Luboš Čermák: Praktický kurz technické analýzy III. - Support a Resistence v praxi

19.01.2010 22:06

Luboš Čermák: Praktický kurz technické analýzy III.

 

Hned v úvodu bych se chtěl krátce vrátit k předchozím dvěma článkům. Začneme-li totiž vstupovat do obchodu na základě Supportu či Resistence, musíme tak učinit až na základě vstupního potvrzujícího signálu pro daný pokyn. V zásadě pointa této strategie se prolíná celým mým obchodním systémem. Jak jsem již minule zmínil, každý Support i Resistence je časem proražena a cena pokračuje do nových pásem. Nemůžeme tedy pokaždé, když se cena přiblíží k jednomu ze dvou možných bodů očekávat, že se trh zachová stejně jako v předchozích obdobích. Vysvětleme si to na obr. níže.

 

 

Dle obr. výše se nám v předchozím obchodním dnu utvořilo dno, jinak řečeno cenové "Low", tedy nejnižší cenový bod pro dané období. Dne 31.12. se nám trh opět s cenou vrací k bodu z předchozího dne. Můžeme ale očekávat, že se situace bude opakovat a tím pádem se nám utvoří nový Support? Sami můžeme pozorovat, že aktuální cena se nám již dostává pod naši psychologickou hranici, na které očekáváme obrat vzhůru. Jak ale reagovat? V hlavě se nám scházejí všechny naše možné přirozené charakterové vlastnosti, které se snaží ovlivnit náš úsudek. Např. si řeknete: " Kdybych dal příkaz k nákupu právě teď, získám vlastně nejlepší resp. nejnižší cenu a budu v obrovské výhodě, ale samozřejmě jedině v případě, že se trh otočí a udělá to, co očekávám." No dobře, ale co když je to pouze naše falešná doměnka a trhy si budou své cenové dno hledat ještě níže? To by byl pro nás jednoznačný krok do propasti, která by se mohla ukázat být velice hluboká. Co tedy potřebujeme? Jak jsem již výše zmínil, musíme hledat očividný signál, že trhy dělají právě to, co očekáváme.

 

 

Vidíte? To, co nutně potřebujeme, jsou svíčky, které jsem označil červenou barvou. Trh nám sám ukázal svůj směr a tendenci pohybu. Po takovémto signálu můžeme zadávat vstupní, nákupní pokyny. Opět ale dodávám, že tato samotná technika je nedokonalá bez použití dalších indikátorů. Je ale nemožné v jednom článku představit strategii celou, tak aby byla účinná pro obchodní systém. V příštích dílech se krátce pozastavíme nad významem "svíčkového" grafu a jeho použití v praxi, a krátce se vrátíme k využití Supportu a Resistence.
Pro potvrzení funkčnosti vstupních signálů v praxi viz. obr. níže.

 

 

Luboš Čermák

lubos.cermak@email.cz

  

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

Kurz technické analýzy Luboše Čermáka:

 

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 881)
Ne (396)

Celkový počet hlasů: 4277

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...