Výhled do konce roku. Které investiční třídě se bude dařit?

26.06.2013 15:53

1. Když se zpětně podíváte na vývoj trhů od začátku roku, jak to hodnotíte? Co se vyvíjelo podle vašich představ a naopak, co vás překvapilo a podobně.
2. Jaký je Váš výhled do konce roku? Které investiční třídě se bude dařit, kde si naopak investoři mají dát pozor?

Nemám samozřejmě žádný patent na rozum, ani ambice své závěry nějak prosazovat. Upozorňuji, že mé závěry nemohou chápány jako nějaká investiční doporučení či rady.

Nepřekvapil mne tedy ani trend vývoje jak světové, tak kontinentálně dílčí inflace. Zejména mne ale nepřekvapil ani vývoj pádu ceny zlata. Mluvím o tomto trendu dávno, na rozdíl od jiných už i v době, kdy zlato ještě stále výrazně rostlo. A kdy zlatí investoři byli plní optimismu, pokud jej nesdílejí dosud!
Dnes už zlato masivněji nakupují pouze neprofesionální investoři (Třeba čínské ženy které si z něj nechávají obratem udělat šperky. Čína jako stát naopak nákup zlata výrazně omezila), obecně laičtí investoři, kteří se nechají „umlátit“ falešnými pseudoargumenty obchodníků.

Ty důvody poklesu zájmu u investorů vidím zcela jinde. V obrovské bublině, vykonstruované obchodníky, která, zatím ještě jen částečně, už praskla. Jednak se "zlatí" investoři v létě roku 2011 výrazně spálili, když se při tehdy rekordní ceně pokoušeli při jednáních kolem tehdejší nedohody kolem nedořešeného fiskálního stropu rychle prodat, jednak v omezení zájmu velkých zákazníků, zejména státních celků, které přestaly zlato buďto nakupovat nebo jeho nákupy výrazně omezily už někdy od dubna 2011. A tak se pro většinu těchto investorů stal opět oním ostrůvkem jistoty US dolar a zřejmě jím ještě hodně dlouho, přes veškeré snahy to zvrátit, bude.

Dnes zlato nakupují zejména laičtí drobní investoři. Ti nedokáží vytvořit odpovídající poptávku a tak ceny pozitivně, na rozdíl od těch velkých, ovlivnit a tak se přikláním k odhadům dalšího pádu ceny zlata nejpozději do konce roku k hodnotě mezi 1200 - 1000 USD/ Oz, možná i níž.

Zlato je nehomogenní komoditou a nese se svým nákupem, skladováním i prodejem další, ve srovnání s jinými investičními instrumenty daleko vyšší náklady (a samozřejmě i skrytá, na první pohled hůře patrná rizika), které dál snižují beztak již ne příliš vysoký konečný výnos. Drtivou kritiku k obchodním argumentům přinesla zvl. studie jedné z amerických univerzit, která poměrně jednoznačně prokázala, že všechny argumenty obchodníky se zlatem používané, stojí zcela na vodě a statistická jistota růstu ceny, na rozdíl od akcií, kde se pohybuje kolem 10 let, je u zlata mezi 90-110 lety! Tedy nakoupíte, ale nějak statisticky jistý zaručený výnos z toho mohou mít vaši pravnuci nebo spíš prapravnuci.

I v desetiletém horizontu už k dnešnímu dni výsledná hrubá p.a. sazba bez zápočtu dalších nutných nákladů vychází jen +13,4%. To je však silně matoucí když si uvědomíme, že právě v tomto období začala růst cenová bublina, o které jsem mluvil a která se právě v tomto období vytvořila a tak desetiletý vývoj celkový trend výrazně zkreslil. Z horizontu 20 a více let vypočítaná p.a sazba vychází daleko hůře. Daleko více vypovídající a méně zavádějící je například hrubá pětiletá p.a. sazba (srovnatelná třeba s 20-tiletou), která vychází někde kolem +2,82%. A to je max. na hodnotě průměrného růstu spotřebitelských cen, spíše pod ní. Odečtu-li všechny s nákupem, držbou a prodejem související náklady, pak přechází do jednoznačných červených čísel.
Zcela jinak, a tedy daleko výhodněji, vychází akciový trh. To statisticky podporuje i tzv. Siegel's constant akciového trhu, která je počítána od roku 1924 do dneška a pohybuje se aktuálně kolem +6,4 až +7% p.a (za období poslední a v Evropě stále probíhající ekonomické krize poklesla její průměrná hodnota asi o -0,2%).

