Začínáme investovat: 4 volby začátečníka

22.12.2009 05:33

Ještě před tím, než začnete investovat, si musíte sami zodpovědět jednu zásadní věc. Kdo bude řídit Vaše investice? Kdo za ně bude zodpovědný? Vy nebo někdo jiný? Od toho se totiž odvíjí všechno ostatní. V zásadě máte čtyři základní možnosti. Každá má své výhody i nevýhody. Nyní si nekladu za cíl vybrat tu nejvýhodnější. Také by to ode mne nebylo fér, neboť pro každého je výhodnější něco jiného a souvisí to s tím, jaký je typ osobnosti, kolik energie a času je tomu ochoten věnovat atd.. Vyberte si sami to, co je pro Vás to nejlepší.


1.možnost:

Pustíte se do toho sami. Odpovědnost bude jen a jen na Vás. Za případné neúspěchy budete také zodpovědni pouze sami sobě. Stejně tak úspěchy a slávu sklidíte pouze sami.

Dovoluji si odhadnout, že maximálně jeden člověk z tisíce má takový burzovní talent, že vydělává od prvního dne na burze. Většina se bude muset opravdu hodně učit. A pokud začnete rovnou naostro s vlastním kapitálem, počítejte s tím, že brzy zaplatíte vysoké školné. To, co se naučíte, Vám však už nikdo nevezme. Zvažte také možnost vyzkoušet si nejprve "virtuální" obchodní účet.

 

2.možnost:

Koupíte si v bance podílové fondy. Výhoda je ta, že v zásadě nemusíte na nic myslet. Koupíte a držíte. Dosáhnete však pouze průměrné výsledky a budete pouze kopírovat vývoj celého trhu. Respektive dosáhnete spíše podprůměrné výsledky. Nebudu daleko od pravdy když řeknu, že plus minus polovinu zisku si nechá banka. A pokud dojde naopak ke ztrátě? Ztráta bude samozřejmě na Váš účet. To je snad jasné ne? Osobně tuto variantu pracovně nazývám: "investování pro chudé".

 

3.možnost: 

Necháte si radit od makléřů. Tak tady Vás musím důrazně varovat! Makléři mají úplně jinou motivaci než Vy. Ideální klient makléřské firmy je ten, který v pondělí nakoupené akcie již v úterý prodává. Proč? Protože makléři vydělávají především na poplatcích! Kupovat a prodávat, to je pro ně ideální stav. Kdybych si nechal radit pouze od makléřů, tak už jsem dávno o všechno přišel. Jednou či dvakrát za rok mi řeknou nějakou zajímavou informaci. To je vše. Tipuji, že tak 2%-5% makléřů umí na burze opravdu vydělávat peníze.

 

4.možnost:

Spojíte se s nezávislou poradenskou firmou nebo s poradcem. Buďte s výběrem opatrní, těch opravdu dobrých je samozřejmě poskrovnu. Ostatně jako i v jiných oborech. Ideální situace je ta, že jsou zainteresováni výhradně na Vašem zisku. Například jim zaplatíte 20% ze zisku jednou ročně.
Plus rozumný roční správcovský poplatek řekněme 2% z investované částky. Tady bych měl samozřejmě tvrdit, že je to ta nejlepší varianta. Neudělám to. Rozhodnutí je přeci na Vás.

 

Přeji Vám šťastnou volbu!

 

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

Jan Hýsek 

 

  • Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (380)

Celkový počet hlasů: 4246

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...