Jim Rogers: "Nezdržujte se s akciemi", z komodit je čas nakupovat zejména potraviny. Zlato je u vrcholu

15.01.2010 23:56

Jim Rogers: Z komodit je čas nakupovat zejména potraviny

Finanční krize podle známého investora Jima Rogerse povede v následujících několika letech k období zájmu o potravinářské komodity. Sektor komodit včetně potravin, kde je situace ještě vážnější, je alternativou k finančním aktivům, avšak zužuje jej hluboký nedostatek investic. Nakupovat komodity se stlačenou cenou, zejména potravinářské, je podle Rogerse lepší cesta k vydělání peněz, než investice do akcií. „Fundamenty se zlepšují. Zásoby těchto komodit jsou na nejnižších úrovním ne za poslední roky, ale za několik desetiletí,“ uvedl Rogers pro CNBC. „V příštích několika letech se dočkáme růstu zájmu o tyto komodity po celém světě, jejich ceny poletí vzhůru,“ předpovídá investor.

Podle Rogerse by investoři v dlouhodobém výhledu mohli namísto akcií sledovat tyto komodity, které na rozdíl od akcií vydělají v případě naplnění jak optimistického, tak i pesimistického scénáře vývoje ekonomik. „Pokud se ekonomiky zotaví, ceny komodit porostou návazně na rostoucí poptávku. Pokud ekonomiky zůstanou slabé a centrální banky budou pokračovat v tištění peněz, budou investice do těchto komodit použity jako nástroj zajištění proti inflaci,“ uvedl Rogers. Z konkrétních komodit uvádí nyní jako vhodné k nákupu bavlnu, kávu či cukr.

Rogers potvrdil své investice do ropy a do zlata. Zlato i „černé zlato“ jsou však podle něj již nyní příliš vysoko, aby se do nich nyní vyplatilo investovat. Zároveň ale pro ty, co je drží, ještě nenastal čas na jejich prodej. „V rámci kovů bych se zaměřil nyní raději na investice do stříbra či palladia, jednoduše proto, že jsou levnější,“ uvedl.

Zdroj: CNBC

 

Jan Hýsek

  

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

  • Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 893)
Ne (408)

Celkový počet hlasů: 4301

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...