Jak začít investovat do ETF?

04.12.2010 00:06

Jak začít investovat do ETF?

Tento článek je zde publikován se souhlasem partnerského projektu www.etfs.cz, který se specializuje právě na oblast ETF. Mohu Vám jej vřele doporučit jako dobrý zdroj informací o ETF.

 

Vlastní nákup a prodej burzovně obchodovaných fondů je velmi jednoduchý. Méně zkušení investoři mohou mít zpočátku problém s výběrem vhodného typu fondu. Jak se v nabídce několika stovek ETFek orientovat? Které informace jsou pro vás důležité? Na které otázky byste si měli před prvním nákupem odpovědět?

Podobně jako v případě klasických podílových fondů můžeme burzovně obchodované fondy rozdělit do několika skupin – ETF zaměřené na peněžní trh, státní a firemní dluhopisy, akcie, nemovitosti, komodity či měny. Každá skupina se liší výší možného výnosu a rizikovostí (pozn. o rizicích spojených s investicí do ETF se můžete dočíst zde). I když je přáním většiny investorů dosáhnout co nejvyššího výnosu „bez rizika“, je třeba ctít základní zákonitosti – čím vyšší výnos požadujete, tím rizikovější ETF budete muset zvolit.

 

Rizika versus očekávaný výnos

Rizikovost (volatilita) vybraného ETFka je dána rizikovostí cenných papírů, které zařazuje do portfolia. Mezi nejméně rizikové patří ETF zaměřené na peněžní trh následované fondy investujícími do firemních a státních dluhopisů. V případě dluhopisových ETF je třeba počítat s měnovým rizikem. I když ETF dosáhne kladného výnosu ve své vlastní měně (pozn. v měně ETF), díky posílení koruny vůči měně fondu může být výsledná korunová výkonnost záporná.

Na opačné straně, co se rizikovosti týče, stojí fondy zaměřené na akcie, komodity či měny. Obecně platí, že ETF zaměřené na široké akciové trhy (např. ETF na globální indexy) vykazují nižší volatilitu než úžeji zaměřené fondy. Mnohem vyšší kolísavost vykazují i ETF investující do akcií z rozvíjejících se zemí. I zde je třeba myslet na měnové riziko, jeho vliv je však oproti dluhopisovým fondům nižší (pozn. rizikovější (akciové) fondy nabízejí na dlouhém horizontu vyšší výnos).

Nabídka ETF je rozdělována nejen podle sledovaného regionu (např. svět, USA, Evropa, Asie) či země, ale i jednotlivých sektorů. V případě investice v rámci jednotlivých sektorů počítejte s tím, že jednotlivá odvětví hospodářství se nemusejí vyvíjet shodně. Některá odvětví jsou více svázána s vývojem hospodářství, jiná se mohou vyvíjet zcela opačně či neutrálně. Setkat se můžete s označením cyklické, anticyklické a neutrální odvětví.

 

Tři základní otázky

Před investicí byste měli znát odpovědi na tři základní otázky, a to jaký výnos očekáváte, jaké riziko jste ochotni podstoupit, a jak dlouho nebudete investované prostředky potřebovat (pozn. v této souvislosti mluvíme o tzv. investičním horizontu).

Každý investor by měl popřemýšlet i o své celkové finanční a majetkové situaci. Vedle svých příjmů by měl věnovat pozornost i pravidelným, plánovaným i neplánovaným výdajům. K investici do ETF je vhodné vyčlenit pouze část prostředků určených ke zhodnocení.

 

Kde hledat informace o ETF?

Pro české investory může být velkou překážkou malá informovanost o burzovně obchodovaných fondech. Tuzemské finanční servery se investicím do ETF věnují spíše okrajově. Prim stále hrají témata věnovaná klasickým podílovým fondům.

Mnohem více informací lze nalézt na stránkách zahraničních finančních portálů. Ty již běžně publikují nejen informace z oblasti burzovně obchodovaných fondů, ale nabízejí i aktualizované databáze produktů. Redakce našeho webu se bude snažit přinášet nejdůležitější informace ze světa ETF, které jsou přínosné pro českého investora.

