Dopravce Jančura: Vládnou nám hlupáci, kteří neumějí počítat

20.06.2011 01:17

Dopravce Jančura: Vládnou nám hlupáci, kteří neumějí počítat

Radim Jančura

 

Praha - Investujeme do charity druhého řádu - veřejné dopravy, říká v rozhovoru pro TÝDEN.cz majitel Student Agency Radim Jančura. Časem by chtěl veškeré zisky dávat na skutečnou charitu - prý mu stačí jeho plat. V rozhovoru také ostře kritizuje politiky.

Jančura podniká už od studentských let - Student Agency založil již v roce 1996, původně jako zprostředkovatele pro au-pair pobyty. Nyní jeho žluté autobusy zná snad každý Čech, ale i Slovák.

"Máme tu pravicovou vládu, a ačkoli k ní mám výhrady, pravicové vlády na podnikatele spoléhají. Na rozdíl od levice. Ta sice na podnikatele také spoléhá, ale zároveň se proti nám snaží veřejnost poštvat. "Vy bohatí jste ti špatní, dobří lidé jsou pouze ti chudí..." Přitom je to úplně obráceně. Ten, kdo je bohatý a nekrade, si peníze zaslouží. Buďto je chytřejší, nebo pracovitější… Pokud nekrade! Což je bohužel v tomhle státě docela běžné," říká Jančura v rozhovoru pro TÝDEN.cz a dodává, že i přes potíže nikdy neměl chuť s podnikáním skončit.

S politiky to má ovšem někdy těžké. O problémech, které mu dělají, devětatřicetiletý podnikatel mluví otevřeně a bez vytáček. Vadí mu jejich neekonomické chování, když odmítají využít levnější a pro stát výhodnější nabídky. Jako příklad dává svou nabídku Slovákům na železniční dopravu, která jim ušetřila značné částky. Ti ji přijali. Když ji předložil Jihomoravskému kraji, odmítl se s ním hejtman Michal Hašek (ČSSD) bavit. Ačkoliv by kraji alternativní doprava podle Jančury ušetřila 150 milionů ročně.

"Dokud budou v téhle zemi u moci takoví jako hejtman Hašek a jemu podobní, tak s tím, co dělám, v životě neseknu. To ne! Leda by mě skolila mrtvice. Omlouvám se, ale pro takové lidi se těžko hledá příznivé slovo, když neumějí napočítat do pěti. Protože jen hlupák by si ze dvou nabídek nevybral tu levnější. A byl bych strašně rád, kdyby mě zažalovali, abychom to mohli probrat u soudu," vzkazuje politikům přes TÝDEN.cz.


Michálek je hrdina, Pecina má zvrácenou logiku

Jančura plánuje, že až se jeho firma dostane do větších zisků, bude je dávat na charitu. Dnes všechny peníze investuje do železniční dopravy. Sám má jen svůj plat, služební auto a služební mobil. Víc podle svých slov nepotřebuje.

Vadí mu korupce, která v Česku prolézá až do nejvyšších pater politiky. Proto obdivuje Libora Michálka, který loni v prosinci upozornil na černé fondy na Ministerstvu životního prostředí. "Libor Michálek je přitom opravdový hrdina, který by měl dostat metál a peníze, aby do konce života nemusel litovat toho, co udělal. Aby šel příkladem ostatním," prohlásil pro server.

Naopak zlost má na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Před pár lety prohlásil, že je to jediný úřad, který v naší zemi dobře funguje. To podle něho už dávno neplatí, protože instituce není nestranná. Ukazuje to na příkladu Martina Peciny (ČSSD).

"Když jsem s panem Pecinou probíral, proč mu vadí naše levné jízdné a nevadí předražená elektřina, odpověděl mi: "To je v pořádku, že je elektřina drahá, to je dobře pro majitele. Naším cílem není kritizovat, kdo je drahý a kdo ne. To řídí trh. My musíme hlídat všechno, co je příliš levné. Protože to, co je levné, brání vstupu dalších konkurentů na trh." To je přece úplně zvrácená logika. Dneska už je navíc jasné, že je Úřad pro ochranu hospodářské soutěže silně politicky řízený," kritizuje šéf společnosti Student Agency v rozhovoru pro server TÝDEN.cz.

Zdroj: eurozpravy.cz, tyden.cz

 

Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.

Přidat.eu záložku

Osobnosti a vůdci

05.06.2009 13:40
"Nabídka peněz exploduje, akcie porostou. Peníze, které tisknou centrální banky, způsobí růst cen na rozvíjejících se trzích. Teď je sice čeká pokles, ale dlouhodobě půjdou nahoru. Proto tam co nejvíce investujeme." Mark Mobius Výkonný šéf TEMPLETON ASSET MANAGEMENT Zdroj: HN JanHýsek.com
03.06.2009 02:05
KSČM: Komunisté si stěžují Janečkovi kvůli dokumentu o Miladě Horákové Komentář autora: Co k tomu dodat? Budu se opakovat, ale komunismus a fašismus je pro mne jedna a tatáž kategorie. Pro ty, kteří patří mezi nejmladší ročníky a o dějiny se nezajímají: komunisté odsoudili ve vykonstruovaném...
<< 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 883)
Ne (398)

Celkový počet hlasů: 4281

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...