení jejího operačního systému Windows.

Podle marketingového manažera počítačové divize HP v Česku Petra Trešla budou pro případné úspěšné rozšíření operačního systému od Google hrát klíčovou roli aplikace pro podporu multimédií a počítačové hry.

Analytická společnost Gartner uvádí, že Windows od Microsoftu mají nyní v Česku podíl kolem 77 procent, což je o dva procentní body méně než v roce 2007. Ve východní Evropě kleslo zastoupení Windows za poslední rok rovněž o dva body na 73 procent.

Snaha Googlu konkurovat Microsoftu by podle analytiků mohla zlevnit osobní počítače, když na jejich ceny navíc útočí levné netbooky. Google chce nabízet Chrome zdarma, což by mohlo vyvolat cenovou válku s Microsoftem.

I když jsou jeho Windows světově dominantním systémem, který je v 90 procentech veškerých osobních počítačů, Microsoft nebude brát výzvu Googlu na lehkou váhu, odhadli analytici. Jeho nový operační systém Windows 7 bude k dispozici v říjnu.

Kromě předních výrobců počítačů se na spolupráci s Googlem kolem nového operačního systému podílejí také producenti počítačových čipů Freescale a Qualcomm.

Operační systém od společnosti Google chce oslovit především lidi, kteří většinu času na počítači tráví na internetu. Podle firmy bude rychlý a jednoduchý k obsluze. Přístup na internet by měl systém Chrome umožnit za několik sekund.

Podle analytiků je strategie Google spustit Chrome nejdříve v netboocích logická. Netbooky představují jeden z mála segmentů trhu s počítači, které vykazují růst, když celkový trh s PC klesá.

Analytik Shaw Wu ze společnosti Kaufman Bros připomíná, že ceny téměř všech počítačových komponentů klesají. Operační systém ale s cenou dolů nešel.

"To na Microsoft jaksi přitlačí," řekl analytik.

Microsoft neuvádí, kolik si od výrobců počítačů účtuje za instalaci Windows. Analytici odhadují, že dostává 20 až 40 dolarů za starší systém XP, který je ve většině netbooků, a že v případě novější Visty to bude nejméně 150 dolarů.

Zdroj: ČTK, Lidovky.cz

JanHýsek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...