Akcie a Komodity

Pravidla hry

Toto je alternativní diskuzní fórum. Ambicí tohoto fóra je stát se fórem pro slušné, dospělé a racionálně uvažující lidi, kteří oceňují možnost výměny zkušeností a nápadů.

Cílem není dosáhnout milion příspěvků za rok. Jde spíše o kvalitu. Pište stručně a k věci. Žádné urážky a nadávky. Žádná sprostá slova. Zvažte prosím, zda to, co se chystáte napsat, má hodnotu i pro ostatní. I správné otázky mohou být velmi přínosné.

Vše ostatní bude vymazáno.

Administrátor fóra pouze dohlíží na dodržování pravidel.

Fórum je otevřené a slouží všem diskutujícím či pasivním čtenářům.

1st CZECH FINANCIAL FORUM

Vážení návštěvníci, otestujte se mnou novou zkušební verzi finančního fóra na adrese: financial.forumczech.com. Tento systém umožňuje nepřeberné množství funkcí, o některé z nich jste zde již projevili zájem. Tak například umožňuje registraci diskutujících, což byl také jeden z vašich požadavků. Fórum je výrazně přehlednější. Povoluje rovněž vkládání vašich odkazů. Můžete zde také zdarma propagovat vaše www stránky. A je zde mnoho dalších a dalších vychytávek.

Zaregistrujte se. Zapojte se do diskuze. Ohodnoťte testovací verzi a pište své náměty na vylepšení. Své komentáře můžete psát rovněž do tohoto stávajícího fóra. Jsou více než vítány.

Pevně věřím, že nové fórum bude krokem vpřed a poskytne vám ideální místo pro vaše zásadní i volnější diskuze.

Váš Admin

 

Pozor! Stávající fórum bude provozováno i nadále. Už jenom proto, že je zde spousta užitečných informací a zajímavých komentářů!

Oznámení

Vážení čtenáři, nevkládejte prosím již do fóra další příspěvky! Nově již diskutujeme na mnohem propracovanějším a přehlednějším https://financial.forumczech.com/.

Již se zaregistrovalo prvních 200 diskutujících!

Děkuji vám všem za dosavadní příspěvky a reakce a ať se vám pěkně diskutuje na novém fóru, které je zde jenom pro vás :-)

Admin 

Diskusní téma: Investice, investování, psychologie investora

Re: Článek p. Pírko

Admin 18.09.2009
Jdu to přečíst, ale ta délka příspěvku je hrozná :(

Re: Re: Článek p. Pírko

Admin 19.09.2009
Opravdu jsem neměl sílu to přečíst celé. Je vidět, že p. Pírko je vysloveně analytický typ (typ osobnosti) milující sáhodlouhé analýzy.

V článku jsem nenašel nic šokujícího. Pan Pírko tam opravdu velmi podrobně popsal zejména problémy v USA a také západního světa. A velmi dobře. USA mají velké problémy a jen tak rychle je nevyřeší. A nejen USA. Jde o způsob uvažování lidí a vlastně i politiků a států.

S jednou věcí lze naprosto souhlasit a již několik let nad tím kroutím hlavou. Jak může průměrný člověk vydělávat ročně třeba 100.000,- USD a současně ročně utratit 150.000,- USD? Jak dlouho to lze takto provozovat? Lze to udržet třeba 30 let? A v případě států je to stejné, přece není udržitelné 50 let utrácet každý rok více než vydělávat?! Jenže zde je, mimojiné, onen problém s demokracií a uvažováním podle volebních preferencí a pouze do dalšího volebního období (expertem v ČR je pan Paroubek).

Pan Pírko napsal propracovaný a rozsáhlý článek. Je tam spousta neoddiskutovatelných argumentů. Současně mi neřekl nic nového. Všechno jsou to věci a problémy, které rozebírají media každý den. Myslím, že chytrý burzián má již v tomto delší čas jasno.

