Ceny nemovitostí: Byty zlevní. Ceny ve stavebnictví letos klesnou

09.03.2010 17:00

Byty zlevní. Ceny ve stavebnictví letos klesnou

Tuzemské stavebnictví prochází velmi těžkým obdobím a podle aktuálních prognóz nebude pro stavaře ani letošní rok nikterak příznivý. Klesá počet vydaných stavebních povolení, počet nově rozestavěných bytů a cena stavebních prací. Pád cen pak otevírá prostor i k dalšímu snižování cen bytů.

Odborníci se však rozcházejí v názorech, jak hluboký propad cen nastane. Stavební internetový portál Příprava stavby předpovídá, že ceny stavebních prací v letošním roce klesnou až o čtvrtinu a celková hodnota zakázek až o 17,5 procenta. "Tlak na snížení stavebních prací je skutečně obrovský," uvedl Radek Iwoniak, provozovatel portálu.

Prezident Svazu firem ve stavebnictví Václav Matyáš sice připouští další propady cen, ale tak pesimisticky to nevidí. "Odhady takových poklesů jsou střelením kozla. Kdyby firmy něco takového udělaly, byl by to konec jejich podnikání," uvedl Matyáš. Podle něj bude prioritou firem ve stavebnictví v letoším roce alespoň přežít, a nikoliv vytvářet zisk.

Pokles cen ve stavebnictví ještě posílí tlak na další snižování cen bytů, ke kterému developeři chtě nechtě museli v minulém roce přistoupit. Přinutil je k tomu i pokles objemu poskytnutých hypoték.

Za celý minulý rok poskytly banky občanům hypotéky za 73,85 miliardy korun, což znamenalo ve srovnání s rokem 2008 pokles o 39 procent. Od července 2009 až do konce roku se hypotečním bankám dařilo v meziročním srovnání pozvolna navyšovat počty a objemy nově poskytnutých úvěrů, ale v lednu se tento trend zastavil a počet nově poskytnutých hypoték klesl na dosavadní minimum.

Zdroj: tyden.cz

 

Jan Hýsek

  

  • Hledáte investora či projekt k investování? Chcete prodat firmu či podíl ve firmě? Chcete koupit firmu? Hledejte na Investoři.net

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 892)
Ne (407)

Celkový počet hlasů: 4299

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...