Hynek Rozkovec: Je vůbec investice do akcií morální? Nechci být „vrahem z Wall Streetu“!

23.06.2010 06:39

Q.: Je vůbec investice do akcií morální? Nechci být „vrahem z Wall Streetu“.

A.: Investice do akcií je vysoce morální a pomáháte tak nejen sobě, ale i lidem okolo sebe. Nevěříte? Čtěte dál.

Pokud investujete do akcií, pak podporujete hospodářství dané země. Jak?

Čím více lidí investuje do akcií, tím více společností může být kotováno na burze. Firmy mohou získávat na burze další prostředky pomocí primárního úpisu, expandovat, a tím dát více lidem práci a platit státu více peněz na daních. Takto se zvyšují příjmy obyvatelstva, které může nakupovat více zboží a služeb, což znovu pomáhá hospodářství v růstu. Stát může investovat více peněz do infrastruktury, což opět podporuje ekonomiku a navíc mu odpadá starost o nezaměstnané, kteří získali práci. Neznám lepší situaci, kdy vyhrávají všichni. To vše by ale nebylo možné, pokud by investoři, kteří se zúčastnili primárního úpisu, nemohli svoje akcie prodat, kdykoliv budou chtít své peníze zpátky. A to se děje právě na burze.

 

Q.: A proč je burza pro hospodářství tak důležitá?

A.: Představte si, že firma má projekt (typicky chce třeba rozšířit výrobu), ale ví, že bude ziskový až po 5 letech. Jakou šanci má na něj získat úvěr u banky, který by ji nezruinoval? Mizivou.

Naproti tomu na burze by taková společnost nejspíše uspěla. Při IPO by si od investorů na expanzi "půjčila" výměnou za obchodní podíl. Mnozí investoři jsou ochotni tolerovat i firmu, která je několik let ve ztrátě. To ale vůbec nemusí nastat. Firma bude pouze nějakou dobu méně zisková, ale investovaná aktiva ve společnosti zůstanou nebo dokonce bude zisk stabilně růst. Vždyť přece nemusí splácet úvěr s úrokem 10, 15, 20 procent.

Podívejme se na konkrétní hypotetický příklad. V ČR jsou dva významné pivovary, které nestačí pokrývat zvyšující se poptávku po jejich produktech. Pokud by se Bernard nebo Svijany rozhodly nabídnout své akcie veřejnosti, pak by si je mnoho investorů rádo koupilo. Pokud by byly za slušnou cenu, patřil bych mezi ně i já. Obě společnosti podnikají v regionech, které se nedají zrovna označit za nejbohatší v ČR. Jaký rozkvět by tento krok v daných oblastech způsobil, si každý dovede představit sám.

 

Hynek Rozkovec

hynek.rozkovec@centrum.cz

 

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...