Luboš Čermák: Praktický kurz technické analýzy VII. - Down & Up trend - díl 2.

10.05.2010 00:28

Luboš Čermák: Praktický kurz technické analýzy VII. - Down & Up trend - díl 2. 

 

Dnešní kapitolu načneme v duchu té předchozí. Podrobněji jsme se zaobírali tématem klesajícího trendu a významem tohoto jevu celkově. Vysvětlili jsme si, že klesající trh považujeme za tzv. medvědí (bear) a termín pro stoupající trend známe jako býčí (bull). S těmito pojmy se běžně setkáte při svém obchodování, tudíž je důležité zvládnout jejich pochopení.
 

 

Pokud se tedy zamyslíme nad symbolikou výše uvedeného obrázku, uvědomíme si pointu znázorněných zvířat nejlépe tak, když vezmeme v potaz styl jejich útoku. Viděli jste někdy jak útočí býk? Zespodu, anebo shora? A právě díky tomu, že tyto dvě zvířata útočí takto specifickým stylem, poskytli svou podobnost při pojmenování chování trhu. Postupem času narazíte na další dvě skupiny, které se dají označit jako "ovce a vepři" a to z toho důvodu, že se takto často označují "obchodníci", kteří do trhu vstupují na základě všeobecné nákupní, anebo prodejní hysterie. Takoví členové trhu totiž nemají vlastní úsudek a jednají na základě toho, co jim zrovna trh nabídne. Proto se snažte takové chování u Vás co nejdříve odstranit a čekejte pouze na přesně dané vstupní signály. Pokud před Vámi začne trh neúměrnou rychlostí oslabovat, nechovejte se na základě přirozené chamtivosti, kterou každý v sobě do jisté míry nosí, ale jednejte na základě přesné strategie.


2.Stoupající trend

 

 

Vratíme-li se ale k významu dnešního hlavního tématu up trendu, povšimněte si obr. viz. výše. V případě, že jste minulé pojednání o klesajícím trendu pochopily ve všech ohledech jeho definice, nebude význam up trendu žádným obtížem. Už dříve jsme si řekli, že aby se dal trend, anebo support s resistencí považovat za platný, musí se min. dvakrát odrazit od určité hranice, kterou si potom vyznačíme za pomocí trendových linek v grafu. V dnešním příkladu lze vypozorovat, že stoupající či klesající trend nemá od sebe mnoho odlišností. Stačí se řídit stejným pravidlem vyhledávání supportů a resistencí a díky nim můžeme zkoušet předem určit, kde se bude nacházet další důležitý bod pro otočení ceny. V místech, které jsem označil červenou šipkou je nutné brát zřetel na silné proražení naší linie a následný propad do nižších pozic. Pokaždé je nutné sledovat volatilitu trhu, která nám při jejím zvětšení v oblasti blízko supportu či resitence dává jasně najevo, že se obchodníci mohou připravovat na proražení cenové hranice. Takový jev se chápe jako možné ukončení trendu. Za takovou situaci často stojí cenová pásma, dvojité vrcholy, dna a pod. Není tedy od věci pohlížet na graf z více časových odstupů. Obchodujete-li např. v pětiminutovém grafu, rozeberte si před každým obchodním dnem trh i v třiceti a více minutovém či hodinovém diagramu. Často takto na první pohled uvidíte důležité vrcholy a dna, které mají často rozhodující úlohu pro následný vývoj ceny.

Luboš Čermák

lubos.cermak@email.cz

  

Diskutovat o tomto tématu můžete zde na investičním fóru.

 

Kurz technické analýzy Luboše Čermáka:

 

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...