Je zlato skutečně pro ty, kteří se bojí rizika?

08.10.2011 02:55

Zlato je v módě a příliš se nenosí zpochybňovat jeho status bezpečného aktiva. Koneckonců vývoj v posledních měsících se může zdát být důkazem prominentní role tohoto kovu v investičním světě. Akcie a dluhopisy oslabovaly, zatímco zlato překonávalo jeden rekord za druhým. Nelze se divit drobnému investorovi, že si připadal jako „outsider“, pokud se v jeho portfoliu ještě netřpytilo zlato a jen závistivě sledoval zisky těch, kteří již na zlaté lodi pluli. Těžko odolat tomu, když je vám prostřednictvím investice do zlata slibována ochrana téměř před jakýmkoliv vývojem globální ekonomiky. Bude inflace? Zlato vás ochrání. Bude recese? Zlato se stane bezpečným přístavem.

V posledních dnech se situace změnila. Ceny zlata zažily velmi prudký pokles – téměř 15% během pouhých několika dní. Takový pokles by byl považován za mimořádně silný i na akciovém trhu, natož u „bezpečné investice“ do zlata. A tak je podle nás pravý čas zdůraznit, že není „bezpečný“ jako „bezpečný“. Ano, zlato v historii mnohokrát prokázalo, že může být zajímavým aktivem v extrémních dobách – ať už prudkých recesích nebo naopak v silně inflačním prostředí. Může vám pomoci ochránit hodnotu vašeho majetku, pokud se černé scénáře vyplní. Ale to nic nemění na tom, že investice do zlata je mnohem více spekulativní záležitostí, než je investice do akcií.

Zlato nepřináší žádné zisky či dividendy, nebo ještě přesněji řečeno, nevytváří žádné cash-flow pro investora. Tedy to, co je v tradičním chápání bráno jako charakteristický znak investice. Navíc na rozdíl od jiných komodit (ropa, plyn, uhlí, ale i stříbro) jsou ceny zlata z větší části v rukou finančních investorů (spekulantů) a nikoliv reálné poptávky z průmyslu. Oba tyto argumenty znamenají, že zlato ve skutečnosti není investicí v pravém slova smyslu, ale daleko spíše čistou spekulací. Cena zlata je otázkou důvěry a hovořit o spekulativním aktivu jako o aktivu bezpečném, to je již poměrně silná káva.

Jedním z dalších tradičních argumentů, proč by zlato nemělo chybět v portfoliu investora, je proklamovaná negativní korelace s jinými aktivy jako jsou akcie či dluhopisy. Podle analýzy společnosti CYRRUS, a.s. však tento argument neplatí, zvláště z pohledu českého (korunového) investora: zlato v posledních 20 letech vykázalo nejen pozitivní korelaci s vývojem vládních dluhopisů, ale také mírně pozitivní korelaci s akciovým trhem (aproximovaným indexem S&P 500). Pozitivní účinek investice do zlata na riziko portfolia je tedy minimálně sporný.

Žijeme ve zvláštní době. Za bezpečná aktiva jsou považovány velmi sporné instrumenty, jako je zlato, americké státní dluhopisy (resp. US dolar jako takový) nebo třeba japonská měna. Věříme tomu, že ostatní budou věřit déle než my. A naopak ignorujeme aktiva, která přinášejí skutečné cash-flow. Například akcie firem se stabilním, acyklickým hospodařením, které mají dobré předpoklady i v krizových dobách vyplácet solidní dividendy. Neopakujme tedy dokola, že zlato je bezpečnější aktivum než akcie, nemusí to být z mnoha úhlů pohledu pravda.

Marek Hatlapatka
CYRRUS, a.s.

 

Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.

Přidat.eu záložku

Analytik radí

Položte dotaz analytikovi

Test s Cyrrus 2

08.10.2011 02:55
Zlato je v módě a příliš se nenosí zpochybňovat jeho status bezpečného aktiva. Koneckonců vývoj v posledních měsících se může zdát být důkazem prominentní role tohoto kovu v investičním světě. Akcie a dluhopisy oslabovaly, zatímco zlato překonávalo jeden rekord za druhým. Nelze se divit drobnému...

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...