Vít Klíma: Černá Hora - krásná příroda, nejnižší daň ze zisku v Evropě

17.06.2010 16:39

Černá Hora, krásná příroda, nejnižší daň ze zisku v Evropě

Černá hora je rájem nejen pro turisty a milovníky vodních sportů. Díky absenci průmyslu je tamní příroda takřka nedotčena. Vodní proud omývající černohorské pobřeží odnáší všechny nečistoty směrem k Itálii, a tak čisté moře a jezera jsou rájem pro jachtaře a rybáře. Hory a jezera pro myslivce. Černá Hora je rájem i pro podnikatele, protože daň ze zisku je zde ve výši 9%, což je nejméně z celé Evropy. Čechům i Slovákům se skutečně vyplatí založit si v Černé Hoře obchodní společnost, a to i vzhledem očekávanému zvýšení daňové zátěže v ČR i SR.

 

Koupě nemovitostí v Černé Hoře

Koupě nemovitosti cizincem nepodléhá dnes v Černé Hoře již žádným restrikcím. Problém pro české a slovenské kupce spočívá v tom, že se jedná o teritorium, kde investují především Rusové. Převažujícím náboženstvím je pravoslaví a černohorská vláda umožnila Rusům a Ukrajincům vstup bez vízové povinnosti. Rusové zde „vyhnali“ ceny nemovitostí na úroveň srovnatelnou se Španělskem, nicméně bez adekvátní infrastruktury a služeb. Pro české i slovenské investory není snadné se v jejich konkurenci prosadit a tak je nutné počítat s delší dobou k vyhledání cenově přístupné nemovitosti. 

 

Orientační ceny nemovitostí:
  
byty  od 60.000 Eur
rodinné domy  od 150.000 Eur
vily  od 250 000 Eur
penzióny  od 400 000 Eur
hotely  od 550 000 Eur

 

Jak správně kupovat nemovitosti

Nemovitosti v Černé Hoře můžete, jako cizinec, koupit bez jakéhokoliv omezení, a to jak jako soukromá, tak i jako právnická osoba (společnost).

Vlastní kupní procedura je velice jednoduchá. Nejprve si z Katastru necháte udělat kopii aktuálního "listu vlastnictví". Zjistíte nejen, kdo nemovitost vlastní, případně kolik je spoluvlastníků, ale i popis nemovitosti, číslo parcely nemovitosti a zda na ní neváznou dluhy a pohledávky, popřípadě věcná břemena vůči třetím osobám. Výpis stojí cca 15 Eur. Na co je dobré dát si pozor je počet spoluvlastníků. Řada Černohorců totiž pracuje v zahraničí a tak se může stát, že ne všichni vlastníci jsou aktuálně v Černé Hoře a tudíž nemohou kupní smlouvu podepsat.
Optimální je, když je pouze jeden vlastník. Na "listu vlastnictví" označeno 1/1.

Po domluvení ceny a podmínek koupě s vlastníkem nemovitosti Vámi placený právník vypravuje kupní smlouvu a podepíšete ji u místního soudu. Po ověření podpisů vyplatíte majiteli kupní cenu.

Zhruba do jednoho měsíce se k prohlídce Vámi koupené nemovitosti dostaví komise z místního finančního úřadu a stanoví daň z převodu nemovitosti. Její výše se pohybuje okolo 3% z kupní ceny nemovitosti. Do jednoho měsíce pak tuto daň musíte zaplatit. Právníci účtují za vypracování kupní smlouvy 350 Eur. Ověření podpisů na kupní smlouvě stojí cca 80 Eur. Jiné daně a poplatky spojené s koupí nemovitosti neplatíte.

Roční daň z nemovitosti je velice nízká a pohybuje se okolo 100 – 150 Eur.

 

Založení firmy v Černé Hoře

Založení obchodní společnosti cizincem nepodléhá žádným restrikcím. Nejčastěji zakládaným typem společností je společnost s ručením omezením se zkratkou D.O.O. za názvem společnosti. Zkratku lze volně přeložit jako Družstvo s ohraničenou odpovědností. Cizinec se může stát 100% vlastníkem společnosti i jejím jednatelem (ředitelem). Založení firmy trvá zhruba týden. Vyřízení všech licencí, DIČ a založení účtu lze zvládnout zhruba za další tři týdny. Jinými slovy, kompletní založení firmy trvá přibližně jeden měsíc. Jediné, co k založení firmy potřebujete, je platný pas. V Černé Hoře máme spolupracovníky hovořící česky, kteří Vám se založením společnosti pomohou. Založení firmy stojí okolo 1 000 Eur, včetně složení základního kapitálu (minimum 1 Euro).

Černohorské zákony předepisují firmě nutnost kanceláře. Tento problém lze řešit dvěma způsoby:

  1. najmete si vlastní kancelář (od 300 Eur/měsíc výše),
  2. budete sdílet kancelář s ostatními firmami a budete platit adekvátní podíl na nájemném.

