AAA AUTO: Očekávaný rozvoj podnikatelských aktivit 2013-17

07.10.2012 19:45

Jaké jsou plány největšího středovevropského autobazaru, který je kotován na burzách v Praze a Budapešti? Poměrně smělé, ale od r. 2009 Áčka ve velké většině případů plány překračovala.

Regionální expanze ve střední Evropě a Ruské federaci

Skupina AAA AUTO v současnosti působí ve třech zemích – České republice, Slovenské republice a Ruské federaci. V příštích pěti letech společnost plánuje expandovat jak na trzích, kde již působí, tak vstoupit na trh Maďarska, Polska a Ukrajiny.

Expanze na stávajících trzích

V České republice společnost v současné době provozuje 19 poboček (včetně pobočky AUTO DISKONT v Praze) a během následujících pěti let plánuje otevření dalších deseti autocenter. Na Slovensku společnost provozuje 10 poboček, přičemž do pěti let plánuje otevření dalších sedmi. V Ruské federaci skupina provozuje 1 pobočku a v následujících pěti letech plánuje postupné otevření šesti dalších.

Expanze na nové trhy

Společnost uvažuje o návratu na maďarský trh v roce 2014, do Polska v roce 2015 a zahájení činnosti na Ukrajině v roce 2016.

Podnikatelské aktivity v Polsku a v Maďarsku skupina ukončila na počátku nečekané světové finanční krize v letech 2008, resp. 2009. Nicméně díky lepšícím se podmínkám na těchto trzích společnost uvažuje o znovuotevření své první maďarské pobočky v roce 2014 a vždy dvou dalších v každém z nejbližších následujících let. Společnost se momentálně na opětovný vstup do Maďarska připravuje a pečlivě sleduje tamní trh nových a ojetých automobilů společně s ekonomickým vývojem v zemi. V Polsku a na Ukrajině společnost uvažuje o otevření vždy jedné pobočky ročně, a to od roku 2015 v Polsku a od roku 2016 na Ukrajině.

Hlavním faktorem, který podporuje nadcházející řízenou expanzi je redefinovaný business model, odlišný od business modelu předkrizového. Nový business model je podřízen systému sledování klíčových výkonnostních ukazatelů (KPI), kvalitnějšímu managementu procesů ve všech fázích výkupu, prodeje a řízení zásob vozů, který byl vyvinut během krizového období v letech 2008 a 2009 a otestován a posílen v rámci vstupu na nový ruský trh. V současnosti aplikované zpracování dat v reálném čase, jejich analýza a nástroje pro získávání dat z trhu umožňují pružně reagovat na situaci na trhu a tento plán rozvoje efektivně korigovat.

 

 

Očekávané objemy prodejů a výše ziskovosti

Vzhledem k organickému růstu plynoucímu z otevírání nových poboček a zefektivňování činnosti poboček již fungujících, očekává AAA AUTO v letech 2013-2017 meziroční růst prodejů a objemu finančních služeb přibližně ve výši 17 %. V rámci konsolidovaných výsledků skupina očekává růst průměrné ceny prodaného vozu ze zhruba 6,0 tisíc eur v roce 2013 na 7,5 tisíce eur v roce 2017, tj. průměrný roční růst o zhruba 5 %. Průměrná cena prodaného vozu se bude lišit podle jednotlivých zemí, kde nejvyšší je očekávaná v Rusku a nejnižší v Maďarsku.

Na základě výše uvedeného očekává skupina AAA AUTO průměrný roční růst konsolidovaných tržeb ve výši cca 22 procent.

Očekávaná průměrná hrubá marže zůstane v příštích pěti letech na stejné úrovni, lehce pod výší průměrné marže dosažené v prvním pololetí roku 2012, a to při zachování stejné struktury. Počáteční mírný pokles marže oproti současné je očekáván zejména kvůli vstupu na nové trhy v Maďarsku, Polsku a Ukrajině. Po dosažení silnější pozice AAA AUTO na těchto trzích je očekáváno její postupné zvyšování.

Konsolidovaný výsledek na úrovni EBITDA marže (EBITDA marže jako procentuální podíl z celkových tržeb) je v příštích letech předpokládán ve výši přibližně mezi 8,5 % a 9 %, přičemž konečná výše bude záviset zejména na počtu nově otevíraných poboček.

