Dalibor Dědek a Jablotron

07.11.2012 23:23

Dalibor Dědek, Jablotron

 

Tato země potřebuje co nejvíce příběhů o úspěšných podnikatelích, aby se co nejdříve odrazila ode dna (nejenom dna ekonomického, ale především morálního) a směřovala k prosperitě. A prosperita, ta se netýká pouze peněz a zisku. Pokud to budu časově zvládat a vydrží mi nadšení, chtěl bych ty nejlepší příběhy alespoń částečně zaznamenávat či z nich vytahovat to nejlepší. To nejlepší jak pro veřejnost, tak i pro podnikatele a byznysmeny. Souhlasíte? Pojďme dnes začít jedním z nejznámějších úspěšných podnikatelů - Daliborem Dědkem.

Motto: "Být užitečný ostatním"

Od roku 1992 se věnuje hlavně zabezpečovacím systémům. Podnikatel roku 1994. Světové renomé si získal například velkým mobilem pro seniory. Šéfuje holdingu s obratem 1,5 miliardy Kč ročně. 

Podnikatelské začátky

"Když se v noci budíte s představou, co budete příbuzným říkat, až jim přijdou sebrat barák, máte ohromnou motivaci něco vymyslet," vzpomíná Dědek. Jablotron uspěl například díky tomu, že vyráběl velmi jednoduché zabezpečovací systémy, ovšem podstatně levněji než ty z dovozu. "V jednoduchosti je krása," říká Dědek a je přesvědčen, že přístroje musí být uživatelsky přívětivé. Nesmí lidi zesměšňovat a nutit je studovat obří manuály. (Vzpomínáte na názory Steve Jobse?)

Podnikání se rozjíždí

Dědek záhy zjistil, že na elektroniku z bývalé ČSSR se zákazníci dívají značně podezřívavě a tak udělal geniální tah. Zřídil pobočku na Tchaj-wanu. České zboží vyrobené na Tchaj-wanu se rázem prodávalo podstatně lépe a vzbuzovalo mohem větší důvěru, třebaže se jednalo o stejné produkty. Zajímavé, ale fungovalo to. Většina výrobků firmy Jablotron se dnes vyrábí v Číně.

Jablotron

Firma je známá tím, že sází na inovace a v jejím podání to není pouze rétorika. Firemní přístup mi trošku připomíná Google v tom, že lidem dávají značnou volnost a dostávají v pracovním čase prostor k tomu, aby něco vytvořili. Uvědomme si, jak neobvylký přístup to v tomto státě je. Tak vznikl třeba slavný velký mobil.

Dědkův firemní systém

"Snažím se vybudovat systém, který zajistí, že firmu budou řídit motivovaní lidé. V dceřinných firmách mají manažeři majetkový podíl," říká Dědek. Mzdy zaměstnanců jsou navázány na provozní zisk.

Výběr z Dědkových manažerských zásad

  • Obklop se schopnějšími, než jsi sám.
  • Lidi si sám vybírej a dej na pocit.
  • Úspěchy jsou dílem zaměstnanců, neúspěchy jsou tvé chyby.

Můj názor na pana Dědka

Na tomto podnikateli se mi velmi líbí, že má neortodoxní přístup. Líbí se mi, že se nebojí věci říkat otevřeně a to i věci, kteří se ostatní říci bojí. Skvělý přístup má v motivaci lidí, tedy např. tím, že jim poskytuje čas na vlastní nápady a dále například tím, že je přírozeně "napojuje" na hospodářské výsledky firmy. To je přesně ono! Způsob jak lidi motivovat a jak také přitáhnout velké talenty. Současně je to velmi skromný člověk a dostatečně tvrdý sám na sebe. Pětset takových podnikatelů v Čechách a na Moravě a jsme velmoc!

Zdroj: Ekonom, busyman.cz

Jan Hýsek, jh(z)akciecz.com

 

 

 

Doporučení

Hledáme strategického partnera

EASTWANDER

Product placement, který stojí za to

Profesionální vedení účetnictví a daňová evidence

Prožijte život bez brýlí i Vy!

Přidat odkaz

 

 

 

Využijte Hýskův reklamní systém a popožeňte Váš byznys, ať už se věnujete čemukoliv.

Přidat.eu záložku

Osobnosti a vůdci

05.06.2009 13:40
"Nabídka peněz exploduje, akcie porostou. Peníze, které tisknou centrální banky, způsobí růst cen na rozvíjejících se trzích. Teď je sice čeká pokles, ale dlouhodobě půjdou nahoru. Proto tam co nejvíce investujeme." Mark Mobius Výkonný šéf TEMPLETON ASSET MANAGEMENT Zdroj: HN JanHýsek.com
03.06.2009 02:05
KSČM: Komunisté si stěžují Janečkovi kvůli dokumentu o Miladě Horákové Komentář autora: Co k tomu dodat? Budu se opakovat, ale komunismus a fašismus je pro mne jedna a tatáž kategorie. Pro ty, kteří patří mezi nejmladší ročníky a o dějiny se nezajímají: komunisté odsoudili ve vykonstruovaném...
<< 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...