Zloději miliard ze světa financí. Jak se z investičních mágů stali vyvrhelové

18.01.2011 04:44

Zloději miliard ze světa financí. Jak se z investičních mágů stali vyvrhelové

 

Komentář autora: Nemohu si odpustit malou poznámku. Napsat o velkém podvodníkovi a lháři, že je to investiční mág, to mi přijde být skutečně nemístné. Zloděj je zloděj a mág je mág. Nelze zaměňovat.

 

Zloději miliard ze světa financí. Jak se z investičních mágů stali vyvrhelové

Bernard Madoff

 

Králem mezi zloději v bílých límečcích světového formátu je bezesporu Bernard Madoff. On a Allen Stanford však nepřipravili své klienty o peníze chybným investičním rozhodnutím, které se pokoušeli zamaskovat nepovolenými praktikami, prostě jim je rovnou sebrali.

Vítězové pomyslné soutěže o největšího finančního podvodníka uplynulé dekády mají společné jedno. Že jim dnes není co závidět. Tak tomu ale rozhodně nebylo před tím, než jejich podvodné triky praskly. To požívali přízně vlivných a bohatých investorů, svět obdivoval jejich mimořádné schopnosti, a často se jim dostávalo i vysoké vážnosti ve společnosti.

Za svou práci byli odměňováni vysokými platy a často až šestimístnými ročními odměnami v amerických dolarech. Ostatně peníze, úspěch a společenské uznání je to, po čem v dnešním světě touží velká část lidí.

Někteří se ale kvůli tomu neštítí porušit pravidla, zneužít nedokonalosti systému nebo důvěry svých přátel a obchodních partnerů.

Králem mezi zloději v bílých límečcích světového formátu je bezesporu Bernard Madoff. On a Allen Stanford však nepřipravili své klienty o peníze chybným investičním rozhodnutím, které se pokoušeli zamaskovat nepovolenými praktikami, prostě jim je rovnou sebrali.

Bernard Madoff, pilot "letadla" pro vyvolené - zpronevěřil 65 mld. dolarů

Madoffem zpronevěřených neuvěřitelných 65 miliard dolarů je v historii amerického finančnictví doposud největší částka, o kterou někdo vědomě připravil své klienty. Dlouholetá ikona finančních obchodníků, předseda správní rady společnosti Bernard L. Madoff Investment, zakladatel a bývalý předseda americké burzy cenných papírů NASDAQ a přední osobnost newyorské židovské filantropie Bernard Madoff tak zabírá na našem pomyslném žebříčku největších podvodníků první místo právem.

Mezi okradenými nebyly jen banky a instituce, jako například japonská Nomura nebo anglická investiční banka HSBC, švýcarská BNP Paribas, ale také třeba klienti španělské banky Santander či nadace Stevena Spielberga.

Za nimi pak následuje zástup kolem pěti tisíc podvedených "drobných" vkladatelů, z velké části tvořený celebritami americké společnosti.

Přitom způsob, kterým se Madoffovi dařilo desítky let klamat svět, není nic světoborného. Jeho "investiční" společnost totiž nebyla nic jiného než pyramidová hra, u nás známá pod názvem "letadlo". Princip spočívá v tom, že peníze přijaté do správy od nových investorů se použijí na výplatu úroků připadajících na vklady přijaté od těch dřívějších. Tedy žádné sofistikované výpočty, jak tvořit ideální portfolio, žádné speciální metody na rozložení rizika v hedgeových fondech, nic takového. Od samého počátku jen pouhopouhá lež a klam.

K důvěrným záznamům měl přístup jen on sám. A komu to ze sotva dvaceti zaměstnanců, kteří mu se správou desítek miliard dolarů pomáhali, připadalo divné a příliš se ptal, toho prostě vyhodil.

Stát se klientem Madoffova fondu nebylo vůbec jednoduché. Takový zájemce musel být osobně doporučen někým ze současných prověřených klientů. Chytře uměle vytvořená atmosféra příslušnosti mezi vyvolené ještě více investory přitahovala. Investovat s Madoffem byla otázka prestiže a předmět závisti. Klienti jeho investiční společnosti byli dokonce ochotni platit i vysoké zápisné, jen aby se jim o jejich miliony mohl starat sám velký Bernie. Jeho výsledky byly dávány za vzor v učebnicích investování a byly snem každého investora. Madoff nikdy nesliboval nesmyslné výnosy, ale stabilitu. To byl hlavní důvod, proč byl pro tolik lidí tak zajímavý.

