Legg Mason: Končí zvrácená náklonnost investorů k dluhopisům, budoucnost patří akciím

11.02.2010 14:25

Legg Mason: Končí zvrácená náklonnost investorů k dluhopisům, budoucnost patří akciím

Při pohledu na vývoj posledních 10 let je náklonnost investorů k obligacím namísto k akciím pochopitelná, nicméně při pohledu na pravděpodobný vývoj následujících 10 let ji považujeme za zvrácenou. V uplynulých 10 letech obligace drtily akcie, když bezrizikové státní dluhopisy vynášely více než 6 % ročně, zatímco na akciích se v průměru prodělávalo. Před 10 lety byly akcie drahé, nyní nejsou.

V příštím desetiletí bude situace značně odlišná. Vzhledem k postupnému (nebo i rychlému) oživení Fed stáhne monetární stimuly, k nimž přistoupil v době krize, a zmenší svou rozvahu. Neutrální klíčová sazba Fedu by se měla nacházet na úrovni 2,5 %, možná i výš. Výnos desetiletých státních dluhopisů by se měl v dlouhém období pohybovat na stejné úrovni, jako je růst nominálního HDP, takže by měl dosahovat asi 4,5 % - 5,5 %. To povede k podstatným ztrátám na státních dluhopisech a pravděpodobně také na dluhopisech společností s vysokým ratingem. Dluhopisy s vysokým výnosem by si měly vést lépe, i vloni jejich ceny výrazně narostly a relativně k akciím si vedly nejlépe v historii. Toto vše předpokládá mírnou inflaci od 2 do 3 %. Mají-li pravdu inflační medvědi, dluhopisy se stanou katastrofou.

Akcie jsou ale o něčem jiném. Po deseti letech v divočině jsou velmi kvalitní akcie velkých amerických společností ve srovnání s dluhopisy levné. Tituly jako Merck se obchodují za dvanáctinásobek zisků letošního roku a vynášejí více než 10leté vládní dluhopisy. IBM zaznamenává rekordní zisky, obchoduje na dvanáctinásobku letošních očekávaných zisků, kupuje své akcie každý rok a v uplynulých pěti letech navýšila své dividendy o 25 % za každý rok. Historicky akcie zajišťují ochranu proti inflaci, jakou obligace poskytnout nemohou.

Vedle akcií společností s velkou kapitalizací jsou atraktivní i tzv. „tituly nízké kvality“, řada z nich se obchoduje pod účetní hodnotou. Například akcie regionálních bank patřily mezi nejhorší akcie v jinak dobrém roce 2009, ale rok 2010 začaly energicky. Spousta z nich má dost kapitálu a již letos zaznamená vrchol ztrát z úvěrů, přesto se obchoduje pod účetní zůstatkovou hodnotou dlouhodobého hmotného majetku. Letošní rok by mělo také dojít k boomu v oblasti fúzí, protože firemní rozvahy jsou většinou bohaté na hotovost a zisky opět míří výš.

Obecně se domnívám, že tituly, které se obchodují na nízkých cenách relativně k účetním hodnotám, jako např. nízký poměr ceny k ziskům, k účetní hodnotě vlastního jmění či ke cash flow budou letošními vítězi. Společnosti, jejichž ceny aktiv již odrážejí vývoj zisků ve střední fázi cyklu, jako např. suroviny a cyklické průmyslové tituly, si tak dobře nepovedou. Zdá se, že ceny průmyslových kovů i ropy již dost předběhly vývoj fundamentu. Ceny průmyslových kovů zaznamenaly obrovské posuny stejně jako ropa – zdá se, že společně stojí v čele fundamentů. Pokud budou Číňané pokračovat se svým utahování rychleji, než trhy v současnosti předvídají, věci by se mohly rychle zamotat.

Dolar zůstává divokou kartou, která by mohla akciový trh podpořit, pokud bude jeho nově nalezená síla oproti euru trvat, protože investoři v Evropě mají zřejmě stále svá portfolia vychýlena směrem od amerických akcií. Euro za 1,25 dolarů na konci tohoto roku by nepřekvapilo a i tak by stále nebylo levné.

Mám za to, že rok 2010 bude dobrým rokem pro akcie a výzvou pro obligace. Nízká inflace, dobrý ekonomický růst, dostatečná likvidita, rostoucí korporátní zisky, atraktivní valuace a pokračující skepticismus investorů by se mohly spojit a posunout trh, možná i výrazně. Podle současného konsenzu by to mohlo být o vysoké jednociferné, či nízké dvouciferné číslo. Pokud je tento konsensus chybný, bude to podle mého tím, že je příliš nízko a ne příliš vysoko.

Autorem článku je Bill Miller, investiční ředitel společnosti Legg Mason Capital Management.

Zdroj: Financial Times

 

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

Jan Hýsek 

 

  • Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 883)
Ne (398)

Celkový počet hlasů: 4281

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...