Reality: Trh nemovitostí padl v Česku na dno, chuť do obchodování začne (možná) příští rok

09.12.2009 12:35

Ceny bytů budou v roce 2010 pravděpodobně stagnovat na letošní úrovni. V závěru příštího roku ale už mohou některé byty podle poradenské společnosti King Sturge opět začít zdražovat.

Realitní trh v Česku padl v letošním roce na dno. V příštím roce se už ale může začít do některých částí trhu vracet chuť obchodovat. Investoři budou mít zájem o prvotřídní kancelářské budovy v Praze, je možné očekávat i transakce s prosperujícími nákupními centry ve velkých regionálních městech. Na setkání s novináři to v úterý sdělili odborníci mezinárodní poradenské společnosti King Sturge.

Ceny bytů budou v roce 2010 pravděpodobně stagnovat na letošní úrovni. V závěru příštího roku ale už mohou některé byty opět začít zdražovat. Analytik King Sturge Ondřej Novotný ale nepředpokládá, že to bude o více než tři procenta. Během roku 2009 se v závislosti na lokalitě a typu nemovitosti ceny bydlení snížily o pět až 20 procent. Až o pětinu zlevnily hlavně byty v neudržovaných panelových domech.

Poptávka kopíruje objem hypoték

Přesná čísla o poptávce po bytech podle Novotného neexistují, přibližně ale kopírují objem poskytnutých hypoték. Podle statistik ministerstva pro místní rozvoj se český hypoteční trh za tři čtvrtletí 2009 meziročně snížil o 37,5 procenta. Za devět měsíců banky poskytly občanům hypotéky za 56,5 miliardy korun, zatímco o rok dříve to bylo přes 90 miliard.

Kdyby banky developerům silně neomezily přístup k úvěrům, byla by podle analytika současná situace stavitelů ještě horší. "Banky zabránily tomu, aby trh zkolaboval úplně. Developeři by totiž jinak letos stavěli se stejnou vervou, jako v minulých letech," řekl Novotný.

Další pokles zaznamenají pravděpodobně některé ukazatele kancelářského trhu. V příštím roce bude na pražský trh s kancelářemi uvedeno maximálně kolem 80.000 metrů čtverečních administrativních prostor. Odborníci totiž očekávají, že dokončeny budou jen dva projekty. Letos bylo v metropoli dobudováno 116.600 čtverečních metrů kanceláří, meziročně je to propad o 65 procent.

Zdroj: iHNed.cz 

Jan Hýsek

  • Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 897)
Ne (412)

Celkový počet hlasů: 4309

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...