Investiční skupiny: J&T hubne, prodává už i hotely

19.05.2009 19:03

Komentář autora: Pánové si brali příliš velká sousta a přehnali to s úvěry. Čas hojnosti a nepřetržitého růstu na nějaký čas končí...

J&T hubne, prodává už i hotely

Poté, co J&T vyčlenila průmyslové firmy, následují nemovitosti. Do konce roku chce skupina z trhu získat kolem 350 milionů eur 

Kapitálová skupina J&T pokračuje v přerodu, který zahájila letos v únoru. Na jeho konci by měla z uskupení, jež dnes zastřešuje nejrůznější druhy podnikání od finančnictví přes průmysl, letectví, zdravotnictví, reality, turistický byznys či média, zůstat notně zeštíhlená a prakticky jen na finanční služby specializovaná J&T Finance Group.

Už dříve J&T oznámila, že se vzdává většinové kontroly nad svými energetickými a průmyslovými firmami, o něž se dělí se skupinou PPF Petra Kellnera a jedním ze svých čelných manažerů Danielem Křetínským. Teď se chystá podobně odstřihnout svůj hotelový a turistický byznys. Následovat mají reality.

Zřejmě ještě do konce tohoto týdne J&T založí společnost Best Hotel Properties (BHP), do níž vloží své luxusní hotely. Směřují sem čerstvě dokončený Kempinski ve Vysokých Tatrách, moskevský Kempinski Balčug, bratislavská Crowne Plazza, pražský Budha Bar, rozestavěný Kempinski v Bratislavě a plánovaný hotel na Senovážném náměstí v Praze. Podobně je připraven vznik další nové firmy -- Tatra Mountain Resorts (TMR), do níž J&T vloží lanovky, vleky a další hotely ve Vysokých a Nízkých Tatrách.

Vedení J&T plánuje, že podíly v obou nových společnostech nabídne ke koupi investorům. "Účastníky budou fondy i jednotlivci. Myslím, že to bude úspěšné, některé investory už máme předjednané," říká partner J&T Patrik Tkáč. "Chceme to vše spustit tak, abychom do konce roku získali pro BHP kapitál ve výši 350 milionů eur. Pro tatranský holding chceme získat 250 milionů eur," upřesňuje Tkáč. Dodává, že získá-li J&T pro nové společnosti potřebný kapitál, zbaví je dluhu.

J&T nepočítá nutně s tím, že by si nad hotelovými a tatranskými aktivy udržela většinovou kontrolu. "Z potřebného kapitálu 600 milionů eur pro obě společnosti chceme sami prostřednictvím našich vlastních fondů, vlastních investic a účastí nám blízkých investorů upsat 250 milionů eur," uvedl Tkáč. Podle něj není zatím jasné, zda se J&T bude v nových firmách kapitálově přímo sama angažovat nebo zda tu budou podíly držet akcionáři a manažeři.

Tkáč se přiklání k tomu, aby část akcií nových holdingů převzali někteří z partnerů společnosti, kterou dnes přímo vlastní jen dva lidé -- Tkáčův otec Jozef a Ivan Jakabovič. Špičkoví manažeři firmy včetně Tkáče mladšího mají pozice partnerů. Jejich zásluhy na rozvoji firmy by se měly odrazit na získání vlastnických podílů.

Podle stejného modelu, jako vznikly Energeticko-průmyslový holding, BHP a Tatra Mountain Resorts, by už brzy měla vzniknout další podobná samostatná společnost, která převezme nemovitostní a developerské projekty J&T -- například stavbu luxusní rezidenční čtvrti River Park v Bratislavě, bytové a administrativní komplexy v několika českých i slovenských městech či pozemky.

Odborníci na investice hodnotí plán J&T zatím zdrženlivě. "Těžko tyto záměry posuzovat bez detailní znalosti kvality těch aktiv," říká Vladislav Jež, šéf asociace Czech private equity. Jean Francois Laporte z poradenské společnosti CB Richard Ellis, specialista na investice do hotelového byznysu ve střední Evropě, upozorňuje, že investoři jsou nyní mimořádně opatrní, takže J&T nesmí mít pro umístění své nabídky na trhu přehnaná očekávání. "Stále je potenciál najít kupce, ale pouze v případě správné ceny. Skupina J&T však prokázala určité know-how, co se týče čtyř- a pětihvězdičkových hotelů, navíc je pro určité typy investorů hotelový byznys atraktivní. Oba holdingy, zvláště ten s luxusními hotely, zřejmě určitou pozornost investorů přitáhnou," soudí Laporte.

Zeštíhlovací kúru J&T urychlila krize. Skupina v minulých letech prudce rostla, podle Tkáče "kupovala vše, co jí přišlo pod ruku". Dnes má vysoké dluhy, což se v krizi stává handicapem. Navíc začalo fungování rozsáhlého a nepřehledného konglomerátu firem, shromážděného kolem firemní J&T Banky, narážet na limity, jež pro řízení finančních institucí požaduje centrální banka.

Zdroj: iHNed.cz

Více o autorovi se dozvíte na janhysek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 897)
Ne (412)

Celkový počet hlasů: 4309

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...