Buffett: Začínám u strachu a až když vidím něco atraktivního, začínám být hamižný

02.03.2010 22:45

Warren Buffett: Začínám u strachu a až když vidím něco atraktivního, začínám být hamižný

Warren Buffett v rozhovoru pro CNBC včera uvedl, že většinu svých investic drží v dolarech, pokud by musel investovat do zahraniční měny, vybral by si švýcarské franky. Celkově se vývoje na měnových trzích obává; budoucnost měn je otázkou toho, co udělají vlády a jak budou v delším období disciplinované. Vláda USA byla podle jeho názoru v tomto ohledu „velmi dobrá“. Samotné transakce na měnových trzích ale Buffett již několik let neprovádí, před třemi či čtyřmi lety byl long v několika měnách proti dolaru, tyto pozice jsou ale nyní uzavřeny. „Za nejlepší investici považuji vlastnit dobrý byznys, ten si zachová svou reálnou hodnotu,“ uvedl investor.

Podle Buffetta je velmi těžké posoudit, jak se bude vyvíjet dolar proti euru. Oba regiony mají velmi vysoký deficit a kupní síla obou měn bude v čase klesat: „Je příliš těžké říci, která ztratí více hodnoty.“ Japonsko je pak tak velkou záhadou, že si ohledně vývoje jeho měny Buffett ani nedovolí hádat. Určitou „měnovou hru“ nyní tvoří nákup firem v Číně.

Buffett uvedl, že investoři by se neměli zajímat primárně o to, zda se daná firma nachází v rozvíjející se zemi či v USA, protože „to, že na nějakou akcii nalepíte, že je rozvíjející se akcie, ji neudělá lepší“. „Klíčové je kupovat akcie firem, u kterých rozumíte jejich podnikání; musíte vědět, co kupujete a znát management,“ uvedl investor. Čínská ekonomika si podle jeho názoru povede velmi dobře, ale bude mít bubliny a stejné problémy, jako měly Spojené státy za posledních 200 let.

Buffett také sdělil: „Při investování vždy začínám u strachu a až když vidím něco atraktivního, začínám být hamižný.“ Jako jeden z důvodů, proč se mu tak vede, uvádí to, že nikdy neztratil velkou částku peněz, která by byla destruktivní pro jeho portfolio. Důvodem je to, že vždy detailně posuzuje možnou ztrátu z každé investice. Lekce z prošlé krize je podle investora stejná, jako byla v minulosti. Investor by měl akcie kupovat tak, jako by kupoval přímo část podnikání společnosti. „Do problémů se dostanete tehdy, pokud začnete o akciích přemýšlet jako o papírech, které se pohybují jeden den sem a druhý den tam,“ uvedl s tím, že je třeba „koupit dobrý byznys, kterému rozumíte, za rozumnou cenu“.

Předseda Fedu má podle Buffetta velmi těžkou práci zejména kvůli deficitům a není nikdo, kdo by ji dělal lépe. Pochybuje o tom, že by trh negativně poznamenalo plánované ukončení nákupů MBS ze strany americké centrální banky. Ekonomika začne vytvářet nová pracovní místa, nestane se tak ale rychle, uvedl investor s tím, že „v osmdesátých letech jsme se obávali, že ztratíme práci kvůli Německu a Japonsku a pak jsme během dvaceti let vytvořili dvacet milionů pracovních míst; nikdy nevíte, odkud jejich tvorba přijde“.

Zdroj: Patria

  

Komentář autora: Přístup podle mého gusta.

 

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

  • Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 897)
Ne (412)

Celkový počet hlasů: 4309

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...