Luboš Čermák: Praktický kurz technické analýzy V. - Support a resistence s Oscilátorem v praxi

25.02.2010 01:01

Luboš Čermák: Praktický kurz technické analýzy V. - Support a resistence s Oscilátorem v praxi

 

Jistě mi dáte za pravdu, že nebude na škodu shrnout vše, co jsme si dosud vyložili na stůl, a z těch pár karet sestavit náčrtek jednoduchého obchodního systému. Poznamenávám, že půjde pouze o velice hrubý nástin obchodování, ale díky němu už dokážeme společně vidět, jak se dají mnou obsažené informace využít pro možné vstupy do trhu.

Vraťme se tedy zcela na začátek. Support! Vzpomínáte? Trochu zavzpomínejme. "V burzovním slovníku tímto pojmem označujeme situaci, kdy se nám cena odráží od určité hladiny. Takovouto podporu lze zaznamenat, pokud se nám cena vrátí na její nejnižší hodnotu, která se zpětně utvořila s určitým časovým odstupem a co je podstatné, aktuální cena se nám začíná zpětně odrážet od tzv. nově vytvořené podpory!" Ukázali jsme si pár situací, kde se dala taková podpora vypozorovat, ale také jsme si řekli, že sledování tohoto jediného jevu nám nezajistí spolehlivost obchodování. Cena se nebude neustále odrážet od jediné hladiny trhu a neustále se na ní vracet. Nedokážu s přesností říci, kolikrát může dojít k pohybu nahoru a dolů, než cena zamíří níže skrze naší podporu, anebo se od ní ztratí do vyšších pásem, kde si bude tvořit nové linie. Jedno ale říci mohu. Aby jsme získali možný support, musí se nám cena od určité hranice odrazit dvakrát. V takovém případě jasně uvidíme, že se něco stalo. Jak ale s přesností určíme, kolikrát můžeme takové podpory využít?

V předminulém článku jsem Vám představil Stochastický Oscilátor, jehož zkrácená definice je, že nám ukazuje pohyblivý průměr ceny za určité období a vypočítává nám její High a Low, tedy max. a min. A to je přesně to, co potřebujeme! Takový oscilátor totiž pracuje na základě historických dat trhu, podle frekvence, kterou si určíme. Chceme jednoduchý systém? Jistě, že ano! Pokud budete chtít jít cestou intradenního obchodníka, Vaše obchody se budou počítat v řádech 5-15 minut. V takovém čase, když dostanete jeden signál pro vstup, jistě nebudete mít čas používat složité vzorce a výpočty, abyste měli jistotu, že vstoupíte do trhu v pravý moment. Oscilátor nám jasně ukáže, zda možnost správné volby je na cestě, anebo bychom měli nadále vyčkávat. Ukažme si tedy sérii obrázků. Osobně jsem totiž ten typ, který se řídí metodou: " Dejte mi to, a já už to z toho vyčtu sám."

 

obr.1

 

obr.2

 

A pro tuto chvíli se rozloučíme, ale ještě předtím Vás vyzvu k něčemu, co za Vás neudělá nikdo jiný než Vy! Zkuste se do určité míry řídit mou větou " Dejte mi to, a já už to z toho vyčtu sám.", a začněte o sobě smýšlet jako obchodník. Položte si otázku: "Co mohu udělat sám pro sebe? Udělal jsem to? A mohu toho udělat více? Půjde přeci o moje podnikání a moje peníze!" Chci po Vás, abyste sami ve starších grafech hledali to, o čem jsem dnes pojednával. Dříve či později totiž budete muset svou strategii zpětně testovat, tak proč to neodstartovat hned teď? A pokud nevíte, kde máte hledat, rád Vám poradím na e-mailu.

Luboš Čermák

lubos.cermak@email.cz 

  

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

Kurz technické analýzy Luboše Čermáka:

 

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...