George Soros: Americká ekonomika se už dotkla dna

13.08.2009 17:02

Podle finančního magnáta George Sorose může americká ekonomika očekávat v příštím čtvrtletí jen růst. Toto tvrzení je však v rozporu s ekonomy a prezidentem Barackem Obamou, kteří tvrdí, že cesta bude ještě dlouhá a těžká. 

Americká ekonomika se dotkla dna a v příštím čtvrtletí uvidíme pozitivní růst díky vládním stimulům uskutečněným v minulosti. Uvedl to finanční magnát George Soros.

"Myslím si, že stimuly věci změnily, ekonomika se dotkla dna a nyní můžeme očekávat pozitivní čtvrtletí," řekl pro Reuters Soros.

Podobného názoru je i dalších 47 ekonomů dotázaných listem The Wall Street Journal. Podle nich hospodářská recese ve Spojených státech, která začala v prosinci 2007, již skončila. Ve třetím čtvrtletí by měla americká ekonomika podle listu vykázat nárůst o 2,4 procenta.

Prezident Národního úřadu pro ekonomický výzkum (NBER) James Poterba nicméně v úterý řekl agentuře Reuters, že ještě nenastal čas pro zahájení procesu oficiálního stanovení konce recese v USA. Výbor akademických ekonomů NBER je v USA arbitrem určujícím trvání recesí.

Rozpor: Růst brzdí slabé spotřebitelské výdaje

Obamova administrativa sice napumpovala do ekonomiky 787 miliardy dolarů, aby lépe vzdorovala nejhlubší finanční recesi od třicátých let dvacátého století, americká ekonomika však ve druhém čtvrtletí stále klesala, a to tempem jednoho procenta ročně.

Ukázalo se také, že spotřebitelé zatím nejsou ochotni výrazněji zvýšit výdaje. Trh sice věří, že americká ekonomika by se mohla ještě letos vrátit k růstu, kvůli slabým spotřebitelským výdajům to ale, podle ekonomů, zřejmě nebude oživení příliš silné.

Překvapením byla nezaměstnanost, která v červenci nečekaně klesla o 0,1 procentního bodu na 9,4 procenta; čekal se nárůst na 9,6 procenta.

Další peníze nejsou potřeba

Podle Sorose nejsou ani další stimulační balíčky potřeba. Navzdory tomu mnoho ekonomů a vládních příslušníků další finanční injekce nevylučují. Optimisticky nevidí budoucnost ani prezident Barack Obama. Podle něj Spojené státy budou potřebovat ještě řadu měsíců na to, aby se jejich ekonomika dostala ze současné hospodářské krize.

"Potrvá ještě řadu měsíců, než se úplně dostaneme z recese. Jak už teď víme, tato recese byla hlubší, než si kdokoli myslel," uvedl Obama ve svém pravidelném týdenním projevu k národu. Ten se vysílá v rozhlase a také na internetu.

Mnoho analytiků také netrpělivě očekává na čtvrteční zasedání Federálního rezervního systému (Fed), který má rozhodovat o případném snížení základní úrokové sazby. K žádné změně by však podle ekonomů dojít nemělo.

Zdroj: iHNed.cz

Jan Hýsek * Top 5

Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...