Žebříček miliardářů: Ingvar Kamprad a ti druzí

09.12.2009 11:37
Žebříček miliardářů: Nejbohatší je ve Švýcarsku zakladatel firmy IKEA Ingvar Kamprad

Globální krize letos největší boháče žijící ve Švýcarsku příliš nepotrápila. Tři sta nejmovitějších lidí tam podle posledního žebříčku časopisu Bilanz od loňského prosince do konce letošního září přišlo o 10 miliard švýcarských franků (6,6 miliardy eur) ve srovnání se 70 miliardami "zdevastovaného" majetku loni.

Švýcarský klub bohatých tak dohromady drží jmění za 449 miliard franků, v přepočtu skoro 7,8 bilionu korun. To je více, než činí dva roční hrubé domácí produkty Česka.

Své prvenství si upevnil zakladatel a majitel švédské společnosti Ikea Ingvar Kamprad, těšící se ve svých 83 letech stále dobrému zdraví a žijící na břehu Ženevského jezera. Časopis Bilanz hodnotu jeho majetku odhaduje na 35 - 36 miliard franků.

Švédského podnikatele ani v pokročilém věku neopouštějí vize. Jak uvádí časopis Bilanz, zatímco Západ proklíná Írán - a hlavně jeho prezidenta - budovatel nábytkářské říše Kamprad jasně říká, že by tam rád zřídil alespoň jednu svoji prodejnu. "Má přece smysl, abychom i této zemi nabídli své zvyky a životní styl," říká Kamprad.

Druhé místo s velkým odstupem patří rodinám Hoffmannovým a Oeriovým, kteří z Basileje kontrolují farmaceutický koncern Roche.

Citelné ztráty v první desítce nejbohatších utrpěl textilní klan Brenninkmeijerových. Jeho jmění meziročně kleslo o dvě miliardy na 10,5 miliardy franků. Na hodnotě nejvíce ztratily větrné a vodní elektrárny, které rodina spoluvlastní.

Ruský průmyslový magnát Viktor Vekselberg, žijící v Curychu, během letošního roku přišel dokonce o tři miliardy švýcarských franků. Prodělal například na nemovitostech.

Ale zhruba čtyři pětiny aktiv, které spravuje Vekselbergova společnost Renova, se nachází v Rusku. Jde například o 6,7 procenta v největší světové hliníkárně Rusal nebo 12,5 procenta v rusko-britském podniku na těžbu ropy TNK-BP.

O tři miliardy franků se ztenčilo také jmění řecké rodiny Latsisových (deváté místo), která žije v Ženevě. Hlavním důvodem jsou ztráty, které utrpěla v rejdařském byznysu.

Jiným ale přálo štěstí. Krizi zvládl například hodinářský klan Hayekových. Kurz akcií firmy Swatch, který se loni na podzim propadl, se letos zhodnotil zhruba dvojnásobně. Stejně tak jmění rodiny, jež stouplo na 3,5 miliardy franků.

Švýcarsko je - bez ohledu na to, že "změkčilo" své bankovní tajemství - stále přitažlivé, konstatuje Bilanz. Proto tam letos přesídlil nejbohatší Nor - obchodní magnát Stein Erik Hagen - a nejbohatší Polka stavitelka Grazyna Kulczyková.
 

Zdroj: managerweb.cz

Jan Hýsek

  • Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 897)
Ne (412)

Celkový počet hlasů: 4309

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...