NYSE & … 19.10.2011

20.10.2011 02:10

Středeční makrodata a některé další důležité ekonomické fundamenty. Cena ropy WTI v New Yorku po nečekaném poklesu zásob v USA vylétla o 1,1 až na dnešní maximum 89,3 USD/barel. Do závěru dne se však její cena stabilizovala. Consumer price index (CPI), září: +0,3% (V souladu s odhadem, v srpnu: +0,4%), a Core CPI, září:  +0,1% (odhad: +0,2%, srpen: 0,2%), Housing starts, září: 658 tis. (odhad:  590 tis., srpen: 572 tis.), Single-family permits, září:  417 tis. (srpen: 418 tisíc). Zítra: Jobless claims ,Existing home sales, Leading indicators a Philly Fed.
[8:30 am = 14:30] CPI a Core CPI. Index cen amerických spotřebitelů po sezónním očištění v září vzrostl o +0,3%, což  tlačí jeho roční nárůst na hodnotu +3,9% (z +3,8% v srpnu). Američané platí více za benzin a širokou škálu potravin. Prudký růst spotřebitelských cen za poslední rok znamená, že miliony Američanů, kteří pobírají sociální zabezpečení a další z federálních výhod, získá v roce 2012 jejich +3,6% zvýšení, podle toho, jak vláda počítá platby. Bude se jednat o první nárůst za poslední tři roky. Zvýšení těchto dávek je vázáno na změny v tzv. měřítka CPI-W z amerického fiskálního roku, které běží od října do září. 

Jádro inflace, zatím, vzrostlo v září o +0,1%, aby jeho 12-měsíční nárůst byl celkově ve výši +2,0%. Jednalo se o nejnižší růst od března. Ekonomové prognózovali, že tento index spotřebitelských cen, který sleduje inflaci na maloobchodní úrovni, vzroste v září o +0,3%. U jádrové míry indexu očekávali zvýšení o +0,2%. Jádrová  míra rychlosti bez nestabilní potravin a energií kategorií a je považována za přesnější měřítko změny inflace, jak ze strany investorů tak i  FEDu. Někteří ekonomové očekávají, že by jádrová inflace měla v nadcházejících měsících ustupovat kvůli klesajícím nákladům z komodit a současně s růstem spotřebitelské odolnosti vůči vyšším cenám.

