John Pierpont Morgan: Nejvýznamnější americký bankéř a světový obchodník do 1. světové války

11.02.2010 23:50

Nejvýznamnější americký bankéř a světový obchodník do 1. světové války

Lodní siréna odhouká odjezd a mocný zaoceánský parník Titanic vyráží na svou první cestu. Jedna ze soukromých kajut zeje prázdnotou. Na poslední chvíli zrušil cestu bankovní magnát a majitel lodní společnosti White Star Line J. P. Morgan. Je 10. dubna 1912 a on netuší, že právě unikl smrtce ze spárů.

Nejvýznamnější americký bankéř a světový obchodník do 1. světové války John Pierpont Morgan (1837–1913) přijde na svět 17. dubna 1837 v Hartfordu ve státě Connecticut. Pochází z rodiny Velšanů, kteří k americkému kontinentu připlouvají ve 30. letech 17. století. Po otci, Juniusu Spenceru Morganovi (1814–1891), jenž se zabývá finančnictvím, zdědí cit pro peníze a ještě trochu něco navíc.

Studium musí počkat!
Junius si talentu svého syna rychle všimne, a proto ho strká z jedné školy do druhé. Musí dostat to nejlepší vzdělání. Morganovi se studium líbí. V 15 letech ale onemocní revmatickou horečkou. Trpí takovými bolestmi, že ani nemůže chodit. Studium musí počkat! Do školních lavic se vrátí až za rok. V 19 letech mu otec svěřuje již řadu samostatných úkolů. Na nich si Morgan brousí svoji zdatnost a připravuje se k vlastní kariéře sólového hráče ve sféře velkých peněz.

Po roce vdovcem
V roce 1860 zakládá banku s firemním jménem J. P. Morgan & Co. Tento peněžní dům se může ihned po svém vzniku zapojit do velkorysých obchodních akcí spojených s občanskou válkou v USA (1861–1865). Daří se mu dostat pod svoji kontrolu řadu průmyslových podniků vítězného Severu, jakož i nejednu americkou i zahraniční banku. Mladý finančník nemá ve svém hledáčku jen byznys. Rok po založení banky se čtyřiadvacetiletý Morgan ožení. Vyvolenou se stane Amelie Sturgesová (1835–1862). Stavu manželského si ale dlouho neužije, protože Amelie rok po sňatku umírá. Čerstvý vdovec ale rozhodně nechce být dlouho sám. Už za tři roky si navléká snubní prsten znovu. Tentokrát se jeho manželkou stane Frances Louise Tracyová (1842–1924). Porodí mu celkem čtyři děti a vydrží s ním až do jeho smrti.

Dlouhé prsty na Wall Streetu
Morgan zakládá v roce 1895 na Wall Streetu novou banku, které dává opět stejné jméno. Rozsah působení tohoto finančníka je ale daleko větší. V listu New York Tribune o něm napíšou: „Na Wall Streetu se nachází jen pár oblastí, které nejsou nějakým způsobem spojeny s Morganem.“ Morgan se například podílí na výstavbě důležité železniční trasy, která má spojit New York s Chicagem! V roce 1904 vypukne panika s akciemi železničních společností. Morgan ale zůstává klidný. Skoupí všechny bankrotující společnosti a rozdělí je do šesti velkých korporací. Jde o obchod gigantický. Krachujících společností je celkem 1040 a jejich hodnota tehdy přesahuje 10 miliard dolarů.

Žehlí průšvihy Ameriky
O tři roky později Morgan opět zasahuje díky svému organizačnímu talentu do ekonomického chodu Ameriky. Zabije tím vlastně dvě mouchy jednou ranou. Nejenže zachraňuje bankovní systém před řetězovou katastrofou, ale sám vydělá obrovské peníze. Jak po letech vypočítává finanční analytik John Moody, Morgan si za 50 milionů dolarů kupuje akcie, které mají hodnotu jedné miliardy dolarů. Amerika doufá, že tento obchod pomůže vyžehlit Morganův negativní vztah k prezidentovi Theodoru Rooseveltovi (1858–1919). Nic takového se ale nestane. Navíc když prezident odjíždí roku 1909 do Afriky na jednu ze svých proslulých loveckých safari, tak to Morgan glosuje peprnou poznámkou: „Doufám, že první lev, se kterým se setká, splní svoji povinnost.“

Porady v knihovně
Morgan mezitím zachraňuje samotný New York, který již neměl ani na výplaty učitelů a dalších městských zaměstnanců. V jeho knihovně se scházejí nejvyšší činitelé z newyorské radnice, jakož i další lidé ze státní správy. Morgan pracuje nepřetržitě několik dní a nocí, ale nakonec celou situaci vyřeší. V listě finančních kruhů, The Wall Street Journal, se tehdy píše: „Nic nebylo v historii Wall Streetu významnější nebo dramatičtější než konference předních wallstreetských finančníků, která trvala den a noc v knihovně pana Morgana… To on se stal zcela jasně mužem hodiny, nesporným vůdcem, který stál mezi věcí celé země a katastrofou.“

