Luboš Čermák: Praktický kurz technické analýzy IV. - Stochastic Oscilator

08.02.2010 18:25

Luboš Čermák: Praktický kurz technické analýzy IV.

 

Vraťme se ale k technické analýze. Nastínil jsem zcela jednoduchý způsob, jak vstupovat do trhu. Máme tady Support, Resistenci a čekající signály, kdy se cena odráží od S či R a dává nám znamení pro vstup do trhu. Stačí to ale?

Představím Vám jeden velice užitečný indikátor, který nám pomáhá poznat, kdy je opravdu vhodná příležitost pro obchod. Pojem "Stochastic Oscilator" nás bude provázet po celou dobu, jelikož je základním kamenem v obchodním systému, který Vám hodlám v průběhu času představit. Zkrácená definice tohoto indikátoru je, že nám ukazuje pohyblivý průměr ceny za určité období a vypočítává nám její High a Low, tedy max. a min.. V praxi nás tedy zajímají dva signály. High a Low, zapamatujte si tedy, že Stochastický Oscilátor máme z důvodu určení těchto dvou cenových hranic. Ukažme si to ale názorně, viz níže.

 

 

Pro jednoduchost vysvětlení jsem v obrázku vyznačil 4 možné vstupy do trhu. Dvojí cenové High nám Oscilátor indikoval vstupem nad hranici 80, která nám označuje překoupenost trhu. V opačném případě nám hranice 20 a níže označuje možný nezájem o medvědí (toto označení se používá pro prodávající obchodníky) trh a možný obrat vzhůru. Vše ale vyžaduje léta praxe a velké citlivosti. Je potřeba skloubit pozorování indikační linky oscilátoru a samotného trhu. Pokud linka vstoupí za jednu ze dvou výše zmiňovaných pásem, je nutné zbystřit naše pozorování trhu a pokud nemáme nikde známky Resistence či opačného jevu, musíme hledat jiný možný důvod, proč by trh měl právě teď dosáhnout svého dna či vrcholu. Pro samotný vstup pouze za pomocí Oscilátoru je nuté vyčkat na moment, kdy se nám linka začne otáčet opačným směrem z daného pásma a stejnou situaci musíme pozorovat i v trhu. Pro vyhledání vhodného vstupního signálu musíme dbát na to, že Oscilátor i trh musí mít stejný směr. Pokud trh dosáhl svého stropu a Oscilátor také a v obou případech dochází k obratu, můžeme to považovat za vhodný signál.

Luboš Čermák

lubos.cermak@email.cz  

  

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

Kurz technické analýzy Luboše Čermáka:

 

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 883)
Ne (398)

Celkový počet hlasů: 4281

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...