Komodity: Světu hrozí nedostatek vzácných kovů, Čína kontroluje produkci

16.02.2010 00:00

Komentář autora: Celosvětový boj o komodity již začal a bude se přitvrzovat. A Čína, to je jedna velká houba! Poznáte, proč o komoditách tolik hovořím a píšu?

 

Světu hrozí nedostatek vzácných kovů, Čína kontroluje produkci

Vzácné prvky hrají často významnou úlohu při vývoji nových technologií a při inovacích, které dostávají na trh efektivnější nebo ekologičtější výrobky. Jejich sílící nedostatek se možná brzy projeví, varuje server TechNews Daily. Využívají se při produkci monitorů, displejů, magnetů a auto-baterií.

Řada vzácných kovů se těží například v Číně a vláda v Pekingu již loni varovala, že rostoucí domácí poptávka zřejmě povede k omezení a možná i zastavení vývozu. Nahrazení vzácných měkkých kovů je možné, ale často může být spojeno s nižší efektivitou, vyšší cenou nebo horšími vlastnostmi finálního řešení.

„Země a firmy, které jsou na vzácných minerálech závislé při výrobě různých produktů, pociťují zvýšenou spotřebu na čínské straně a bojí se, že by mohly přijít o zdroj potřebných surovin," uvedl David Menzie, šéf nerostného odboru při úřadu Geologického průzkumu USA (USGS).

Čína také podle Menzie nabádá firmy, které využívají vzácné nerosty, aby své provozovny přesunuly nebo zakládaly přímo v Číně. Mnohé společnosti se však obávají o své patenty a autorská práva. Samozřejmě naleziště vzácných nerostů existují i jinde, ale zatím pouze v Číně vláda podporuje těžbu a zpracování nerostů od počátku až po finální výstup. Pro jednotlivé společnosti je něco takového nevýhodné.

Nezávislý konzultant Jack Lifton proto tvrdí, že vláda USA by měla podpořit vytvoření takového průmyslu, aby zajistila přísun těchto nezbytných surovin pro špičkové technologie. Pro Spojené státy je to i otázka národní bezpečnosti, protože žádná jiná armáda není natolik závislá na moderních technologiích.

 

Europium
Velice vzácný prvek, který zajišťuje červenou barvu v televizních monitorech a používá také při výrobě LED-žárovek s nízkou spotřebou. Pouze v Číně se dnes produkuje europium, dysprosium a terbium, které jsou nezbytné nebo jsou nejlepší variantou při produkci monitorů a displejů. Americké společnosti, které těží europium zatím posílají horninu na zpracování do Číny.


Lanthanum
Hlavní součást při výrobě nikl-metalických baterií pro hybridní auta - především oblíbený Prius firmy Toyota, jehož produkce je spojena i s dalšími vzácnými prvky neodymiem, praseodymiem, dysprosiem a terbiem. Toyota spotřebuje asi 7 500 tun lanthana a 1 000 tun neodymia ročně. Společnost proto usilovně hledá zdroj vzácných hornin mimo Čínu.


Neodymium
Využívá se pro výrobu nejefektivnějších magnetů ve větrných turbinách. Čína se svojí expandující produkcí větrných elektráren využije veškerou produkci. Zbytek světa, tak může mít smůlu.

Zdroj: novinky.cz

Související: Komodity

 

Jan Hýsek

  

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

  • Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 893)
Ne (408)

Celkový počet hlasů: 4301

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...