Miliardář Soros rozjel investice do zlata

19.02.2010 16:10

Komentář autora: Finanční trhy jsou velká zábava :) Posuďte sami.

 

Miliardář Soros rozjel investice do zlata

Když chce hráč pokeru zmást protihráče, nasadí si tmavé brýle a nikdo nevidí, jak mu sedly karty. Světoví investoři to mají jednodušší – stačí ve správnou chvíli otevřít pusu a trhy se začnou hýbat a soupeři drbat na hlavě. Právě takovouto taktiku zvolil miliardář George Soros ve hře o zlato.

Ještě minulý měsíc miliardář maďarského původu a jeden z nejbohatších lidí světa na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu v souvislosti s historickými rekordy cen zlata označil tento kov za tu "poslední bublinu". Když se ho tehdy novináři ptali, zda kvůli cenám zainvestoval do zlata, odmítl odpovědět.

Nyní vyšlo najevo, proč nic neřekl. Jeho investiční fond Soros Fund Management koncem loňského roku více než zdvojnásobil svůj podíl v největším světovém fondu, který obchoduje zlatem – SPDR Gold Trustu. Soros na konci prosince ve fondu vlastnil 6,2 milionu akcií v hodnotě 663 milionů dolarů (12,6 miliardy korun), ještě o tři měsíce dříve měl jen 2,5 milionu akcií. Vyplývá to z nejnovějšího hlášení pro americkou Komisi pro cenné papíry.

Soros se tímto krokem stal jedním z největších podílníků fondu a zařadil se například po bok centrálních bank Indie a Číny.

Ceny zlata rostly už devět let

Zlato rostlo v roce 2009 nepřetržitě už devátým rokem a zatím svého maxima dosáhlo počátkem prosince. Tehdy se za jednu troyskou unci (31,1 gramu) zlata platilo necelých 1 227 dolarů. Od té doby cena klesla, včera v podvečer středoevropského času se obchodovalo o 110 dolarů níže.

"Dolar je slabý a lidé přesouvají své peníze do bezpečnějších přístavů,“ komentoval zprávu o Sorosovi pro agenturu Bloomberg Tetsuja Joši, viceprezident tokijské banky Mizuho Corporate Bank.

Zlato je komoditou, která sama o sobě v současnosti nevytváří téměř žádnou hodnotu. Investorům slouží hlavně jako virtuální sejf na bezpečné uložení peněz. Jeho cenu v minulých měsících zvedala poptávka ve šperkařském průmyslu a větší zájem obchodníků.

Soros se svými nákupy žlutého kovu přiřadil k investorům jako například John Paulson, kteří zlato používají jako obranu proti inflaci, rozbouřené ekonomice a klesající hodnotě amerického dolaru.

Bez ohledu na nejnovější zprávy o větší Sorosově investici do drahého kovu se mohl miliardářův podíl ve fondu SPDR Gold Trust snížit. Zprávy pro americkou Komisi pro cenné papíry se totiž mohou posílat až z 45denním zpožděním po konci každého čtvrtletí.

Je tak možné, že v době, kdy Soros v Davosu mluvil o zlatu z despektem, už část podílu odprodal. Zároveň však řekl, že když vidí bublinu, "tak vyrazí nakupovat". Jaká je situace teď, odmítl Sorosův mluvčí komentovat.

Zdroj: idnes.cz
 

Jan Hýsek

  

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

  • Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 892)
Ne (407)

Celkový počet hlasů: 4299

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...