Daně: Nabourané auto evidované v obchodním majetku podnikatele nebo pořízené na leasing

02.10.2010 22:59

Daně: Nabourané auto evidované v obchodním majetku podnikatele nebo pořízené na leasing

Nabourané auto je pro podnikatele zajisté nepříjemnou skutečností. Pokud je auto evidované v obchodním majetku nabourané tak hodně, že jej již nelze opravit, je prostě vyřazeno z evidence. Jako náplast lze ještě do nákladů uplatnit ½ zákonem stanovené roční odpisové sazby. Bylo-li pojištěné, tak přijatá náhrada od pojišťovny je zdanitelným příjmem. Pokud je neopravitelně nabourané leasingové auto, je to horší. Plnění od pojišťovny jde na účet leasingové společnosti a až případný přebytek z rozdílu částky, kterou měla leasingová společnost za plnění smlouvy dostat a náhradou od pojišťovny, dostane podnikatel. Ale je přitom povinen upravit své náklady, a to zejména akontaci, která byla zaplacena jako 1. splátka ve větší hodnotě, než-li zbývající rovnoměrné splátky. V nákladech zůstane pouze část připadající na dosavadní dobu nájmu, zbytek se již do nákladů nikdy nedostane.

Lze si zachovat podnikatelského ducha a alespoň zmírnit takto nepříjemně tvrdé opatření zákona o daních z příjmů, ale to již nelze takto jednoduše písemně popsat. Navrhuji osobní návštěvu.
  

Související: K čemu je dobrý daňový poradce?

 

Jiří Hladík 

Daňový poradce
Hradec Králové
tel. 604 232 210

 

Přidat.eu záložku

Daně

11.03.2010 05:17
K čemu je dobrý daňový poradce Daňový poradce je odborník, který ví, jak si z vydělaných peněz co nejvíce ponechat. Vydělat peníze umí hodně lidí, ovšem již málokdo je udrží. Daňový poradce většinou neumí poradit, jak své peníze investovat dále či jak je nejlépe zhodnotit. Také neví, kde mají...
<< 1 | 2 | 3

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 908)
Ne (473)

Celkový počet hlasů: 4381

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...