Pro otevírání nových poboček, rekonstrukce stávajících a investice spojené s provozem služebních automobilů budou zapotřebí kapitálové investice. AAA AUTO Group očekává průměrný roční růst CAPEX nákladů1 lehce pod 8 %, s poměrem CAPEXu k tržbám pohybujícím se kolem hodnoty 0,5 %.

Výše čistého pracovního kapitálu, který se skládá ze zásob, obchodních pohledávek, závazků a dalších krátkodobých aktiv a pasiv, se ke konci roku 2017 podle očekávání zvedne na přibližně 100 milionů eur, což znamená roční růst zhruba o 25 %.

Podle plánu by měl počet vozů na skladě koncem roku 2013 dosáhnout hodnoty 7 900 vozů a bude se kontinuálně zvyšovat až na 16 000 vozů v roce 2017. Obrátka skladových zásob vozů by podle očekávání měla zůstat na průměrné hodnotě těsně pod 7,0.

Závazky u bank, které se skládají převážně z kontokorentů a investičních úvěrů, financování skladových zásob vozů a financování služebních vozů, podle očekávání díky pravidelnému splácení klesnou ke konci roku 2017 k hodnotě 6,6 milionu eur. Splacení úvěru od spřízněného subjektu AUTOMOTIVE INDUSTRIES S.a.r.l. bude realizováno v průběhu roku 2013.

zdroj: AAA AUTO , ČNB

1 Kapitálové náklady (často se používá zkratka CAPEX), jinak také investiční náklady, jsou náklady obchodní společnosti na pořízení nového a obnovu starého fyzického majetku, jako např. zařízení, nemovitosti, průmyslové a technické vybavení. (Wikipedia)

 

IT aktivity

Zpráva společnosti se nezmiňuje o chystaném vstupu skupiny na pole informačních a komunikačních technologií. Jak nedávno informovala burzovní společnost BHS, skrze svou dceřinnou společnost AUTOMOTIVE RETAIL SYSTEMS s.r.o., vyvíjí AAA AUTO dva nové, autonomní softwarové systémy - jeden pro správu vztahů se zákazníky (CRM) a druhý pro oceňování, výkup a správu skladových zásob ojetých vozů. Oba systémy již mají být před dokončením, resp. jejich testování má začít v 1Q 2013. Do plného provozu by měly být spuštěny v polovině roku 2013.

Software má být určen nejen pro samotnou společnost, ale i pro jiné velké prodejce vozů. Firma plánuje software prodávat v zahraničí a to vždy pouze jednu licenci v každé zemi, aby zajistila exkluzivitu. Prodej hodlá AAA zahájit do konce příštího roku. Prý už obdržela i několik potencionálních nabídek na koupi systému.

Angažovat se v prodejích hodlá i bývalý CEO A.Denny, především v Asii a na Středním východě. Plánuje totiž od roku 2015 pobývat v Austrálii, kde začnou chodit jeho děti do školy.

Všechny funkcionality softwarů mají vycházet z mnohaletých praktických zkušeností AAA AUTO jako největšího prodejce ojetých vozů s největším call centrem v ČR. Dle společnosti se tak má jednat o unikátní software, který v podstatě nemá srovnatelnou konkurenci. Tolik BHS.

Vyšší objemy na burze

Dodejme že v měsíci září i začátkem října jsme na titulu zaznamenali nadprůměrné objemy obchodů a v pátek došlo k velkému přímému obchodu. V rámci jediné transakce došlo k převodu 119 tisíc akcií. Srovnatelně velký obchod proběhl naposledy 1.12. 2011, kdy bylo přímým obchodem převedeno 90 tisíc akcií.  Zdá se tedy, že někdo větší již začal akumulovat. A možná nebude sám.

Hynek Rozkovec, hynek.rozkovec(z)akciecz.cz

 

 

 

Doporučení

Product placement, který stojí za to

Kontaktní čočky od profesionálů a pod jejich dohledem, Oční klinika Pardubice - Dopřejte Vašim očím tu nejlepší péči!

