Upozornění na rizika při obchodování a investování na burze

29.05.2009 11:07

Vážení čtenáři, po několika nově příchozích e-mailech od zatím neznámých lidí jsem si uvědomil, že bych tímto upozorněním měl prokládat každé dva příspěvky. Proč?

Přišel mi například e-mail, ve které se mě autor ptá, zda mu mohu poradit do čeho má investovat 2 mil Kč během příštích 12 měsíců a zda je reálné dosáhnout zhodnocení 200%-300% za rok?

Jistěže je to reálné, alespoň teoreticky. V praxi bych nikomu a nikdy 200%-300% nesliboval. Pokud budete "mířit" na takto velký zisk, budete muset hodně riskovat a s tím souvisí i vysoké riziko ztráty. S využitím velké páky hrozí, že v případě nepříznivého vývoje přijdete o všechno či téměř o všechno. Tedy pokud nemáte připravený další relativně velký kapitál pro případ nouze.

Pokud se podíváte na jeden z mých prvních příspěvků zde, tak se dočtete, že nejlepšího ročního výsledku jsem v minulosti dosáhnul v roce 2005 - roční zhodnocení 90%.

Pokud tedy někdo očekává, že na burze vydělá 300% či 500% za rok a bez rizika, ať volá vědmu.

Nejsem ani prodejce zázračného počítačového systému ani zázračných obchodních publikací ani makléřská firma žijící z poplatků a tak nemusím v nikom vzbuzovat nesmyslná očekávání.

Dále je třeba varovat některé začátečníky před přílišnou sebedůvěrou. Někteří začínající investoři si po první vyhrané bitvě představují, že již vyhráli celou válku a že jim žádné velké ztráty nehrozí. Pokud k tomu takto někdo přistupuje, dříve či později přijde vystřízlivění. Opatrnost na burze je podmínka bez které nelze úspěšně investovat či obchodovat.

Pokud tedy právě začínáte, začněte s uvědoměním si všech rizik a stanovte si reálné cíle. S konečným výsledkem budete více spokojení.

janhysek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 897)
Ne (412)

Celkový počet hlasů: 4309

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...