Hedge fondy: Regulace hedge fondů

02.07.2009 16:55

Komentář autora: Novodobý hon na čarodějnice začíná...

Švédsko zahájilo předsednictví obranou privátních investorů

Švédsko zahájilo půlroční předsednictví Evropské unie obranou takzvaných hedgeových fondů a fondů soukromého kapitálu (private equity). Tyto nástroje podle nich nepředstavují takové riziko, jak se někdy říká. Napsal to dnes ekonomický list Financial Times (FT). Švédové už před začátkem předsednictví uvedli, že se chtějí věnovat hlavně ekonomice a ekologii. 

"Jsou zde přehnané obavy z toho, že fondy soukromého kapitálu představují velké systémové riziko. My si to nemyslíme," citují FT švédského ministra Matse Odella, který má na starosti finanční trhy.

Hedgeové fondy nejsou určeny široké veřejnosti, investují přes ně hlavně bohatí jednotlivci či instituce. Tyto fondy nepodléhají stejné regulaci jako fondy kolektivního investování a mohou například spekulovat i na pokles cen akcií a dalších aktiv. Někteří kritici mají za to, že právě tyto fondy nesou díl viny na kolapsu finančních trhů.

Většina hedgeových fondů i fondů soukromého kapitálu, které působí v Evropě, má sídlo v Londýně. Jejich zástupci tvrdí, že návrh regulace, který v dubnu předložila Evropská komise (EK), obsahuje řadu zbytečností. Švédové nyní slibují, že prosadí v návrhu regulace změny.

Postoj Švédů je podle FT důležitý, protože země bude z pozice půlročního předsednictví řídit mimo jiné jednání, kde se budou posuzovat návrhy EK. Výhrady vůči návrhům komise už dala najevo Británie.

"Krizi nezavinily fondy soukromého kapitálu ani hedgeové fondy. V některých zemích se ale private equity i hedgeové fondy při politických debatách považují za problém. To není totéž jako říkat, že bychom je neměli regulovat. Cílem je mít zdravou regulaci, ne tento sektor zadusit," podotkl Odell.

Zdroj: ČTK

JanHýsek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...