Uhrančivý pohled a červený nos
Všechny schůzky u Morgana doma ale nedopadnou vždy nejlíp. Mezi návštěvníky je znám jako člověk, který dokáže lidi ovlivňovat pouhou přítomností. „Jako kdyby se domem prohnala bouře,“ svěřuje se jistý bankéř ve svém deníku krátce po návštěvě u Morganů. Není se čemu divit, charizmatický je na Morganovi už jen jeho vzhled. Nepřekonatelný finančník je vysoký, s mohutnými rameny, má uhrančivý pronikavý pohled. Jediné, co kazí jeho vzhled, je rudý nos plný bulek. V žádném případě ho ale nemá od alkoholu. Morgan totiž už od mládí trpí nemocí zvanou růžovka. Kvůli tomu si sám o sobě myslí, že je ohavný! Nerad se nechává fotografovat. Pokud už k tomu svolil, musel fotograf odpřísáhnout, že mu obličej vyretušuje tak, aby vypadal zdravě.

Zdatný diplomat
Morgan se dokáže ke každé věci vyjádřit, aniž by se zavazoval. Rozhodnutí, obvykle svérázná, dělá vždy až podle konkrétní situace, ale slovo plnit umí. Svědčí o tom i epizoda spojená s půjčkou Rusku. Když se s ním 13. září 1905 v New Yorku setká Sergej Witte (1849–1915), ruský ministr financí, tak dojde k zajímavému rozhovoru. Vylíčí jej ruský historik B. A. Romanov ve své publikaci Očerki diplomatičeskoj istoriji russko-japonskoj vojny: „Jak se díváte na to, že si Rusko půjčí peníze v USA?“ zeptá se Witte. „Kolik?“ lakonicky se táže Morgan. „Asi 400 milionů dolarů,“ odvětí Witte. „Vyloučeno,“ prohlásí Morgan. „Americká veřejnost si musí nejdříve zvyknout na ruské papíry. Pro začátek musí mít půjčka mezinárodní charakter.“ Ke konci rozhovoru Morgan sám nabídne své služby na zajištění půjčky, což se mu podaří o rok později.

Soukromá paluba na Titaniku
Morgan miluje jachty. Není se taky čemu divit, když se na začátku 20. století stane prostřednictvím vlastní společnosti International Mercantile Marine Company majitelem anglického rejdařství White Star Line. To provozuje síť lodních linek hlavně mezi Evropou a USA. Právě pod její hlavičkou se 31. března 1909 začne stavět zaoceánský parník Titanic. Morgan si na jeho palubě nechá zbudovat vlastní soukromou kajutu s oddělenou promenádou po palubě. Patří mezi nejluxusnější místnosti na lodi. Ani první plavbu si tento pětasedmdesátiletý magnát nemůže nechat ujít!

Prominentní klient ruší cestu
Pár dní před odjezdem ale své rozhodnutí mění a cestu na Titaniku ruší. Nikomu neřekne jediný důvod. Na jeho doporučení se cesty Titanikem vzdává i jeho přítel, americký velvyslanec v Paříži Robert Bacon (1860–1919), který má na parníku cestovat s manželkou a dcerou. Morgan je jedním z 55 prominentních klientů, kteří cestu ruší. Jakmile Titanic ztroskotá, začnou se objevovat spekulace, že Morgan moc dobře věděl o nedostatcích v konstrukci lodi, které mohly způsobit ono děsivé neštěstí.

Smrtka si ho najde v Římě
Smrtce ale Morgan příliš neuteče. V polovině února roku 1913 podnikne cestu na africkou půdu. Chce do Egypta, ale musí ji kvůli nevolnosti přerušit. Proto odcestuje nejdříve do Říma. Ubytuje se v tamním Grand Hotelu. Tady ho ale v noci 31. března zastihne smrt ve spánku. Na jeho smrt měl pravděpodobně vliv i fakt, že denně vykouřil několik desítek cigaret. Zanechává po sobě jmění 68,3 milionu dolarů a 44procentní podíl v bankovním domě House of Morgan. Zbytek tvoří cenné papíry v dlouhé řadě korporací, včetně National Bank of Commerce, dále v několika železničních společnostech. Jen za noc přijde jeho rodině na 4000 kondolencí!

---

Jako první si rozsvítil
Morganův dům číslo 23 na Wall Streetu dodnes stojí v neměnné podobě. Vůbec mu zřejmě nevadí nebetyčné mrakodrapy. Je malý, ale stále pevný. Morganův dům byl ve své době prvním elektrifikovaným soukromým domem v New Yorku

Filantrop po otci
• Bankéřův syn John Pierpont Morgan, junior (1867–1943) pokračuje ve stopě, kterou zanechává jeho otec.
• Za 1. světové války se Morganův dům stane významným věřitelem americké vlády, jakož i vlád spojeneckých zemí. Zvýší svůj kapitál na půl miliardy dolarů.
• Podobně jako otec, i jeho syn je filantropem. Svůj londýnský palác poskytne jako sídlo americkému vyslanectví a v New Yorku zřídí veřejnou knihovnu.

Zdroj: RF-HOBBY

 

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

Jan Hýsek 

 

  • Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 891)
Ne (406)

Celkový počet hlasů: 4297

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...