Vývoj burzy: Brazílie, Rusko, Indie, Čína a další

02.01.2010 00:20
Brazílie, Rusko, Indie a Čína - burzy, které letos nejvíce vydělávaly

Většina významných akciových trhů ve světě si loni připsala značné zisky, zdaleka nejvyššího zhodnocení investic se ale dočkali ti, kteří se zaměřili na skupinu zemí označovanou jako BRIC, tedy na Brazílii, Rusko, Indii a Čínu. Solidní zisky mají také akcie ve vyspělých zemích, tam ale většinou jen smazaly část vysokých ztrát, které utrpěly v roce 2008. Loňské zisky podle analytiků půjde letos jen těžko zopakovat.

Akciím obecně svědčily známky lepšícího se stavu globální ekonomiky, která se vzpamatovává z patrně nejhlubší krize od 30. let minulého století. V popředí zájmu investorů byly opět hlavně asijské trhy, kde akcie v průměru zpevnily o 68 procent. Akcie na západoevropských trzích si připsaly asi 25 procent, a zaznamenaly tak nejvyšší procentní růst za posledních deset let.

Značný zájem byl o akcie firem, které dobývají nerostné suroviny. V Londýně si například akcie společnosti Kazakhmys připsaly skoro 475 procent, Vedanta Resources má zisk 327 procent a Xstrata 209 procent. Nejhůře si naopak vedly akcie některých telekomunikačních firem nebo podniků, které mají k tomuto odvětví velmi blízko. Třeba akcie finské Nokie, která je největším světovým výrobcem mobilních telefonů, za celý rok oslabily o téměř 20 procent a z významných titulů v západní Evropě si vedly nejhůře.

K ziskům se loni propracovaly také akcie bank, které v předchozím roce kvůli dopadům finanční krize měly značné ztráty. Akcie francouzské BNP Paribas si připsaly přes 90 procent, Barclays téměř 80 procent a Deutsche Bank asi 78 procent. Neplatí ale, že by zisky měly všechny banky bez rozdílu. Největší oběti finanční krize se ztrát nezbavily a například akcie britské Royal Bank of Scotland za celý loňský rok ztratily dalších asi 41 procent hodnoty.

Začátek loňského roku se ještě nesl ve znamení nejistoty, protože řada vyspělých zemí buď už byla v recesi, nebo do ní vstupovala. Akcie proto až do začátku března oslabovaly a některé vyspělé burzy se ocitly nejníže za posledních 12 let. Od března už ale začaly akcie zpevňovat a řada hlavních indexů do konce roku zpevnila až o 60 procent, někdy i více. V letošním roce burzy podle analytiků tak vysoké zisky nezopakují.

Zcela jinak ale vypadá výkonnost indexů za prvních deset let nového tisíciletí. Vydělávaly v podstatě jen burzy mladých tržních ekonomik, jako jsou Rusko, Čína, Indie, Brazílie, ale například i Česká republika. Naopak ve vyspělých zemích nelze o ziscích většinou hovořit vůbec, v některých případech jsou tamní burzy i po deseti letech ve značných ztrátách.

Například britští občané, kteří před deseti lety nakoupili akcie, mají dnes pořád ještě ztrátu. Ta podle hlavního indexu FTSE 100 dosahuje asi 22 procent. Lépe na tom nejsou ani Američané, kteří mají podle indexu S&P 500 i po deseti letech ztrátu 24 procent, podle technologického indexu Nasdaq jejich ztráta dosahuje dokonce 44 procent. Japonci na akciích po deseti letech ztrácejí rovněž asi 45 procent.

Nové milionáře naopak mnohdy vytvořily burzy v jihovýchodní Asii, Latinské Americe a východoevropských zemích včetně Ruska. Index ruských akcií má po deseti letech zisk přes 720 procent, brazilské akcie vydělaly přes 300 procent, indické asi 250 procent a čínské přes 130 procent. Burza v Praze vydělala za deset let přes 120 procent.


Zdroj: ČTK

 

Jan Hýsek

  

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

  • Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...