Co na závěr? Rozdělil bych to celé na dvě témata a to na současné problémy hlavně západního světa a dále na finanční trhy resp. naše akciová portfolia.

1) Ano, západní svět má opravdu velký problém s tím, že lidé i vlády utrácí více než vydělávají. Chce se mi napsat, že je to dětinské chování.

2) Ale pozor, mluvme o celém světě. Probouzejí se totiž asijští obři a celý svět s nimi musí počítat. A burziáni také.

3) Tuším jak to asi nyní vyzní, ale musím to napsat. Akcie, které jsem nakoupil, dnes nakupuji a budu nakupovat v příštích dnech a týdnech půjdou v naprosté většině dříve či později výrazně nahoru. Jsem si jistý a mám k tomu řadu důvodů.

(A nyní bych měl napsat další příspěvek se svými argumenty a možná to i udělám.)

Re: Re: Re: Článek p. Pírko

Pavlína 19.09.2009
Výborně. Přesně tento typ článku zde na webu postrádám.
Zajímá mě, proč si myslíte, že dlouhodobé globální hospodářské problémy by neovlivnily Vaše portfolio.
"Dříve neb o později" - to je jaký horizont? 1 rok? 3 roky? 5 let? 20 let?

Musím přiznat, že prezentace, co sem vložil Petr, moc optimismu nevzbuzuje. To nemluvím o webu, na kterém je uložena, ten už vůbec optimismem neoplývá.

Re: Re: Re: Re: Článek p. Pírko

Admin 19.09.2009
20 let? Tak to by bylo opravdu špatné. Tento týden jsem přikoupil další akcie za několik milionů. Jedná se většinou o střednědobé investice (pro mne 6m - 2roky). Zhodnocení do 12 měsíců o 15%-20% je doslova "musí být".

Navíc hodnotím každých 6 měsíců od podpisu smlouvy s klientem. Cílem je dosáhnout zhodnocení každých 6 měsíců a to za každé situace. Samozřejmě, že výsledky za různé 6m periody se liší.

O mojí představě vývoje globální ekonomiky jsem zde na fóru již před časem psal. Čekám velmi "opatrné" zlepšování ekonomiky do konce roku i v roce 2010. I když ten příští rok by mohl být velmi zajímavý. Ale jisté "opatrné" signály zlepšení se již objevují. Současně se snažím nikdy nepodléhat přehnané euforii.

A poslední důvod? Tituly, které nakupuji mají, dle mého názoru, takový potenciál, že jsem přesvědčený, že do maximálně 1-2 let dosáhnou růstu o minimálně 50%-100%. Proto jsem si je vybral a nebyla to žádná střelba od boku. A jsme u podstaty věci - dodává mi to totiž jistý vnitřní klid a jistotu. Dokonce ani není třeba se trefit ve 100% případů (titulů), bohatě bude stačit nějakých 70%.

A globální hospodářské problémy? To je snad permanentní stav ne? 2007 a 2008 byly samozřejmě extrém.

Prezentace ke stažení - katarská investiční banka

Petr 18.09.2009
V diskusi na www.penize.cz pod článkem o důsledcích pádu Lehman Brothers jsem našel odkaz na zajímavou prezentaci největší katarské investiční banky. Prezentace je ke stažení zde:
https://www.pro-investory.cz/forum/posts/hrozi_propad_trhu/jak_to_vidi_katar/strana/1/#pid392

Z porovnání krize 30. let a dneška mě zamrazilo.

Re: Prezentace ke stažení - katarská investiční banka

Admin 20.09.2009
Děkuji za tip.

Text ve mne nevzbudil žádné emoce. Přijde mi být trošku zavádějící položit na sebe grafy trhů z roku 1930 a současný a na základě toho snad předvídat další vývoj grafu tedy pokles trhů. Neříkám, že to není zajímavý pohled, ale v zásadě je to k ničemu.