EASTWANDER obytné vozy umí

Přidat odkaz

 

 

 

Využijte Hýskův reklamní systém a popožeňte Váš byznys, ať už se věnujete čemukoliv.

Přidat.eu záložku

Anketa

Líbí se vám tento článek?

Ano (11)
Ne (7)

Celkový počet hlasů: 18

Akcie

07.04.2013 21:13
Podle interních zdrojů plánuje firma Amazon (amazon.com) uvést v brzké době na trh svůj smartphone. Měl by mít 4,3 palce a prodejní cena na US trhu se očekává 100-200 usd (ovšem při podepsání dvouleté smlouvy s operátorem). Telefon by měl pro Amazon vyrábět Foxconn a údajně již proběhla objednávka...
26.03.2013 13:17
Foto: hdw.eweb4.com   V nedávné době se uskutečnila zajímavá burzovní soutěž. Účastnili se jí kocour Orlando, burzovní profesionálové a žáci základní školy. Cílem bylo investovat do akcií a zhodnotit co nejvíce. Jak to dopadlo? Každý ze tří hráčů měl k dispozici 5000 liber a měl je investovat...
19.03.2013 22:25
Klid, ještě nejsou na pultech. Ale že se na iWatch pracuje, to je již téměř jisté. Zmiňoval jsem to již v tomto článku o Apple a jeho akciích. Podle dalších zpráv na hodinkách pracuje jak Apple, tak také Samsung. Doporučení Máte potíže se zrakem?   iWatch Nebude to však nějaká zázračná...
13.03.2013 16:44
  Alibaba, asi nejznámější čínská internetová společnost, se připravuje na IPO. To je očekáváno koncem 2013 nebo počátkem 2014. Alibaba se zaměřuje především na internetový obchod. Ten umožňuje nakupovat i prodávat výrobky. Současně propojuje čínské výrobce se zahraničními kupci. Společnost...
16.02.2013 15:53
Marissa Mayerová, šéfka Yahoo!   Akcie Yahoo! zaznamenaly za poslední půlrok celkem krásný růst. Ten růst se zhruba shoduje s nástupem nové šéfky Mayerové, která byla dříve jedním z prvních zaměstnanců Google. Po několika výměnách šéfů Yahoo! se čekalo, zda se firma ve výběru konečně trefí....
15.02.2013 09:08
  Akcie Apple zaznamenaly poslední půlrok celkem značný sešup a klesly z úrovně těsně pod 700 usd až na 450 usd. To, že se akcie na burze pohybují jako na houpačce je celkem normální. Často se těžko hledají vysvětlení. Pojďme se podívat jak si Apple aktuálně stojí jako firma a zda jeho...
03.02.2013 22:00
Sociální síť Google+ je po 18 měsících po spuštění druhou největší sociální sítí na světě. Aktivně ji využívá čtvrtina světové internetové populace. Doporučení Obytné vozy Eastwander   Sociální síť je pro Google celkem logická součást portfolia. Po pár ne zcela úspěšných pokusech v oblasti...
02.02.2013 22:55
  Seznam.cz je tuzemská internetová jednička již mnoho let. Roste stejně pozoruhodně jako samotný trh s internetovou reklamou, což je jeho zdroj příjmů. To, co je na internetových firmách pozoruhodné, ať už je to Seznam či Google, je jejich poměr zisk/tržby. Seznam se poslední dva roky...
30.01.2013 13:28
Publikováno ve spolupráci se Saxo Bank Podívali jsme se na nejlepší akcie evropských Prasátek - PIIGS, tj. Portugalska, Itálie, Irska, Řecka a Španělska. Pro naše klienty jsme z těchto zemí zanalyzovali akcie, které jsou zahrnuty do indexu Stoxx 600 a vynechali finanční sektor. Jelikož ještě...
25.01.2013 00:26
Vím, že se mnou bude většina lidí nesouhlasit. Je to pěkně vidět i v hlasování na titulní stránce. Ale černým koněm v Praze pro rok 2013 je podle mého názoru akcie CETV. Zejména pokud se do hry vloží Time Warner. Můžeme se k tomu vrátit 1.1.2014. Jinak by bylo fér uvést, a už jsem to zde před...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 897)
Ne (412)

Celkový počet hlasů: 4309

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...