Vít Klíma: Aukce nemovitostí v Chorvatsku

15.06.2010 21:41

26. června se koná aukce nemovitostí v Chorvatsku

První a zatím jedinou aukční síní dražící nemovitosti v Chorvatsku je „Aukcija Nekretnina d.o.o“ se sídlem VMD Business Tower, 10 000 Záhřeb (Tel: + 385 (0) 1 557 1113, Fax: + 385 (0) 1 557 1913, web: www.aukcijanekretnina.com, e-mail: info@aukcijanekretnina.com).

Web stránku má aukční společnost hezky graficky zpracovanou, seriózně působí skutečnost, že má pobočku ve Velké Británii a dobře působí i přehledně zpracovaný on-line katalog s nabídkou dražených nemovitostí. Zkrátka, první dojem je velmi působivý. Poznamenal bych, že na chorvatské poměry „až moc“, a to na základě mých dlouholetých převážně negativních zkušeností s chorvatskými realitními kancelářemi, developery i prodávajícími. Nedalo mi to a začal jsem hledat, kde je „zakopán pes“…..


Heureka, aneb na co si dát pozor!

Pozorně jsem si přečetl na webu jak podmínky aukce, tak i podmínky pro kupující. Mohu jen suše konstatovat, že Chorvaté opět „nezklamali“. Aukční společnost neručí vůbec za nic, dokonce ani za to, že v katalogu uváděné nemovitosti se budou v den aukce skutečně dražit. Společnost totiž nemá na nabízené nemovitosti exkluzivitu, takže se může klidně stát, že než se aukce uskuteční, nemovitost už bude prodaná. V podmínkách aukce stojí psáno, že máme společnost kontaktovat 48 hodin před aukcí, abychom se dozvěděli, které nemovitosti budou skutečně draženy. Naprosto mě nepřekvapuje, že společnost neručí ani za to, že jí prodávané nemovitosti mají veškeré platné doklady (kupní smlouva, stavební povolení, atd.) v pořádku a důrazně vyzývá kupující, aby si zajistili místního právníka, který jim jejich platnost ověří. Znalce místních poměrů nijak nepřekvapí, že na místě bude notář, který už bude mít pro kupujícího připravenu rezervační smlouvu (obdoba naší Smlouvy budoucí o uzavření kupní smlouvy), jejímž podpisem se zavazujete složit zálohu ve výši 10% z kupní ceny a do měsíce uzavřít vlastní kupní smlouvu. Zároveň se zavazujete uhradit všechny daně a poplatky související s koupí dané nemovitosti, včetně provize pro aukční síň. Typicky chorvatský postup: získat od kupujícího co nejrychleji peníze a přitom za nic neručit.


Jak se účinně bránit

Bránit se, bohužel, nelze proti riziku, že Vámi vybraná nemovitost už v době aukce může být už prodaná. Účinně se lze ale bránit proti tomu, že společnost neručí, že doklady o prodávané nemovitosti jsou skutečně platné. V tomto případě musíte mít v Rezervační smlouvě klauzuli o odstoupení, a to v případě:

  1. ukáže-li se, že doklady k nemovitosti v pořádku nejsou
  2. místně příslušný soud kupní smlouvu neschválí, a tím nevstoupí v platnost, anebo kupní smlouva v platnost vstoupí, ale nebude zapsána do katastru nemovitostí

 

Smluvní pokuta

Při podpisu rezervační smlouvy se zavazujete, že složíte zálohu ve výši 10% z kupní ceny. Měli byste trvat na smluvní pokutě ve výši dvojnásobku Vámi vložené kauce, pokud budete nuceni odstoupit od kupní smlouvy z objektivních důvodů výše uvedených v bodech 1/ a 2/. Je to běžnou praxí ve světě, abyste měli tímto způsobem uhrazeny výdaje na cestu a pobyt v Chorvatsku i ztracený čas.

 
Zúčastnit se aukce: ano či ne?

Pokud Vás některá z nabízených nemovitostí zaujme a víte-li, jak odstranit rizika, účast na aukci Vám mohu – i přes všechna kritická vyjádření - doporučit. Budete-li nemovitost kupovat od místní realitní kanceláře, musíte projít stejným martyriem. Exkluzivita v Chorvatsku prakticky neexistuje a tutéž nabídku nemovitosti najdete v různých realitních kancelářích, a to za různé ceny. Asi Vás nijak nepřekvapí, že ani realitní kanceláře za nic „neručí“. Doklady si opět musíte sami „ohlídat“, stejně jako text kupní smlouvy.

Hlavní výhodou aukce je, že máte nabídku na jednom místě, takže šetříte čas a při troše štěstí můžete dosáhnout příznivé kupní ceny. Zajímavá je i skutečnost, že minulá aukce byla, na rozdíl od té české, velice úspěšná.


Informace o aukci

Termín aukce: 26. červen 2010

Čas: 11,00 hod, přičemž registrovat se jako účastník aukce můžete od 9,00 hod.

Místo konání: hotel Antunović, Zagrebačka avenija 100 A, Záhřeb (www.hotelantunovic.com)

On-line katalog: najdete zde

Základní informace pro kupujícího: najdete zde

Základní informace o aukci: najdete zde

Návod, jak kupovat nemovitosti v Chorvatsku, včetně ukázky kupní smlouvy: najdete zde


Vít Klíma
Mezinárodní realitní konzultant


Užitečné odkazy:

National Cadastre Register
www.katastar.hr

State Geodetic Administration
www.dgu.hr

National Real Property Registration and Cadastre Program
www.uredjenazemlja.hr

Digital Land Registry Books
www.pravosudje.hr

 

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

  • Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...