Burza pro začátečníky

08.08.2009 19:26

Vyplatí se investovat do akcií?

Záleží na tom, co očekáváte. Těžko najdete nějaký finanční nástroj, který v dlouhodobém horizontu vydělává více. Pokud se podíváte na vývoj na nejvyspělejším akciovém trhu na světe (USA) za posledních 120 let, zjistíte, že investice do akciového trhu dosáhla zhodnocení v průměru 11% každý rok (po započtení dividend).

Samozřejmě, že je třeba počítat s občasnými výkyvy. A tyto výkyvy mohou být značné. Může se klidně stát, že za rok klesne hodnota Vašeho portfolia třeba o 25%. Stejně tak může přijít další rok, kdy naopak Vaše portfolio zhodnotí o 50%. Výkyvy jsou prostě normální a vychází z podstaty akciových trhů. Hlavní je, že dlouhodobě jdou trhy nahoru.

Ještě lepších výsledků lze dosáhnout výběrem akcií podhodnocených či těch nejperspektivnějších firem. Pro příklad není třeba chodit daleko. Akcie ČEZu posílily za posledních 5 let na několikanásobek. Z hlediska investorů se dnes jedná o jednu z nejzajímavějších firem ve Střední Evropě.

Výběrem portfolia titulů lze reálně dosáhnout průměrného ročního zhodnocení 15-25%. To není málo. Pokud to vydržíte dostatečně dlouhou dobu (řekněme 20-25 let), dostanete se na částky, které snad ani nelze utratit. To si každý snadno spočítá.

Pokud Vám však někdo slibuje jistý zisk 30% či snad 100% ročně, mějte se na pozoru. Buď se jedná o začátečníka nebo o podvodníka.

Na investování je snad ze všeho nejdůležitější jeho psychologický faktor. Osobně považuji jeho zdárné zvládnutí za 50% úspěchu. Chce to pevné nervy a také trochu štěstí! V zásadě je totiž třeba akcie nakupovat, když „většina“ ostatních prodává, neboť v ten moment již tituly bývají značně podhodnocené a za nějaký čas opět výrazně porostou. A opačně, je třeba prodávat, když „většina “ ostatních nakupuje. V tu dobu již tituly bývají značně vysoko a lze očekávat pravděpodobný pokles. Nyní jsem to samozřejmě velmi zjednodušil a je možné o tom vést dalekosáhlou diskuzi. Podstata zůstává.

Vyplatí se tedy strkat peníze do akcií? Jsem přesvědčen, že ano. Počítejte však s tím, že to je běh na dlouhou trať a současně musíte splnit následující 4 podmínky:
1. máte volný kapitál (v ideálním případě jej můžete léta postrádat)
2. máte pevné přesvědčení
3. máte pevné nervy
4. máte dobrou strategii nebo dobrého stratéga
________________________________________________________

 

Něco málo o přístupu

Je férové říci, že stejně jako v životě, ani na burze neexistuje jediné správné řešení. K cíli se lze dostat více cestami. Pro jednoho bude vhodnější jeden investiční přístup a pro druhého zase jiný. Každý má jiná očekávání zisku a současně je ochoten podstoupit jinou míru rizika.

Důrazně varuji před investováním a obchodováním podle nějakého "všeřešícího" počítačového programu. Takový program neexistuje. Můžete za něj ovšem zaplatit velké peníze a o další díky němu přijít.

Stejně tak jsou primárně podezřelé všechny velmi sofistikované analytické nástroje.

Dále je na místě varování před investováním a obchodováním pouze na základě technické analýzy ("čtení z grafů a křivek"). Technickou analýzu mám velmi v oblibě a intenzivně ji využívám. Ovšem pouze jako pomocnou metodu! Technická analýza Vám v mnohém napoví. Na prvním místě však musíte správně určit, co se za všemi těmi pohyby kurzů skrývá. Co je způsobuje. A to z grafů nevyčtete.

Mnohem důležitější, než technická analýza, je analýza fundamentální a psychologická.

Analýza fundamentální by Vám měla dát odpověď na otázku, zda příslušná akcie, kterou kupujete, má opravdu takovou hodnotu, jakou očekáváte. Také si nechcete v obchodě koupit rohlík za 100,-Kč a jistě nečekáte, že jej nějakému hlupákovi prodáte za měsíc za 300,-Kč.

Psychologická analýza by Vám měla pomoci určit nebo alespoň odhadnout, co se pravděpodobně děje v hlavách investorů a burzovních hráčů. Jaká je nálada na trhu? A co se asi bude dít s náladou v příštím období? Jak se to projeví v kurzech akcií? Neboť nálada na trhu je samozřejmě v kratším horizontu výrazně ovlivňuje.

Osobně využívám kombinace všech tří analýz, tedy fundamentální + psychologické + technické. Největší váhu ovšem přikládám analýze fundamentální.

Tento krátký příspěvek měl pouze nastínit problematiku pro začátečníka. Pokud se o akcie zajímáte podrobněji, najdete zde řadu odkazů na relevantní stránky.

Pozor! Takto vidím burza já. Váš úhel pohledu může být zcela odlišný! Možná se nadchnete pro obchodování dle geniálního počítačového programu, který si sami navrhnete a opravdu to bude fungovat. Bude to Váš přístup k obchodování.

JanHýsek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...