Velké banky věští růst cen akcií

22.07.2009 12:01

Komentář autora: Pánové bankéři právě upravují své predikce na základě výsledkové sezóny.

 

Velké banky věští růst cen akcií

Credit Suisse nebo Goldman Sachs čekají růst přes deset procent. Burzy vyrostly na nejvyšší úroveň od loňského listopadu.

Ještě před nedávnem většina ekonomů tvrdila, že po rychlém růstu čeká ceny akcií zase strmý pád. Jenže teď řada finančních domů začíná být akciím znovu nakloněna. Včera vydala doporučení nakupovat akcie na místo dluhopisů švýcarská banka Credit Suisse. Zároveň zvýšila odhad pro index Standard & Poor's 600, který sleduje vývoj akcií 600 největších amerických firem. Podle ní by měl do konce roku vyrůst na 1050 bodů.

To by znamenalo růst ze současných hodnot o dalších deset procent. Ještě optimističtější jsou analytici největší firmy z Wall Streetu Goldman Sachs. Ti v pondělí odhadli, že na konci roku bude index na 1060 bodech.

"Odhady firemních zisků rostou, akcie jsou tak v poměru k očekávaným ziskům levné. To předpovídá růst cen v následujících dvou třech měsících," uvedl hlavní stratég Credit Suisse Andrew Garthwaite.

Zároveň dodal, že očekává v 2. pololetí nějaké pozitivní překvapení, které urychlí zotavení ekonomiky. To dosáhne ve čtvrtém čtvrtletí a potom přijdou znovu těžší časy. Podle něj bude mít totiž zotavení ekonomiky tvar písmene W. To znamená, že růst vystřídá další propad, než se ekonomika finálně uzdraví.

Vůbec nejoptimističtější je, co se týče akcií, Thomas Lee z JPMorgan Chase. Ten tvrdí, že americký index vyroste až na 1100 bodů. Osobně by doporučoval nakupovat především cenné papíry malých firem a společností, u nichž může se zotavením ekonomiky přijít prudký růst zisků.

Na burze v USA bude záviset i vývoj burzy v Praze. Ta by měla tu americkou poměrně přesně sledovat.

Zdroj: ihned.cz

JanHýsek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 893)
Ne (408)

Celkový počet hlasů: 4301

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...