Barclays - BlackRock - iShares: Firma BlackRock se stane největším správcem peněz na světě

12.06.2009 12:59

Komentář autora: Přichází doba velkých nákupů a prodejů.

 

Firma BlackRock se stane největším správcem peněz na světě

Americký gigant v oblasti správy peněz BlackRock koupí za 13,5 miliardy dolarů (255,8 miliardy Kč) od britské banky Barclays její investiční divizi Barclays Global Investors.

Prodej investiční divize banky Barclays, Barclays Global Investors (BGI), zahrnuje i divizi iShares. Majetek BlackRock se díky akvizici více než zdvojnásobí na téměř 2,7 bilionu dolarů. Nová společnost by měla mít více než 9000 zaměstnanců ve 24 zemích světa. Uvedla to BlackRock v prohlášení zveřejněném v pátek ráno.

BlackRock zaplatí za akvizici 6,6 miliardy USD v hotovosti. Zbytek bude ve formě akcií. Barclays by měla vlastnit téměř 20 procent akcií BlackRock a obě firmy plánují nadále spolupracovat v oblasti investičního bankovnictví a správy majetku. Tržní kapitalizace nově vzniklé firmy by měla činit téměř 34 miliard dolarů.

BGI patří mezi přední investiční společnosti v Evropě. Působí v 15 zemích, kde má více než 3000 institucionálních investorů. Na konci prosince měla ve správě aktiva ve výši 1,5 bilionu USD.

Součástí prodeje je i divize iShares, která umožňuje investice i do fondů ETF, což jsou fondy, se kterými se obchoduje přímo na burze. Barclays se již dříve dohodla na prodeji divize s firmou CVC Capital Partners. V dohodě uzavřené na jaře však bylo stanoveno, že Barclays bude až do poloviny června hledat i jiného zájemce a pokud bude jeho nabídka lepší, získá jí on. Divize iShares má na celkovém zisku BGI až poloviční podíl, přestože její majetek se na celkovém majetku BGI podílí méně než čtvrtinou.

Prodej BGI je součástí plánu Barclays na posílení kapitálu. Barclays přišla o miliardy liber kvůli odpisům aktiv souvisejících se špatnými úvěry. Zatím se jí ale daří vyrovnávat s nepříznivými podmínkami lépe než mnohým konkurentům a zůstala v soukromém sektoru, což se nepovedlo jejím rivalům Royal Bank of Scotland a Lloyds Banking Group. Musela však prodat velké podíly akcií investorům z Blízkého východu a zbavit se některého majetku. Transakci ještě musí schválit akcionáři Barclays a regulační úřad, napsaly agentury AP a Reuters.

Zdroj: iHNed

JanHýsek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 908)
Ne (473)

Celkový počet hlasů: 4381

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...