Luboš Čermák: Praktický kurz technické analýzy VII. - Down & Up trend - díl 1.

03.05.2010 05:25

Luboš Čermák: Praktický kurz technické analýzy VII. - Down & Up trend - díl 1. 

 

Dnešní pojednání se nebude příliš lišit od těch předchozích. Down a up trend, tedy klesající a stoupající trend v trhu je většinou každodenní běžný jev, který nám na forexu příjde do cesty. Nejdříve ale musíme o trhu samotném uvažovat následujícím stylem a to tak, že máme tři druhy trendů.

 

1.Klesající trend

Hlavní pointou trendu je, že díky němu se nám začíná určovat nový a silný směr chování trhu. Taková situace se dá vyčíst pouhým okem. Určitě znáte denní shrnutí například akciových trhů, kde se píše, že ten určitý den trhy byly v poklesu o X%. Automaticky si tedy vybavíme rovnou, klesající přímku napříč grafem. Často se stává, že na základě fundamentálních zpráv, které mohou přinést negativní náladu na obchodníky, kteří jí následně zrcadlí svým počínáním na daném instrumentu, začne se před naším zrakem vykreslovat neobvykle dlouhá, klesající svíčka. (Principem svíčkového grafu se budeme zabývat později). Pokud se setkáte s tímto jevem, doporučoval bych dbát velké opatrnosti, jaké příkazy budete zadávat. Na toto téma totiž existuje hodně možností spekulace, počínaje min. cca 30% návratností ceny trhu po daném poklesu podle Eliotových vln apod. Touto situací se ale zabývat nebudeme. Jelikož chceme obchodovat nanejvýše opatrně, musíme vyhledávat pouze potvrzené možnosti vstupu. U down trendu se taková příležitost dá odvozovat, pokud stav trhu vypadá třeba následovně,viz níže.

 

 

 

Opět jsem použil označení za pomocí čísel, abychom dokázali společně lépe v grafu číst. Podívejme se tedy na situaci popořadě.

 

1

Zde se už krátce seznámíme s chováním svíčkového grafu. Jistě dokážete už sami určit volatilitu trhu v daném momentu. Minimální pohyby nám naznačují, že mezi obchodníky se pravděpodobně zmenšuje počet tzv. býků, kteří měli zájem cenu tlačit nahoru. To co vidíme, tedy tři svíčky, všechny v mírně klesajícím směru mohou být náznakem takového zpomalení, které podle poklesu má velkou šanci na obrat medvědím směrem. Následující situaci jsme si popsali viz. výše. Mohlo se s největší pravděpodobností jednat o fundament, který mívá za následek prudké pohyby ceny.

 

2

Následující dění, počínaje číslovkou dvě a konče číslem tři je přesně to, na co bychom čekali. Zpomalení, následná korekce, zakreslení klesající linky do grafu a vstup do obchodu. Když se podíváme na celý příklad s větším odstupem, krásně nám vyplyne celá podstata klesajícího trendu. Navíc tento názorný příklad nám dal možnost zaznamenat tzv. pohyb v "tunelu", což znamená, že cena je z obou stran tvořena resistencí a podporou, která jí doprovází až k ukončení trendu.

Luboš Čermák

lubos.cermak@email.cz

  

Diskutovat o tomto tématu můžete zde na investičním fóru.

 

Kurz technické analýzy Luboše Čermáka:

 

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...