Reality a hypotéky: Krize na trh dopadá hůře než se čekalo

28.05.2009 10:35

Lídr hypotečního trhu Hypoteční banka korigoval svůj odhad letošního vývoje. Celkový objem hypoték letos nepřekročí 90 miliard, proti loňským 114 miliardám.

Letošní objem prodaných hypoték občanům by mohl být ještě nižší, než se původně očekávalo. Meziročně přitom trh vykazuje téměř třetinový propad. "Předpokládali jsme, že začátek roku bude slabší než v loňském roce. Ačkoliv se v březnu a dubnu zájem o hypotéky zvýšil, stále je propad oproti loňskému roku větší, než jsme čekali," prohlásil generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. Vyplývá to z tiskové zprávy Hypoteční banky.

Za velmi dobrý výsledek by Sadil považoval objem 90 miliard korun, což by znamenalo meziročně více než pětinový pokles. Potvrdil tak pesimistické odhady analytiků, kteří celoroční objem nových hypoték nyní odhadují na 80 až 85 miliard korun.

V celém loňském roce banky poskytly občanům hypoteční úvěry za necelých 114 miliard korun. "Pokud budou poskytnuty hypotéky na úrovni 90 miliard korun, budeme to považovat za velmi dobrý výsledek. Je pravda, že se jedná již poněkolikáté o korigovaný odhad. To potvrzuje, že odhady trhu v současné době jsou velmi obtížné," uvedl Sadil.

Do konce roku podle něj nelze očekávat návrat k rekordním měsíčním výsledkům předchozích dvou let.

Lidé se bojí zadlužit a čekají na pokles cen

Zájem o hypotéky se sice v posledních měsících zvýšil, ale meziročně jde o stále velmi nízká čísla. V dubnu devět největších banka na trhu poskytlo občanům hypotéky jen za 7,55 miliardy korun, což znamená meziroční zhoršení o 31,2 procenta. Akční slevy na úrocích, které zabraly v březnu, už evidentně v dubnu nezafungovaly.

"Potvrzují se očekávání, že hlavní boj o klienta půjde směrem prodlužováním jarních "speciálních akcí", řekl minulý týden hlavní analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

V prvním čtvrtletí roku 2009 bylo občanům v ČR podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) poskytnuto 10 440 hypoték v celkovém objemu 17,7 miliardy korun, tzn. meziroční pokles o 31 procenta.

Podle makléřů, kteří hypotéky prodávají, je hlavním důvodem rostoucí obava lidí z velkého zadlužení a spekulace na další pokles cen nemovitostí. Duben je přitom vedle května, září a října klíčovým pro celoroční výsledky hypoték. Právě v těchto měsících se nemovitosti tradičně nejvíc kupují.

"Kdo nutně nepotřebuje, nic nekupuje a raději jde do pronájmu. Lidé nemají jistotu v zaměstnání. Všeobecně panuje zdrženlivost k investicím," líčí situaci makléř Libor Ostatek z firmy Golem Finance.

Zdroj: iHNed.cz

janhysek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (380)

Celkový počet hlasů: 4246

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...