Nákup akcií: Kdy je dobré nakupovat a kdy na to raději zapomeňte

28.05.2010 17:04

Kdy je ten správný čas na investice na burze?

Nad tím, co budu popisovat na následujících řádcích, se možná někdo pousměje a já mu to nebudu zazlívat. Každý profesionální investor i ostřílený amatér (bystré amatéry nepodceňovat!) by měl mít vypracovaný postup výběru investic a měl by vědět kdy a za jakých podmínek bude nakupovat a kdy bude prodávat.   

Třebaže by to snad mohlo i někoho překvapit :D , i já mám svůj vlastní postup výběru jednotlivých titulů. Tak, jako i jiní, i já se prokousávám mořem informací, které na nás chrlí počítače resp. internet každou hodinu či snad dokonce každou vteřinu a zdá se, že ten příliv informací nikdy neskončí.  Snažím se vybrat si z toho to podstatné, poskládat si vlastní "skládačku". Dělám si vlastní analýzu, fundamentální i technickou, a především používám vlastní mozek. 

Je tu ovšem ještě jeden, řekněme nepřímý, způsob hodnocení příležitostí a aktuální situace na trzích, který s oblibou využívám. Z následujících dvou situací vám to bude hned jasné.

 

1) Situace na trhu č.1:

Představte si, že nálada na trzích se výrazně zhoršila. Trhy jdou několik týdnů či dokonce měsíců vytrvale dolů. Média se předhánějí v negativních burzovních zprávách. Řada osobností, dokonce i renomovaných,  v médiích upozorňuje na závažnost situace a doporučuje prodávat, držet hotovost, nenakupovat či investovat do zlata. 

Výborně! 

Můj postoj - situace 1:

Situace č.1, toť moje oblíbené teritorium! Samozřejmě, že i já vnímám zhoršenou náladu na trzích, dokonce jsem i lehce nervózní. I mně klesly tituly, které jsem měl doposud nakoupené (i když jsem velmi pravděpodobně nemalou část prodal v době euforie...). (Upozorňuji, že do spekulací na pokles (short) se pouštím naprosto vzácně.) 

Současně se snažím udržet si nadhled. Není již propad trhů přemrštěný? Odpovídá pokles trhů ekonomické situaci? Není již negativní nálada v kurzech dávno započítána? Není již téměř vyčerpána? Nemají již všichni "panikáři" dávno vyprodáno?

Jinými slovy. Toto období vrcholící špatné burzovní nálady využívám k nákupům a v naprosté většině případů se to vyplácí. Jistě, zcela vzácně se člověk "trefí" dokonale "na dně". Ale ono bohatě stačí se dnu přiblížit. (Navíc to většinou "dávkuji".)

Špatná nálada totiž dříve či později končí a k překvapení většiny účastníků burzovních hrátek následuje relativně rychlý a výrazný nárůst trhů, třeba o 25-50%. Těch 25-50% může trvat klidně jenom pár týdnů, maximálně 3-6 měsíců.

Tedy nakupovat po déletrvající blbé náladě na burze a rozsáhlé mediální masáži se většinou velmi vyplácí. (Není se zase tak moc čemu divit, toto totiž psychicky zvládá menšina burziánů - nakupovat v době paniky a blbé nálady.)

 

2) Situace na trhu č.2:

Euforie na trzích již trvá dlouhou řadu měsíců (či dokonce let) a téměř všichni vidí budoucnost růžově? Média se "konečně" také přidala a začínají se předhánět v pozitivních hodnoceních a investičních doporučeních? Trhy výrazně povyrostly?

Můj postoj - situace 2: 

Není čas přehodnotit portfolio a pustit se do menších či větších prodejů? To si pište!

 

Otázka na závěr:

Ve které jednoznačné situaci se právě nacházíme? Co myslíte, je to jednička nebo dvojka? Myslím, že je to jasné.

 

* Toto není investiční doporučení ! *

 

 Jan Hýsek  

 

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

  • Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

 

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...