Daně: Nabourané auto podnikatele

02.10.2010 23:53

Daně: Nabourané auto podnikatele

Pokud je auto nabourané tak, že je lze ještě opravit, můžou nastat tři různé situace.

Je-li poškozené auto evidované v obchodním majetku, je to z daňového hlediska výhra. Veškeré provedené opravy, které jsme někomu zaplatili, případně náhradní díly, prostě veškeré náklady týkající se opravy tohoto pochroumaného auta jsou náklady, které snižují základ daně z příjmů. Jsme-li plátci DPH, samozřejmě si odečteme DPH z veškerých účtů, které jsou od plátců daně. Bylo-li však auto pojištěné a obdrželi jsme náhradu od pojišťovny, je povinností tento příjem přiznat do základu daně z příjmů ke zdanění.

Stane-li se tato nepříjemnost autu během leasingové smlouvy, leasingové splátky nepřestáváme platit, protože to není důvod k přerušení smlouvy a veškeré náklady týkající se opravy se chovají stejně jako u auta evidovaného v obchodním majetku. Plnění od pojišťovny ale obdrží leasingová společnost a musíme vyvinout úsilí, aby jej přeposlala nám, protože na něj máme plný nárok.

Nabouráme-li auto své soukromé, které používáme pro podnikání, nedáme do nákladů nic z toho, co nás stála oprava a také případnou náhradu od pojišťovny nemusíme přiznávat do příjmů podrobených dani z příjmů.
 

Související: K čemu je dobrý daňový poradce?

 

Jiří Hladík 

Daňový poradce
Hradec Králové
tel. 604 232 210

 

Přidat.eu záložku

Daně

11.03.2010 05:17
K čemu je dobrý daňový poradce Daňový poradce je odborník, který ví, jak si z vydělaných peněz co nejvíce ponechat. Vydělat peníze umí hodně lidí, ovšem již málokdo je udrží. Daňový poradce většinou neumí poradit, jak své peníze investovat dále či jak je nejlépe zhodnotit. Také neví, kde mají...
<< 1 | 2 | 3

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...