V současné době je velmi zajímavé pozorovat některé akce a kampaně jak firem tak politiků. Krize je totiž úžasné téma, které lze fantasticky prodávat!
Dám příklad:
- Jsem investiční společnost či třeba privátní banka.
- Napíšu dramatickou analýzu současné situace na trzích či ve světě, v ideálním případě něco šokujícího!
- A teď přichází ten nejdůležitější bod. A ani nemusí být přímo vyřčen, stačí naznačit. Který to je? My víme co s tím! Přijďte za námi, zachráníme Vás!

Krize je skvělý byznys. Pro ty, kteří vědí jak toho využít.

Re: Re: Prezentace ke stažení - katarská investiční banka

Pavlína 20.09.2009
Opět, nezlobte se, nic neříkající. Zeptám se proto konkrétně na Váš názor na některá uvedená fakta:

1. Slide 2, odstavec 3 - kdy se podle Vás dočkáme "top line growth"?

2. Slide 3, spodní 2 odstavce. Jak jsou "cost cutting" a "neodchod do důchodu" důležité? Jaký to může mít dopad?

3. Slide 11, je možné, že se spotřeba vrátí někam k 65% podílu na HDP USA?

4. Články na posledních 2 slidech - mám pocit, jako bych četla dnešní články o konci recese. Nezdá se Vám? Jak to tehdy dopadlo, víme. Nehrozí něco podobného i teď? Pokud ne, v čem je rozdíl?




Re: Re: Re: Prezentace ke stažení - katarská investiční banka

Admin (Hýsek) 20.09.2009
Pavlíno, nejsem ani analytik, ani ekonom, ani nějaký národohospodář. Jsem praktik. Nečekejte ode mne nějaké dlouhé analýzy. Zajímají mne investiční příležitosti, trendy, výsledky, psychologie davu atd..

K tomu článku se ještě možná vrátím, pokud zbyde čas.

Proč vlastně nepopíšete sama svůj názor na onen text? Věřím, že řadu lidí zde by to velmi zajímalo a ocenilo. Všimnul jsem si, že ten odkaz se objevil i na jiných fórech. Viz:
https://www.iakcie.com/diskuzni-fora/

Nicméně, můj názor na celkový průběh krize je ten, že bude mít tvar "U" a nebo to bude kombinace tvarů "U" a "W". Ale jak jsem již napsal několikrát během posledních měsíců, dno již bylo pravděpodobně dosaženo.

*

Vážení diskutující, jaký je váš názor na zde probíraný článek? Odkaz je:
https://www.pro-investory.cz/forum/posts/hrozi_propad_trhu/jak_to_vidi_katar/strana/1/#pid392

Re: Re: Re: Re: Prezentace ke stažení - katarská investiční banka

Pavlína 20.09.2009
Pokud mají autoři pravdu, nečeká akcie ještě nekpolik věc nic dobrého.
Vy jste expert, člověk věnující se investicím profesionálně, spravující cizí peníze. Pokud žijete z odměn za výsledky, měly by Vás takovéto odhady eminentně zajímat.

Poslala jsem email p. Dvořákovi (majiteli webu) a on mi odpověděl, že a analýzou souhlasí, že dno je ještě před námi. Nevím, kde všude se objevil odkaz, ale (právě jsem se podívala) přílohu si stáhlo už téměř 500 lidí.

Vy jste založil toto fórum. Proto se chci přiučit, zajímá mě Váš názor. Pan Dvořák mi totiž nasadil do hlavy velkého brouka .


Re: Re: Re: Re: Re: Prezentace ke stažení - katarská investiční banka

Admin (Hýsek) 20.09.2009
Především spravuji vlastní kapitál a vlastní investice. A zásadně nikomu nedoporučuji nic, do čeho nedávám také své peníze. Můžete mi věřit, že když udělám někdy špatné investiční rozhodnutí, jsem to já, kdo to pociťuje především. Současně mi to dodává jistý vnitřní klid a lidé to při osobním setkání poznají.

Co se týče webu pro-investory.cz, názory autora znám již delší čas. Jsou velmi neortodoxní. Řadu z nich mi napsal i na můj blog a dokonce jsem mu zde i publikoval jeden jeho článek.

