Finanční krize: Mají být banky a bankéři za finanční krizi potrestáni?

27.05.2010 03:42

Otázky a odpovědi na Finanční fórum

Pane Hýsku, pokud sledujete BAC pozorně, jistě Vám neušel návrh na finanční reformu v USA. Co si o ní myslíte? Hrozí reforma snížením zisků bank?

Na jednom webu jsem narazil i na zmínku o možné změně výpočtu Tier1. Jak vidíte toto riziko pro banky?

Dobrá otázka. Předně musím napsat, že se nepovažuji za experta na US bankovní systém či na finanční reformu. Upřímně řečeno, kdo celému bankovnímu systému jako celku skutečně rozumí? Něco mi říká, že to bude tak maximálně pár desítek lidí na světě. Není to tak dávno, co byl publikován rozhovor s legendárním Sorosem, který v rozhovoru sám přiznal, že do finanční krize ani nevěděl, co to CDS jsou! A George Soros je živoucí burzovní legenda!

Musím se přiznat, že z celého toho "křižáckého tažení" proti bankám a bankéřům celosvětově nemám dobrý pocit. Naprosto chápu, že jsme jenom lidé a nejraději vidíme vše černě nebo bíle. A je přeci třeba najít ty viníky krize a řádně je potrestat! Takhle svět funguje. A bankéři jsou první na ráně. Ostatně, oni na sebe již delší čas upozorňují svým arogantním a hloupým chováním, že? Takže si za to mohou do jisté míry sami. Ale klást vinu za krizi pouze bankám a bankéřům, to by byla totální pitomost!

Jednou věcí jsem si jistý. Systém musí mít jasně daná pravidla. A musí být maximálně spravedlivá a racionální. Někdy si sám sobě kladu otázku: není třeba takové shortování bezcharakterní? Neměl by mít právo prodávat akcie třeba po milionech pouze ten, kdo je nyní skutečně vlastní? Firma ho zklamala, ztratil důvěru a tak většinu či vše prodá a to mi naopak přijde být velmi fér. Tak zrovna toto mi přijde být jako zásadní téma.

Jsem tedy pro reformu finančního systému a to i celosvětově. Současně to musí být výhodné pro všechny strany, tedy klasické win-win-win-....

Na druhou stranu jsem proti zaplétání se do politických hrátek a proti odsuzování pouze domnělých viníků krize. Takovým typickým politikem, který se především potřebuje zviditelnit je pan Sarkozy. Ne nadarmo mu říkají "blik blik prezident".

Tedy můj názor je tento:
- reforma bankovního systému by se měla udělat
- reforma musí být férová a vyvážená
- nejsem proti tomu zakázat všem burzovním hráčům (včetně hedge fondů) a zejména bankám dělat vyslovené "prasárny" (toto by samozřejmě měli posoudit dostatečně osvícení lidé, já osobně bych si na to třeba vůbec netroufnul, tak moc celému systému vážně nerozumím...) (Sám sebe se ptám, jestli např. takový short není vyslovená prasárna a tedy zakázat?!)

Buďme také realisti. Nelze podceňovat schopnost takových BAC, C či GS (všechny mám nakoupené) lobovat, že? Oni nejsou žádní pitomci a znají řeč peněz (viz volby atd...).

Můj závěr: Banky typu GS, BAC či C to všechno ustojí. Oni si poradí. Navíc, stejně zase něco inovují a najdou způsoby, jak najít cestičky a jak vydělat. Akcie těchto US bank půjdou ve střednědobém a dlouhodobém horizontu nahoru (můj tip na pořadí podle velikosti nárůstu: 1.-C, 2.-BAC, 3.-GS). Jsem si jistý.

 

* Toto není investiční doporučení! * 

 

 Jan Hýsek  

 

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

  • Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

 

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...