Národní strategie finančního vzdělávání

10.05.2010 22:27

Češi si v posledních letech zvykli žít na dluh a řada z nich má problémy s jejich splácením. Vláda proto v pondělí schválila Národní strategii finančního vzdělávání, která má zvýšit finanční gramotnost lidí a naučit je lépe hospodařit s penězi.

"Jak se ukázalo v nedávném období, nedostatečná finanční gramotnost občanů byla také jedním ze spouštěcích mechanismů současné finanční krize (především v USA)," stojí v dokumentu, který společně zpracovaly ministerstva školství, financí a Česká národní banka.

Premiér Jan Fischer na pondělní tiskové konferenci řekl, že dokument reflektuje potřebu specializované výuky v této oblasti. Dále má vliv i na vzdělanost domácností, které jsou podle premiéra "v nemalé míře zadluženy".

Strategie má Čechům sloužit jako prevence proti zadlužování a také jako návod jak se zajistit na stáří. "Systém výuky se bude adaptovat s ohledem na to, jak se bude vyvíjet konstrukce a aplikace penzijního systému," uvedl Fischer.

Potřeba finančního vzdělávání se podle dokumentu v posledních letech stává důležitou součástí ochrany spotřebitele na finančním trhu. Nabídka různých produktů a půjček se stále rozšiřuje a řada lidí se v nich neorientuje. Pokračování

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...