 

Výše cen za vedení účetnictví se pohybuje od 75 Eur/měsíc, podle rozsahu činnosti a počtu zpracovávaných dokladů.


Sociální a zdravotní pojištění

Jako ředitel společnosti musíte alespoň formálně pobírat mzdu, ale skutečně musíte platit jen sociální a zdravotní pojištění. Minimální mzda v Černé Hoře se pohybuje okolo 100 Eur/měsíc. Zvolíte-li si tuto částku jako svoji mzdu, pak sociální pojištění činí 50 Eur/měsíc a zdravotní pojištění též 50 Eur za měsíc.


Trvalý pobyt a pracovní povolení

Trvalý pobyt a pracovní povolení potřebujete proto, aby Vám šly veškeré výdaje do nákladů, a to i v době, kdy nebudete v Černé Hoře fyzicky přítomni. K získání trvalého pobytu potřebujete ještě dvě věci:

  1. trvalé bydlení (nájemní smlouvy na byt),
  2. zdravotní prohlídku, (resp. potvrzení, že nemáte choroby typu AIDS a podobné invazivní choroby).

V případě trvalého bydlení se můžete rozhodnout obdobně pro jednu ze dvou variant, jako je tomu u kanceláří. Buď si najmete vlastní byt (od 250 Eur/měsíc výše), nebo budete byt sdílet s jednateli dalších českých společností.

 

Délka pobytu nutného k založení společnosti

K založení společnosti a podání všech žádostí je třeba Vašeho 10ti až 14ti denního pobytu v Černé Hoře. V případě, že se vše v této době nestihne, mohou naši místní spolupracovníci vše (do)vyřídit na základě Vaší plné moci.


Zajištění hladkého chodu firmy

Zajistit hladké fungování Vaší firmy si můžete zajistit buď sami, nebo nám jej svěříte. Zajistíme styk s místními úřady, vyřídíme vaši korespondenci s nimi i partnery, zajistíme doklady pro případ exportu, importu Vašeho zboží do Černé Hory, zajistíme včasné odevzdání daňového přiznání a všech dalších zákonných povinností. Budete-li si firmu řídit sami, musíte minimálně 4 krát ročně přijet do Černé Hory, což Vás jen na letenkách přijde na 40 000 Kč. Za tuto částku jsme schopni zajistit hladký chod firmy za Vás. Navíc neztrácíte svůj drahocenný čas a šetříte peníze. Černohorští úředníci jsou mizerně placení a podle toho vypadá i jejich pracovní výkon a nasazení. Na vyřízení jakékoliv žádosti se na úřadech neskutečně dlouho čeká.


Měna

V Černé Hoře byla zavedena jednotná měna - EURO.
 

Banky:
• Centrální banka Černé Hory, www.cb-cg.org
• Hypotekární banka AD Podgorica, www.hb.cg.yu
• Euromarket banka AD Podgorica, www.euromarketbanka.cg.yu
• Podgorická banka AD Podgorica, www.pgbanka.com
• Opportunity bank AD Podgorica, www.opportunitybank.cg.yu
• Černohorská komerční banka AD Podgorica, www.ckb.cg.yu
• Atlasmont banka AD Podgorica, www.atlasmontbanka.com
• Lovćen Pojišťovna AD Podgorica, www.lo.cg.yu


Kapitálový trh:
• Montenegroberza, www.montenegroberza.com
• NEX Montenegro, www.nex.cg.yu

 

Daňový systém

Daň ze zisku byla na konci roku 2004 snížena z 15 resp. 20 % na 9 %. Daň z příjmu fyzických osob: příjem do 785 EUR (ročně): 0 %; 785 - 2.615 EUR: 15 % z příjmu nad 785 EUR; 2 615–4 577 EUR: 274 + 19 % z příjmu nad 2.615 EUR; nad 4.577 EUR: 647 + 23 % z příjmu nad 4.577 EUR.

Standardní DPH činí 17 % a snížená sazba je 7 %. Osvobozeny jsou vývoz zboží, dodávky léků a zdravotnických prostředků, které se financují z Republikového fondu pro zdravotní pojištění. Základní potravinářské výrobky (chléb, mléko, mast, jedlý olej, cukr), léky, ortopedické a protetické pomůcky, knihy, učebnice a školní pomůcky atd. se zdaňují 7 % sazbou DPH.

Spotřební daně se vztahují na alkohol, tabákové zboží, minerální oleje a produkty z nich a jejich substituty.

Daň z převodu nemovitosti: 3 % z tržní hodnoty nemovitosti.

Podrobnější informace o podnikání v Černé Hoře najdete například na adrese: www.visit-mba.org

Vít Klíma
Mezinárodní realitní konzultant
  

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...