Rozkovec: Otázky a odpovědi: Mám větší finanční částku na 1 rok. Má smysl investovat na burze pouze na 1 rok?

24.11.2010 05:33

Rozkovec: Otázky a odpovědi: Mám větší finanční částku na 1 rok. Má smysl investovat na burze pouze na 1 rok?

Mám větší finanční částku na 1 rok. Má smysl investovat na burze pouze na 1 rok?

Odpověď Hynka Rozkovce:

To je dobrá otázka, na kterou nelze odpovědět jednoznačně.

Varianty jsou jasné:

a) uložit peníze na 1 rok na termínovaný vklad
b) peníze investovat

Ad a)
Předně je dobré si zjistit úrokovou sazbu, o jakou by byla Vaše úložka za rok zhodnocena. To lze třeba na https://www.mesec.cz/produkty/terminovane-vklady/.


A už zde narážíme na určitý problém. Alespoň trochu slušné zhodnocení (3 až 5,2% p.a.) nabízejí pouze některé družstevní záložny a malé banky. Je pouze na Vás, zda tuto variantu zvolíte. I když vklady do ekvivalentu 50000 EUR jsou 100% pojištěné a riziko krachu některého z těchto peněžních ústavů je v současné době minimální, je třeba vědět, že výplata uložených prostředků z fondu pojištění vkladů může za současných podmínek trvat i pět let od úpadku peněžního ústavu.

Úroková míra nabízená velkými bankami je tristní (1-1,5% p.a.) a je mi záhadou, jak mohou jejich termínované vklady konkurovat spořícím účtům, které při srovnatelné úrokové míře vesměs nabízejí možnost volné dispozice s uloženou částkou.

 

Ad b)
Podstatou investování je riziko, za něž lze získat vyšší výnos. Je jen na Vás, zda jste ochoten jej přijmout.

Osobně bych na Vašem místě hledal akcie stabilní společnosti, která dlouhodobě vyplácí slušnou dividendu (alespoň 4%). Dividenda působí na kurz akcie stabilizačně, a proto akcie těchto společností většinou nepodléhají takovým výkyvům jako tzv. růstové akcie, které vyplácejí dividendu pouze malou či žádnou. Takových společností si můžete vytipovat hned několik. Nedoporučuji investovat v jiné měně než v jaké máte své disponibilní prostředky, jelikož ztráta z převodu na jinou měnu a zpět může představovat i 5%. Existují i devizové směnárny, jejichž spread (rozptyl mezi kurzy nákupu a prodeje) je podstatně nižší, nicméně se jedná o soukromé společnosti, u nichž nelze počítat se 100% pojištěním vkladů jako při úpadku banky či družstevní záložny.


A teď to hlavní: To, že chcete peníze investovat na rok, v žádném případě neznamená, že byste je nutně měl investovat teď hned a po roce investici prodat. Takový přístup by dost možná vedl k zbytečnému prodělku. Nákup akcií je potřeba dobře načasovat, aby se snížilo riziko ztrát. K tomu Vám pomůže dobrá technická analýza, která by Vám měla pomoci i při výstupu z investice. V praxi to může vypadat třeba i tak, že tři měsíce budete „číhat“ na dobrý okamžik, pak budete akcie držet šest až sedm měsíců (což je ideální, jelikož ze zisku pak investor neplatí žádnou daň) a zbytek období budete peníze opět „sušit“ na spořícím účtu.

Dobrá je též situace, kdy je výše dividendy známa již třeba čtyři až pět měsíců před rozhodným dnem. Pro klasické spekulanty je to příliš dlouhý horizont a akcie tak pro ně není zatím příliš atraktivní. Jak se blíží rozhodný den, přitahuje titul k sobě více pozornosti. Mnozí spekulanti se nudí a nakonec si zodpoví otázku „Co s penězi?“ tak, že disponibilní prostředky vloží do dividendové akcie, jejíž rozhodný den je již za dveřmi. K nim se přidají i daňoví optimalizátoři, kteří se snaží vytvořit daňovou ztrátu, kterou jim ale fakticky bude kompenzovat vyplacená dividenda. Daňovou ztrátu odečtou od zdanitelných zisků, a tak ušetří při placení daní. Toto celé má za výsledek růst kurzu akcie. I v tomto případě je ale potřeba dobře načasovat vstup do investice s pomocí technické analýzy. Otevřenou zůstává odpověď na otázku, kdy prodat. Zda těsně před rozhodným dnem či až třeba měsíc nebo dva po rozhodném dni, kdy lze očekávat stabilizaci kurzu po pádu, způsobeném faktem, že se akcie již prodává bez nároku na dividendu. Opět mohu doporučit technickou analýzu.

Zisk z takové investice lze těžko předvídat. Řekl bych tak cokoliv od 5% nahoru. Riziko poklesu hodnoty investice ale samozřejmě nelze nikdy vyloučit.

Jak vidíte, nejedná se o zcela jednoduchou záležitost a konzultaci konkrétního postupu s dobrým odborníkem lze jenom doporučit.

 

Hynek Rozkovec
hynek.rozkovec(z)centrum.cz

 

Přidat.eu záložku

Hynek Rozkovec

24.11.2010 05:33
Rozkovec: Otázky a odpovědi: Mám větší finanční částku na 1 rok. Má smysl investovat na burze pouze na 1 rok? Mám větší finanční částku na 1 rok. Má smysl investovat na burze pouze na 1 rok? Odpověď Hynka Rozkovce: To je dobrá otázka, na kterou nelze odpovědět jednoznačně. Varianty jsou jasné: a)...
30.06.2010 14:47
Poplatkoví žraloci českou specialitou? Ale kdeže… Dovolte mi k dnešnímu příspěvku trochu osobnější úvod. Jako dítě a dospívající jsem vnímal Spolkovou republiku Německo doslova jako ráj na zemi. Zatímco moji nezaměstnaní příbuzní z Německa jezdili každý rok na dovolenou do Tuniska, moji pracující...
23.06.2010 06:39
Q.: Je vůbec investice do akcií morální? Nechci být „vrahem z Wall Streetu“. A.: Investice do akcií je vysoce morální a pomáháte tak nejen sobě, ale i lidem okolo sebe. Nevěříte? Čtěte dál. Pokud investujete do akcií, pak podporujete hospodářství dané země. Jak? Čím více lidí investuje do akcií,...
<< 1 | 2 | 3 | 4

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...