Banky: Banky v Česku mají peněz jako želez

04.06.2009 17:24

Komentář autora: Banky v Česku mají dostatek peněz. Půjčky nepotřebují. Beru to jako dobrou zprávu.

 

ČNB nabízí bankám peníze, ty je nechtějí

 

Banky v Česku nemají zájem o peníze, které jim k využití nabízí Česká národní banka. Ta od loňského října přichází s možností krátkodobých půjček pro banky, aby jim pomohla v případě nedostatku likvidity. Banky ale naopak peníze do ČNB ukládají.

V eurozóně je přitom situace opačná a Evropská centrální banka musí peníze na trh dolévat. Z údajů centrální banky vyplývá, že například tento týden měly banky možnost půjčit si peníze ve čtyřech tendrech a naopak si přebytek likvidity uložit. Půjčku, přesněji dodávací repooperaci, nevyužil nikdo, naopak si banky v ČNB uložily jednou 58 a podruhé 49 miliard korun. Podle ČNB byl o půjčky větší zájem koncem loňského roku. ,,Bankovní sektor je strukturálně ve stavu přebytku volné likvidity," uvedl mluvčí centrální banky Marek Petruš. Podle hlavního ekonoma České spořitelny Davida Navrátila má možnost využít peníze pro banky i psychologický smysl.

ČNB bude i přes malý zájem komerčních bank v nabídkách likvidity pokračovat. ,,Zrušení dodávacích repooperací zatím ČNB neplánuje, protože pro komerční banky představuje tento instrument určitou garanci likvidity státních dluhopisů," uvedl Petrůš s tím, že banky také mohou lépe plánovat své strategie financování.

,,Dodávací repooperace jsou strandardní součástí repertoáru všech centrálních bank a je dobře, že jej ČNB nabízí," dodal ekonom ČSOB Petr Dufek. Podle Navrátila je jedním z důvodů, proč je v Česku přebytek likvidity, fakt, že do země přišlo s privatizací obrovské množství peněz, které se ukládaly v bankách. ,,ČNB proto peníze při řízení měnové zásoby začala pravidelně stahovat," dodává Navrátil. V oběhu je spousta peněz také proto, že v Česku na rozdíl od západoevropských zemí je výrazně vyšší objem vkladů než úvěrů. Podíl vkladů na úvěrech v Česku činí 135 procent - v eurozóně je to devadesát procent.

Zdroj: E15

JanHýsek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (380)

Celkový počet hlasů: 4246

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...