Podrobné informace o nabízených fondech lze nalézt na stránkách emitentů (např. iShares.com; etf.db.com apod.). Nabízené ETF jsou členěny do jednotlivých skupin – akcie (globální, regionální, země, sektory apod.), dluhopisy (firemní, státní), komodity (koše komodit či jednotlivé komodity), měny.

 

Zdroj: etfs.cz

 

Tento článek je zde publikován se souhlasem partnerského projektu www.etfs.cz, který se specializuje právě na oblast ETF. Mohu Vám jej vřele doporučit jako dobrý zdroj informací o ETF.

 

Přidat.eu záložku

Anketa

Znáte ETF?

Ano (6)
Ne (6)

Celkový počet hlasů: 12

Začátečníci

12.03.2012 00:13
Z ekonomického hlediska chápeme burzu jako zvláštní formu trhu. Je charakteristická těmito znaky: zvláštní organizovanost trhu, osobní omezenost, omezený okruh zastupitelného a na trh připuštěného zboží, fyzická nepřítomnost zboží na trhu, pravidelné opakování trhu na určitém místě,...
23.02.2012 01:52
Základem každého obchodníka je naučit se orientovat v grafech. Každý čte grafy jinak, každý má své postupy a metody. V této sérii článků se postupně prokoušeme technickou analýzou, od počátečních studiích grafů až po analýzu samotnou. Možností jak analyzovat situaci na daném CP, či fin....
16.10.2011 22:53
České brokerské firmy se od těch zahraničních velmi liší. I když základ je stejný, tak zbytek ne. Jak se říká „když dva dělají totéž, není to totéž“. Zjistili jsme, s čím přicházejí čeští brokeři a jak na vás chtějí vydělat. Čeští brokeři se zdají na první pohled velmi štědří. Nezkušený člověk...
29.09.2011 23:59
Zlatý standard (angl. Gold standard) je základní pravidlo v měnovém systému, kde standardním ekonomickým měřítkem je zlato. Měna, která je používána jako jednotka zúčtování, je odvozována od ceny zlata, která se v ideálním případě nemění. Při používání zlatého standardu je měna tvořena buď...
24.09.2011 00:00
Výraz Ponziho schéma vznikl podle Charlese Ponziho. V tomto schématu svěřují investoři provozovateli fondu peníze za účelem jejich zúročení, avšak tyto peníze provozovatel dále neinvestuje, a namísto toho pouze vyplácí prostředky fondu jen některé investory, většinou ty, kteří investovali dříve....
15.08.2011 03:18
Dobrý den, předem Vám děkuji za Váš čas. Na úvod jsem student (gymnázium), který pomalu začíná myslet na svoji budoucnost. Za svého ranného mládí jsem nastřádal malý obnos peněz (cca 100tis. kč), který bych chtěl teď nejlépe investovat, pokud možno se ziskem, který se mi bude refundovat v...
11.08.2011 01:47
Jak začít investovat do akcií Obchodovat s akciemi můžete po telefonu, na pobočce nebo přes internet. Nejjednodušší, nejrychlejší a nejlevnější je obchodování s použitím internetu. Investujeme do akcií v ČR i v zahraničí (USA, Německo atd.)   Jak na to: V prvé řadě je třeba vybrat si...
01.08.2011 01:58
Mohu se dostat v platformě PLUS 500 nebo METATRADER 4 do mínusu? Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se mohu dostat v platf. PLUS 500 nebo METATRADER 4 do mínusu? Myslím tím riziko finanční páky. Ve smluvních podmínkách je psáno "v důsledku pákového efektu může dojít k vyšší ztrátě finan....
15.07.2011 01:20
Kde si můžu udělat technickou analýzu Spadu? Dobrý den, kde a v čem si můžu udělat technickou analýzu SPADových titulů? Díky  Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.
15.07.2011 01:17
Jak se vypočte vnitřní hodnota akcie? Může mi někdo rozumně popsat, jak se vypočte, případně odhadne, VNITŘNÍ HODNOTA AKCIE?  Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 897)
Ne (412)

Celkový počet hlasů: 4309

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...