Akcie Rio Tinto: Rio Tinto prý podvodem Čínu připravilo o 700 miliard jüanů

10.08.2009 17:50

 Komentář autora: Čína se s tím nepáře. Zdá se, že využije všechny možnosti, aby získala konkurenční výhodu. Rozhodně jim však nelze upřít jasný tah na bránu a uvažování v dlouhodobém horizontu, což je v dnešním světě velmi důležité.

Rio Tinto prý podvodem Čínu připravilo o 700 miliard jüanů

Čína obvinila nadnárodní těžební koncern Rio Tinto, že po dobu šesti let shromažďoval tajné informace o čínském ocelářském průmyslu. Na základě zjištěných informací prý podnik inkasoval za prodej železné rudy čínským ocelárnám zhruba o 700 miliard jüanů (asi 1,85 bilionu Kč) víc, než by jinak prodejem získal. Uvedla to dnes agentura Reuters.

V souvislosti s tímto případem Čína už delší dobu zadržuje čtyři zaměstnance Rio Tinto, z toho jednoho Australana. Po novém obvinění úřady dokonce tvrdí, že by mohly začít podrobně zkoumat, jak zahraniční firmy v Číně působí a jaké praktiky využívají, aby na trhu obstály.

Rio Tinto je druhým největším producentem rud a dalších nerostných zdrojů. Hlavní zastoupení má firma v Austrálii a ve Velké Británii, působí ale po celém světě. Akcie Rio Tinto na burzách v Sydney i Londýně v obavách z dalšího vývoje ztrácely kolem tří procent.

Nová obvinění jsou pokračováním případu, který se táhne už několik měsíců. Čína se snažila se společností Rio Tinto vyjednat velkou slevu na dodávky železné rudy, protože kvůli hospodářskému útlumu jsou ceny komodit obecně mnohem nižší než loni. Když ale nedosáhla tak výrazného snížení cen, jaké požadovala, přišla s obviněním, že zaměstnanci této firmy se v Číně dopouštějí komerční špionáže.

Rio Tinto tvrdí, že jejich pracovníci se nedopustili ničeho nezákonného a neupláceli zástupce čínských oceláren, aby se dostali k informacím, jak tvrdí čínské úřady.

Zaměstnanci Rio Tinto podle Číňanů pátrali po informacích, které jim měly pomoci získat výhodu při jednání o cenách. Ty si ale prý zajišťovali podvodným způsobem.

Zdroj: ČTK

Jan Hýsek * Top 5

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 885)
Ne (400)

Celkový počet hlasů: 4285

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...