Ropa: Cena ropy letos nepřesáhne 80 dolarů

10.06.2009 15:35

Komentář autora: Názorná ukázka toho, jak se nám situace na trhu může velmi rychle měnit. Ještě před pár měsíci byla média plná předpovědí na cenu 20-25 USD. Nyní se již hovoří o 75-80 USD. Většina nákupů, které jsem provedl, byla někde mezi 30-40 USD a zatím jsem neprodal ani kus, neboť o střednědobém a dlouhodobém růstu jsem přesvědčený. Na zisk 100% se jistě vyplatí nějaký čas počkat...

 

Cena ropy letos nepřesáhne 80 dolarů

Cena ropy stoupá vzhůru a akcie energetických firem míří naopak dolů. Ropa by se měla na konci roku pohybovat kolem 75 dolarů za barel, což by nemělo mít negativní dopad na majetek investorů. Ceny akcií energetických společností podle odhadů až na samé dno nespadnou.

Analytici předpokládají, že cena ropy by letos neměla překročit hranici pásma kolem 75 dolarů za barel. Podle analytika Colossea Petra Čermáka může kartami na trhu ropy zamíchat příchod hurikánové sezóny a cenu může ovlivnit i případné další oslabování amerického dolaru a současný pozitivní sentiment na trzích. Trhy ale mohou být zatím podle analytika Redbaenk Radka Schmieda klidné. ,,Nelze očekávat, že se v krátké době u cen ropy dostaneme na úrovně loňských maxim kolem 150 dolarů za barel," uvedl.

Cena ropy a zemního plynu je pro investory důležitá i proto, že ovlivňuje ceny akcií většiny energetických firem. ,,Je logické, že pokles cen těchto komodit má pozitivní vliv na výši nákladů energetických společností a naopak," říká analytik Commerzbank Jan Michelfeit. Vývoj energetických akcií ovšem v současné době diktuje podle analytiků stále více riziko nejistého vývoje ekonomik.

,,Tento fakt bude podle mého názoru platit nejen do konce tohoto, ale patrně i začátkem příštího roku," uvádí analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Cena ropy podle expertů na komoditní trhy už vzala na vědomí, že vyhlídky ekonomiky USA se lepší, neznamená to ovšem, že by ceny nemohly měnit. ,,Předpokládáme proto v nejbližších měsících mírnou korekci," potvrzuje domněnku analytik České spořitelny Petr Bártek.

Podle analytika XT-Brokers Petra Hlaváče je ropa velmi cyklická komodita, která bude mít dále tendenci přidávat na ceně. Současný stav dokonce umožňuje zkušeným investorů zaspekulovat si. ,,Krátkodobě lze s rizikem spekulovat na Unipetrol, ale ne z důvodů vývoje cen ropy a plynu, ale kvůli dividendě, která ještě není vyřazena ze hry," uvádí analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Zdro: E15

Více o autorovi se dozvíte na janhysek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...