Goldman Sachs: Investoři jsou stále příliš vystrašeni a zaměřují se na špatné věci

28.12.2009 17:25
Goldman Sachs: Investoři jsou stále příliš vystrašeni a zaměřují se na špatné věci

Hlavní ekonom společnosti Goldman Sachs Group Inc. Jim O’Neill pro Bloomberg TV sdělil, že ho překvapuje, nakolik jsou investoři stále vystrašeni – vystresuje je i malý problém, jako například Dubaj. Namísto toho by měli věnovat pozornost kupříkladu tomu, že před několika dny čínská vláda ohlásila konkrétní kroky k podpoře domácí poptávky, což je ve srovnání s Dubají důležitější.

Ekonom nyní považuje za módní hovořit o přehřívání Číny, tento názor je směšný. Investorům stále nedochází, že tamní vláda dělá promyšlené kroky a že čínský růst táhne spotřeba, není založený na neudržitelných investicích. Bez Číny a dalších velkých rozvíjejících se ekonomik již nyní nelze diskutovat o žádných globálních problémech, ať již se jedná o komodity, měnovou oblast, změnu klimatu, atd.

Podle O’Neilla prezident ECB Jean-Claude Trichet velmi dobře zareagoval na vznik krize, ve srovnání s ostatními centrálními bankéři byl zřejmě nejlepší. Chybou je například zaměření BoE na to, aby udržela výnosy státních dluhopisů na nízké úrovni, protože pokud tyto výnosy půjdou nahoru v důsledku zlepšování ekonomiky, je vše v pořádku.

Hlavním tématem pro rok 2010 bude stažení stimulu, zejména v případě, pokud ekonomický růst pozitivně překvapí, jak O’Neill předpokládá. Je důležité, aby zejména v rozvinutých ekonomikách nedošlo k příliš brzkému stažení, protože oživení je velice křehké.

Zdroj: Bloomberg

 

Jan Hýsek

  

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

  • Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...