Nicméně se přiznám, že autora asi příliš nechápu, netuším kam tím vším vlastně míří, co ho motivuje. Ale rozhodně ho zde nebudu kritizovat! Každý i neortodoxní názor je vítán.

Jenom pro zajímavost. V době před zhruba 12-6 měsíci jsem napsal pár skromných příspěvků o akciích na pár portálů typu iDNES.cz a byl jsem často terčem nepochopení a dokonce verbálních útoků. Řada lidí věštila konec finančního světa. Můžete mi věřit, že pohled na akcie (skutečně) nakoupené v těch těžkých měsících je jistou satisfakcí.

Takže lidi, autory různých předpovědí a investičních doporučení je velmi dobré si "prověřit" třeba 12 či 24 měsíců po publikování. Často člověk zjistí, že byli totálně mimo a třebaže lidi přesvědčovali o potřebě shortování a dalším poklesu trhů o minimálně 20%, může taky dojít k růstu trhů třeba o 70%!

A to, že někdo píše velmi skeptické články je v zásadě v pořádku. Aspoň může člověk jeho argumenty podrobit objektivní kritice. Váš brouk je OK. Já jsem si obsahem své hlavy jistý .)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prezentace ke stažení - katarská investiční banka

Pavlína 21.09.2009
Jakou dáváte šanci tomu, že se předpovědi p. Dvořáka naplní? Může mít pravdu? V záhlaví jeho webu jsem našla tohle - mluví o varování před riziky. Cituji:

Proč dělám tento web

Cílem stránek je pomoc investorům v orientaci ve světě financí. I přes stávající situaci na trzích se velké množství investorů a webových stránek zajímá zejména o potenciální výnosy.

Klíčem k výnosům v dnešní době je však uvědomění si rizik a jejich řízení. Proto se v současné době zaměřuji primárně na rizika a podle nich řídím své investice.

Konec citátu

P.S.
Nejsem jeho fanoušek, ale čtu jeho web a rizika tam popisovaná nejsou malá.
Uvidím, s čím přijde ve slibované analýze.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prezentace ke stažení - katarská investiční banka

Admin (Hýsek) 21.09.2009
Já proti jeho webu ale naprosto nic nemám. A jeho "proč dělám web" jsem si přečetl již před časem a je to dobře napsané a velmi srozumitelné.

Vlastně je to správně, že někdo píše výhradně o rizicích.

Může mít někdo pravdu, že nás čeká 20 let útlumu a brutálního poklesu akciových trhů? Ale jistě že ano, vše co si člověk dokáže představit je možné.
Jenže podle mého názoru je to pravděpodobnost asi tak 0,01%.
x
99,99% sázím na růst v tomto dlouhodobém horizontu.

Web pro-investory.cz opravdu nechci a nebudu kritizovat. Jenom mám prostě dlouhodobě velmi odlišné názory a jsem o nich přesvědčený. A to by měl být každý úspěšný investor a burzián že?

Otázka: Z čeho čerpat informace?

Admin 17.09.2009
Nemám ani nehledám žádné zázračné zdroje. Vlastně si myslím, že v době internetu má i každý malý človíček z malé vesničky všechny potřebné informace a z celého světa.

Co už je výrazně horší, to je schopnost interpretace všech těch informací a především schopnost to vše "složit" dohromady. Kolik lidí to doopravdy dokáže?! Jeden z 10.000?

*

Několikrát za den prohlížím např.:
https://ekonomika.idnes.cz/
https://ekonomika.ihned.cz/

Dále miluji tuto stránku:
https://www.google.com/finance

(A čtvrtá stránka již "mimo hru": https://www.akciecz.com/zpravy-akcie-cz/)

*

Vážení čtenáři a diskutující, jaké weby čtete nejčastěji vy? Podělte se s ostatními!

Re: Otázka: Z čeho čerpat informace?