Ani vývoj akciového trhu samozřejmě není konstantní (a statistika je jen statistikou), ale funguje v cyklech. Jsou tam dlouhé úseky, kde trh hravě překonává tempo svého dlouhodobého průměru (např. 1942-1966 a 1982-2000), po něm ale následuje dlouhé období nedostatečného výkonu (1929-1942, 1966-1982 a 2000-2009 ...). Výsledný průměr trendu je ale daleko příznivější a i např. jedna poměrně známá německá studie potvrdila, že v desetiletém investičním horizontu jsou právě akcie investorsky daleko výhodnější oproti třeba dluhopisům, protože v tomto horizontu mají již téměř obdobnou volatilitu, ale několikanásobně vyšší výnos, kterým opravdu na trhu akcie jako jediné dlouhodobě překonávají jak index spotřebitelských cen, tak i inflaci.
Mimochodem, ani dluhopisy v středně dobém horizontu zřejmě nečeká žádný pozitivní vývoj.

Vrátím-li se tedy k akciovému trhu, ještě daleko výhodněji pak vychází postupné nakupování, spojené s dlouhodobým pravidelným spořením, které s ohledem na svá specifika konstrukce, dokáže vytvářet kladný výnos i při poklesu trhu.

Pro následné nejbližší období bych tedy spíše pozitivně viděl zejména US akciový trh (Tedy přesněji tituly na NYSE, obchodované denně ve velkých objemech). Kombinovat nákup dílčích akciových titulů hlavních amerických indexů DJIA 30 a S&P 500 (protože i Bernanke se, s ohledem na stav vývoje americké ekonomiky bude muset vypořádat s ukončováním podpůrné politiky FEDU tak, aby proti sobě nepoštval americké firmy a investory), kombinované aktuálně s akciemi US firem, nějak svou činností souvisejících s financováním, těžbou, zpracováním, prodejem zejména břidlicového, ale i klasického zemního plynu ... , doplněný při delším horizontu (10 let) nákupem akcií jak čínských (výrobních ale i třeba některých technologických) tak brazilských firem (surovinových). Popř., při nižších investorských apetencích k riziku, nebo kratším investičním horizontu, nákup podílových fondů (opět nejlépe pravidelně postupný).

S ještě vyšší apetencí k riziku se dá pozitivně hledat a nacházet i na ruském trhu, který má obrovský potenciál!
Evropský akciový trh trh bude nejspíše hledat ještě dlouho své dno (neprospívají mu nijak ani regulace Evropské komise, resp. jejích k tomu určených výkonných orgánů). 

S předpovědí týkající se Evropy naopak souhlasím s tím, že doplním nutně povede k růstu rozpětí ceny mezi US dolarem a Eurem (a my se s ní, s ohledem na omezeně dominantní orientací naší ekonomiky směrem k EU a EMU samozřejmě svezeme). Posílením US dolaru jako stále přetrvávajícího světového bezpečného přístavu konzervativních investorů.

S ohledem na to, že předpokládám, že server je určen spíše laickou investorskou obec nebo poloprofesionálům, tu tedy pomíjím krátkodobý nebo střednědobý spekulativní nákup a prodej, spekulace na páku, krátké obchody, které jsou, co se týče pozitivních výsledků, opět doménou jen opravdu kvalitních profesionálů.

Tím také zároveň odpovídám na otázku, které investiční třídě se podle mého názoru bude dařit. A proto tu také, s ohledem na cíle serveru neřeším poslední významnou oblast, měnový trh (Forex), který je zcela jednoznačnou doménou velkých hráčů a profesionálů, kteří tento trh zcela ovládají.

Rozhodně si tedy nemyslím, že by jednoznačně přicházela doba "investičních medvědů", naopak, jsem, zvl. pokud se týče USA, mírným optimistou pro nejbližší období, podobně, jako v delším horizontu pro uvedené trhy, doplněné i vybranými Emerging Markets!!!

