BP: Fitch jako první zahájila "sestup" ratingu ropného koncernu BP

03.06.2010 21:43

Hlavním důvodem snížení ratingu byla podle agentury nejistota a obavy z nákladů, které firma bude muset nést. Jejich odhady se zatím pohybují mezi 5 a 37 miliardami dolarů, zatím nehoda stála BP jednu miliardu dolarů.

Fitch Ratings se ve čtvrtek stala první světovou ratingovou agenturou, která snížila úvěrový rating britského ropného koncernu BP v důsledku trvajícího úniku ropy z jeho vrtu v Mexickém zálivu.

Agentura tak přehodnotila svůj původní názor, podle něhož bude finanční dopad katastrofy na firmu omezený, a upozornila, že finanční i podnikatelská rizika pro BP se budou dále zvyšovat.

Fitch snížila BP známku její schopnosti splácet závazky na AA z dosavadní AA+ a výhled ratingu ponechala negativní, tedy připravený k dalšímu zhoršení. Ostatní dvě světové agentury Standard & Pooor´s a Moody´s na počátku května změnily ratingový výhled BP na negativní, samotný rating však zatím nesnížily.

Plošina Deepwater Horizon provozovaná BP vybuchla 20. dubna a od té doby z vrtu v hloubce 1500 metrů unikají do Mexického zálivu dva až tři miliony litrů ropy denně. BP se zatím únik nedaří zastavit, což je stále větší katastrofa pro americké pobřeží zálivu. BP zatím zaplatila za pokusy o omezení úniku ropy asi miliardu dolarů (21 miliard korun) a odhady celkových nákladů na likvidaci znečištění, odškodné a pokuty se pohybují od pěti miliard, s nimiž počítá banka ING, až po 37 miliard dolarů, jak je odhaduje Credit Suisse. Pokračování 

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (380)

Celkový počet hlasů: 4246

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...