Soros: Politické příběhy „chrání“ Američany před trpkou pravdou. Budoucnost je nyní nepředvídatelná, tudíž ji předvídat nehodlám.

01.07.2009 23:17

Komentář autora: Soros - špičkový burzián, myslitel a upřímný člověk v jedné osobě.

Soros: Politické příběhy „chrání“ Američany před trpkou pravdou. Budoucnost je nyní nepředvídatelná, tudíž ji předvídat nehodlám.  

Obnova ekonomiky Spojených států je ohrožena. "Se zotavováním trhů přijdou obavy o inflaci, což zvýší úrokové sazby, a to přidusí oživení," uvedl 79ti letý George Soros ve svém proslovu k bankéřům a novinářům v Bryant Park Grill. „Politické proslovy s realitou efektivně manipulují. Voliči se ale musí zajímat o pravdu,“ řekl Soros. Rovněž varoval, že investoři se nedokázali poučit z recese, jejíž nejhorší část zřejmě již uplynula. "Lidé chtějí pokračovat, jako by žádná krize nikdy nebyla, vrátit se do starých kolejí," uvedl Soros s tím, že Američané stále zavírají oči před následky finanční krize a výhledem jejich ekonomiky. Politická rétorika a „vyprávění příběhů“ podle něj chrání Američany před trpkou pravdou, že finanční systém stále naléhavě potřebuje dramatickou reformu a že životní standardy založené na dluhu a nadměrných výdajích musí být změněny.

Podle Sorose je na vině pětadvacetileté nafukování bublin od technologií po nemovitosti a zároveň nedbalá regulace, jež umožnila vytvoření přemíry dluhu a výdajů. Obává se, že mezi Bushovou a Obamovou administrativou lze nalézt „příliš mnoho kontinuity“. Soros rovněž zmínil, že „finanční pomoc bankám měla mít formu akcií a ne formu podpory bankovních rozvah“. Podle něj jsou banky navzdory finanční pomoci stále zatíženy svými špatnými aktivy. „Nemyslím si, že Obamova administrativa je připravena na radikální změnu,“ dodal.

„V současnosti se domnívám, že budoucnost je nepředvídatelná, tudíž ji předvídat nehodlám; na pevný názor není správná doba,“ uvedl dále Soros. Například hedge fondy již podle něho neinvestují na základě fundamentu, čímž pomáhají „trhům k větší nestabilitě“.

Soros se zároveň domnívá, že sekuritizační model není mrtvý, že však vnesl do finančního systému nové riziko. Myslí si, že potřebujeme větší regulaci. "Představa o samoregulačních trzích je mylná," podotkl. Vlády podle Sorose nemohou zabránit tvoření takzvaných bublin, ale měly by zabránit jejich zvětšování. Zároveň ale Soros varoval před přemírou regulace. "Regulátoři budou vždy dělat chyby. Zapojovat se mají co nejméně," dodal. Podle Sorose se regulační orgány snaží kontrolovat tok peněz a pak nechají trhy, aby se postaraly o vše ostatní, což je omyl. „Nemůžete očekávat, že účastníci trhu odolají bublinám. V jejich případě potřebujete vnější sílu, pokud jim chcete zabránit jít příliš daleko. Neomezená inovace může být škodlivá.“

Zdroj: Businessweek, Patria online

JanHýsek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 890)
Ne (405)

Celkový počet hlasů: 4295

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...