Všechno by fungovalo ještě bůhví jak dlouho, kdyby v roce 2008 nepřišla finanční krize. Tam se doposud hladký koloběh vytloukání klínu klínem najednou zadřel. Až do té doby po sedmnáct let většina klientů své peníze nepotřebovala a těšila se z připisovaných úroků. S krizí ale přišla doba jejich většího výběru. A systém se začal hroutit. Madoff nebyl schopen všem žadatelům jejich vklad vrátit, a tak se rozhodl posledních 300 milionů dolarů vyplatit na prémiích svým nejbližším. Jeho dvěma synům bylo ale podezřelé, že výplatní termín přichází o dva měsíce dřív než obvykle. Udeřili na otce a ten se jim ke všemu přiznal. A synové zavolali policii. Následovala vazba, pak soud a ten Bernarda Madoffa uznal vinným z podvodů a zpronevěry 65 miliard dolarů.

"Nemůžu dostatečně vyjádřit, jak lituji toho, co jsem provedl," řekl Madoff ve svém závěrečném proslovu u soudu. To však na prokurátora neudělalo příliš velký dojem, protože ho odsoudil k pokutě 170 miliard dolarů a 29. června 2009 ho poslal do vězení se souhrnným trestem 150 let odnětí svobody. Vzhledem k tomu, že Madoffovi je 72 let, byla pro něj pravděpodobně největším trestem loňská sebevražda jeho staršího syna Marka. Ten neunesl tlak veřejnosti, která ho vinila ze spoluúčasti na podvodu. Pokračování

  

Diskuse

 

Přidat.eu záložku

Aktuálně

09.04.2010 15:36
Ceny bytů se vracejí o čtyři roky zpět. Starší byty od vypuknutí krize snížily svou nabídkovou cenu zhruba o pětinu, paneláky o třetinu. Vyplývá to z čerstvých dat společnosti EuroNet Media, jež na svých portálech sleduje ceny 65 tisíc "secondhandových" nemovitostí. Ceny bytů budou oslabovat i...
08.04.2010 03:14
Největší banky figurující na českém trhu manipulují s RPSN, tedy roční procentní sazbou nákladů při úvěru. Z osmi srovnávaných finančních domů manipuluje s tímto koeficientem určujícím náročnost splácení úvěru sedm bank. Ve středu na to upozornila v analýze společnost Člověk v tísni.  „Naší...
08.04.2010 03:05
Bohatí Řekové už nevěří domácím bankám. V obavě o své jmění přesouvají peníze na konta v zahraničí nebo do daňových rájů. Píše to britský list The Telegraph. Evropská centrální banka, analytici ani řecké banky odliv peněz nepotvrzují.   Statistická data z Evropské centrální banky (ECB) dosud...
03.04.2010 00:43
Těžba ropy v Rusku v březnu mírně stoupla na rekordních 10,12 milionu barelů denně z únorových 10,08 milionu barelů. Těžba plynu však klesla o 6,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo energetiky. Těžba zemního plynu se snížila na 1,94 miliardy metrů krychlových denně z...
25.03.2010 09:50
Druhý nejbohatší člověk světa Bill Gates jedná s Toshibou o založení společného podniku na výrobu malých efektivních reaktorů, kterým by jako palivo nesloužil nebezpečný uran-235 ani plutonium-239, ale relativně neškodný uran-238. Jednání potvrdil listu The Wall Street Journal mluvčí Toshiby,...
25.03.2010 09:47
Dva ze tří Američanů vidí za poslední rok zhoršení ekonomiky spíše proti zlepšení a sedm z deseti Američanů přiznává, že od března loňského roku se jejich investiční portfolio nezhodnotilo, tedy že nevytěžili nic ze 73% akciové rally indexu S&P 500. K takovému závěru mimo jiné dochází průzkum...
25.03.2010 09:43
Commerzbank, druhá největší německá banka, očekává pro úvodní čtvrtletí letošního roku první oznámení zisku před zdaněním díky dobrým výsledkům obchodování na začátku roku. Pokud by se prognóza německé banky vyplnila, šlo by o první kvartální zisk od roku 2008. „Leden byl pro Commerzbank velmi...
<< 23 | 24 | 25 | 26 | 27

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 897)
Ne (412)

Celkový počet hlasů: 4309

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...