Uvidíme tedy, kdo měl v krátkodobějším i dlouhodobějším časovém horizontu víc pravdy.

Dušan Vyhlídal

 

 

Doporučení

Bloger měsíce

Přidat odkaz

 

 

Využíváme CzechNet.org.

Diskusní téma: Výhled do konce roku. Které investiční třídě se bude dařit?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články

25.09.2020 18:30
Nevím jak vás, ale mne krize vysloveně baví. Nic není tak citlivé na krize, recese a koronaviry, jako akcie. Když k něčemu takovému dojde, tak akciové trhy dokáží klesnout třeba o 40% za měsíc. Stejně tak je vše plus mínus do roka zapomenuto a akciové trhy ženou dál k novým maximům. Jsou k tomu...
22.09.2020 23:02
Na tuzemském finančním trhu se nachází stovky a stovky finančních produktů, které neupoutaly a těžko někdy upoutají moji pozornost. Občas se ale vyskytne něco zajímavého. Tento program si moji pozornost získal a tak jsem si jej do portfolia zařadil. Co to je a jak to funguje? DPS = český penzijní...
19.09.2020 15:17
Je to pravidlo tak prosté jak jenom pravidlo může být! Funguje zcela spolehlivě již tísíce let. Pokud se chcete mít v životě dobře, být finančně nezávislí a vybudovat solidní majetek, nemůžete se bez něj obejít. Přesto jej v praxi dodržuje pozoruhodně málo lidí. Je to pro mne záhada. Možná je to...
06.01.2020 01:21
Rok 2019 nám přinesl opět krásné zhodnocení v našem realitním fondu. Dosáhli jsme zhodnocení 5,11%, což je za poslední tři roky v průměru 6,24% a od založení fondu 4,95%. Ten, kdo nám dal důvěru již v roce 2013, kdy jsme fond zakládali, tak již získal akumulované zhodnocení od založení 36,90% a to...
04.01.2020 18:42
Zamysleli jste se někdy při placení nad tím, z čeho všeho platíme daně? Ano. Téměř ze všeho. A protože státní aparát má ve svojí DNA zakódováno jenom zvětšování, můžeme počítat pouze s tím, že daní bude do budoucna jenom přibývat a budou se dále jenom zvyšovat. Státní správa totiž, díky tomu jak...
24.12.2019 23:59
Tušíte, že bohatí lidé uvažují jinak než všichni ostatní? Tušíte správně. Přečtěte si co o tom říká nejbohatší žena světa Christy Walton. Průměrní lidé se domnívají, že peníze jsou původ všeho zla. Bohatí jsou přesvědčeni, že chudoba je původ všeho zla. Průměrní lidé osamostatnění považují...
08.05.2016 04:45
Absolvoval jsem dnes celkem dlouhý telefonát s člověkem, který chtěl diskutovat o investicích na finančním trhu. V momentě, kdy jsme se dostali na důležité téma - diversifikaci - přišel s celkem vzrušující informací. Sdělil mi, že sám již v rámci investic diversifikuje a že vkládá finanční...
02.06.2015 14:35
1 Steve Jobs v hrobě se obracející 2 Tři mušketýři v oboru amerických technologických akcií 3 Jak si najít bohatého muže a dobře se provdat 4 Rozhovor s majitelem golfového resortu Nová Amerika nejen o golfu 5 Novinka: U.S. Global Jets...
02.06.2015 14:22
Ivo Tomana znám z medií již nějaký čas a vím o něm, že je to velmi úspěšný člověk. Až letos, a to na konferenci Glorious, jsem jej slyšel poprvé naživo. Nejprve to byl malý šok a potom to bylo opravdu velmi zajímavé. V tomto článku vám popíši svoji osobní zkušenost s veřejným výstupem pana Ivo...
19.05.2015 18:41
Na počátku 20. století bylo chování valné většiny investorů založeno na čiré spekulaci a insider trandingu. Ve 20. letech dva profesoři z Kolumbijské univerzity – Benjamin Graham a David Dodd – světu představili filosofii hodnotového investování, která brzy nabyla velké popularity. Myšlenku, že...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...