Pavlína 17.09.2009
Děkuji, to sou spíše zpravodajské weby, komentářů je tam minimum. Mně ale spíše zajímají weby s komentáři. Jaké jsou vaše 3 oblíbené weby komentující aktuální dění? Nebo máte oblíbené komentátory?
Děkuji

Re: Re: Otázka: Z čeho čerpat informace?

Admin (Hýsek) 18.09.2009
Rozumím. To bude asi ten problém. Já si totiž nemyslím, že by na tuzemském webu byl nějaký kvalitní server s komentáři (zaměřeno na finance a investice), který by mne uspokojil. Vy o nějakém velmi kvalitním víte? A tak si prostě komentáře dělám v duchu sám prosebe...

Kolik lidí v ČR opravdu rozumí finančním trhům, aktivně obchoduje (alespoň s miliony) a věnuje se tomu profesionálně? Já se obávám, že těch lidí bude tak maximálně 10. Sám nejsem schopen jmenovat ani jednu osobu. Možná je to jenom tím, že ti lidé nekomunikují na veřejnosti, nepublikují, neprovozují vlastní server. Jenže já jsem praktik a jde mi o praktické informace a zkušenosti. Komentář třeba od uznávaného vysokoškolského profesora si velmi rád přečtu, ale musím jej brát s rezervou. Ten člověk není burzián. Zná teorii. Praxe je zase trošku jiná. Starosti burziána jsou mu cizí.

Na druhou stranu, každý den čtu HN a někdy mi to zabere i 2 hod. A tam bývají občas skvělé komentáře. Také překlady ze zahraničí. Všem doporučuji. Pro burziána nejlepší tuzemské noviny.

Dále bývají občas velmi dobré texty v časopisech Ekonom a Euro. A jsou tam občas skvělé texty a komentáře opět přeložené ze zahraničí. Čtu pravidelně.

Jinak největší respekt u mne mají komentáře Sorose. Opět bych jen těžko hledal srovnatelnou konkurenci.

*

Co Vaše oblíbené weby? Jak vy ostatní diskutující? Kterým webům dáváte přednost?

Re: Re: Re: Otázka: Z čeho čerpat informace?

Pavlína 18.09.2009
Co zahraniční weby?
Těch komentujících dění se určitě najde mnohem více než českých.

Re: Re: Re: Re: Otázka: Z čeho čerpat informace?

Admin 18.09.2009
Jen když zbyde čas.

Spíše jdu po konkrétních titulech či osobnostech:
www.google.com --- news --- titul x jméno

Faktem je, že tituly mám již většinou týdny až léta předvybrané a tak pouze pátrám po podrobnostech a aktualitách... Den má pouze 24 h.

Re: Re: Otázka: Z čeho čerpat informace?

Admin 18.09.2009
Jinak Vám děkuji za dobrou otázku. Vlastně jsem si ji sám nikdy takto nepoložil. A je to otázka celkem důležitá.

Dámský investiční klub

Admin 17.09.2009
Vážení čtenáři, přidávám nové fórum: "Dámský investiční klub". Zjistil jsem, že něco takového zatím nemá v ČR obdoby. Není špatné být první.

Re: Dámský investiční klub

Julie 17.09.2009
Uprimne, prekvapuje ma to. Neviem, ci zato mozu moje nevedomosti o damskych investicnych kluboch, ale som rada, ze nieco take vobec existuje a ze je publikovane prave na tejto stranke. Tymto chcem pochvalit admina, ze aj nam zenam tymto sposobom dovoluje blizsie nazriet do sveta investovania ..:))

Cashflow 101

Admin 11.09.2009
1.Národní turnaj v Cashflow 101:
https://aakjh.blogspot.com/2009/09/cashflow.html

FXstreet.cz

Admin 07.09.2009
Na FXstreet.cz se přitvrzuje:
https://aakjh.blogspot.com/2009/09/fxstreetcz-1-zkusenost-s-fxstreetcz.html

e-maily

Admin (Hýsek) 04.09.2009
Vážení čtenáři, po návratu z dovolené jsem zjistil, že v mojí e-mailové schránce je aktuálně 1.560 nepřečtených e-mailů. Bude mi nějaký čas trvat, než nové e-maily pročtu a tam, kde bude třeba, také odpovím. Pokud snad uvažujete o tom napsat mi v těchto dnech e-mail, posečkejte, prosím, alespoň jeden či dva týdny. Toto samozřejmě neplatí pro mé stávající klienty, ty vyřizuji vždy přednostně.

Děkuji
Hýsek

Dovolena do 4.9.09

Admin (Hysek) 28.08.2009
Vazeni, na vsechny dotazy adresovane primo moji osobe budu postupne odpovidat po navratu z dovolene (ze zahranici) 4.9.09.

Toto forum je zcela otevrene a muzete samozrejme diskutovat mezi sebou.

Hysek (Kreta)

Na Akcie komodity pises

kulik 28.08.2009
ze: "Najdete zde rady pro začínající investory. Náměty a tipy pro zkušené hráče."
Zajimalo by me, kde najdu ty namety a tipy pro zkusene hrace? Kdyz tak napis primo linky a bez vymluv jako ze to najdu, kdyz budu pozorne cist.

Re: Na Akcie komodity pises

Pavlína 28.08.2009
Také mě p. Hýsek zklamal. Žádné zajímavé postřehy, komentáře, na některé otázky v.ber nereagoval a ni po týdnu. Působí to hodně blbě (třeba je na dovolené, potom je ale chyba, že nedal vědět, že nebude reagovat).

Tohle není profesionální přístup.

Re: Re: Na Akcie komodity pises

Admin (Hysek) 28.08.2009
Vazeni, na vsechny dotazy adresovane primo moji osobe budu postupne odpovidat po navratu z dovolene (ze zahranici) 4.9.09.

Toto forum je zcela otevrene a muzete samozrejme diskutovat mezi sebou.

Hysek (Kreta)

Re: Re: Na Akcie komodity pises

Admin (Hýsek) 04.09.2009
Moje komentáře a názory najdete spíše na mém blogu www.aakjh.blogspot.com a je jich tam minimálně několik stovek. Stačí trošku hledat.

Také vemte v úvahu, že všechny mé www stránky jsou spíše moje doplňková činnost a provozuji jich více najednou. Stačí se podívat na popis mého pracovního dne zde:
https://aakjh.blogspot.com/2008/12/pracovn-den-prostho-burzina.html

Den má pouze 24 hodin.

Re: Na Akcie komodity pises

Admin (Hýsek) 04.09.2009
Kuliku, ty jsi takový můj věčný kritik.

Mám pro tebe návrh. Pokud si myslíš, že dokážeš provozovat lepší web, vytvoř jej a dej sem odkaz.

Pokud se ti nechce dělat webové stránky, ale myslíš si, že dokážeš napsat lepší příspěvky či komentáře, napiš je a můžeš mi je začít posílat na e-mail (akcie-komodity@seznam.cz). Velmi rád je zde budu publikovat i s tvým nickem či podpisem.

Kritizovat je relativně snadné. Jak přichází na konkrétní činy, počet adeptů se vždy dramaticky snižuje.

1% akcií na světě!

Admin 17.08.2009
1% akcií na světě ovládá norský státní ropný fond

Portfolio za 7,13 bilionu Kč. Norský fond, který investuje příjmy státu z prodeje ropy, oznámil, že už vlastní jedno procento všech akcií obchodovaných na světových burzách. Hodnota portfolia fondu činí 2,385 bilionu norských korun (7,13 bilionu Kč)
<< 678 | 679 | 680 | 681 | 682 >>

Přidat nový příspěvek

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 903)
Ne (468)

Celkový počet hlasů: 4371

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...

Anketa

Jak dlouho investujete na burze?

1 - 3 roky (24)
4 - 7 let (18)

Celkový počet hlasů: 173