"Domácnosti čelí slabému růstu mezd a omezeným rozpočtům, je těžké vidět trvalý široce založený nárůst cen," řekl Neil Dutta, ekonom Bank of America / Merrill Lynch.
Přesto se vyšší ceny potravin a ceny zemního plynu staly jistě hitem tvrdosti u spotřebitelů. Ceny energií se prudce zvýšily o +19,3%, zatímco ceny jídla vzrostly o +4,7% ve stejném období uplynulého roku. Když spotřebitelé utrácejí více na základní potřeby, mají méně peněz na nákup předměty dle vlastního uvážení, situace tak  přispívá k nižší poptávce a slabší ekonomice.
V září se ceny energií vyšplhaly o +2,0% na patách za +1,2% zvýšením v srpnu. Ceny benzínu vzrostly nejvíce, ale výrazně vyšší byly také ceny zemního plynu a elektřiny. Ceny potravin vyšplhaly o +0,5% minulý měsíc, protože narostly náklady na mléčné výrobky, obiloviny, pečivo, ovoce a zeleninu. Vyšší ceny očištěné o inflaci tak vedly k poklesu mezd amerických dělníků. Reálné průměrné hodinové mzdy se v září ponořily o-0,1%. Přesto, protože zaměstnanci minulý měsíc odpracovali více hodin, reálná týdenní mzda skutečně vzrostla o +0,2%. Průměrný pracovní týden vzrostl o +0,3%. Oproti vrcholu v říjnu 2010 se ale reálná týdenní mzda se snížila o -2,0%. Pokles způsobily vyšší spotřebitelské ceny převážně účtů reálných příjmů.
[8:30 am = 14:30] Housing starts (začínajíci bydlení)+ Single-family permits (povolení ke stavbě rodinného bydlení). Nové bydlení vyskočilo na americkém trhu o +15%, což je 17-ti měsíční maximum. Zářijový zisk vedou komerční apartmány, rodinné bydlení ale vzrostlo o +1,7%. K vzestupu přispěly i zvýšené požadavky na pronájem zásob i snahy přestavět po hurikánu Irene. Housing starts tak vzrostlo na sezónně očištěné roční tempo 658 tis., což je také o +10,2% vyšší, než zářijová  data r. 2010 a současně i nejvyšší úrovní od měsíce dubna 2010 - Tento měsíc vypršel daňový úvěr homebuyer. Dosažený stav přesáhl odhadované údaje 590 tis.
Tento nárůst vedou budovy s pěti nebo více jednotkami s +53% nárůstem nových  227 tis, což jsou i nejlepší dosažená data za poslední tři roky! Rodinné bydlení vzrostlo skromněji, o +1,7% na 425 tis, což je nejvyšší za poslední 2 dva měsíce. Na vzestupu je i poptávka pronájmů, protože kupující se snaží získat úvěr třeba na nákup domů i protože se úrokové sazby hypoték dostaly do blízkosti rekordních minim, ale, jak někteří ukazují, existuje i  nechuť znovu vstoupit na trh s bydlením pro strach z klesajících cen.
"Velký zisk multifamily je v souladu s tím, co jsme viděli ve stavebnictví výdajů a vede k pomalému oživení ve stavebnictví," uvedl Jed Kolko, hlavní ekonom real estate web site Trulia "Je to reakce na rostoucí nájemné, které ukazuje relativní tlak trhu s nájemním bydlením."
Počáteční data mohou být velmi volatilní,zářijové údaje  mají tolerance chyb plus minus 13,7%. Méně volatilní jsou hodnoty stavebních povolení. Ty poklesly o -5% na 594 tis., a u povolení staveb rodinného bydlení zmírnily o -0,2%. Srpnová data na bydlení byla revidován mírně vyšší, až 572 tisíc (z 571 tisíc), a srpnové informace o povolení byla revidována nahoru na 625 tis., z počátečních hodnot 620 tisíc.
V každém případě data stále ukazují, že bydlení má před sebou ještě dlouhou cestu, než obnoví hodnoty svého vrcholu, což bylo 2,07 milionu kusů v roce 2005. Přesycení zabralo a domy které budou brzy-k-propadu, dále počet majitelů hypoték pod vodou, vysoká nezaměstnanost a tvrdé aktuální úvěrové standardy, to  vše přispělo k oslabení v oblasti bydlení. Přesto ale poslední data vykazují první známky stabilizace!
[ 2:00 pm = 20:00] Beige book. Americká ekonomika pokračuje ve zhruba stejně mírném tempu jaké bylo vidět v srpnu, podle zprávy shrnující informace z kontaktů používaných FEDem, jak měřit sílu ekonomiky.
Ekonomika rostla, i když v mnoha oblastech lze popsat tempo růstu jako "mírné" nebo "lehké". "Kontakty obecně poznamenaly, slabší a méně jisté vyhlídky na obchodní podmínky," píše se ve zprávě. (Tato charakteristika - stanovená v tzv. Béžové knize je souborem jakýchsi nepřímých důkazů, které shromažďuje centrální banka před každým úrokových rozhodnutím). Ta se příliš neliší od poslední zprávy v srpnu, která zjistila, "hospodářské činnosti pokračovaly v růstu mírným tempem, i když některé okresy poznamenal smíšené nebo oslabení činností. " (zpráva je v plném znění na https://www.federalreserve.gov/fomc/beigebook/2011/default.htm)… a své si dodal i Bernanke (Fed): „Centrální banky by svou měnovou politikou teoreticky mohly podporovat dlouhodobou finanční stabilitu a zasahovat proti vznikání "bublin" na trzích investičních aktiv. Vhodnější pro tento účel je ale regulace“ [ČTK].
A konečné výsledky závěrečné seance? Po vydání Beige book oslabily.  DJIA 30: 11.504,62 b (-72,43 b = -0,63%), S&P 500: -1,26%, NASDAQ Comp.: -2,01%, Russell 2000: -2,11%.
Aktuální dnešní ceny některých důležitých sledovaných komodit. Zlato: 1.642,80 USD/Oz (+0,10 USD = +0,01%), cenu zlata dnes dostal mírně nahoru jen pokles US dolaru, ropa WTI (Crude Oil): 86,04 USD/barel (0.00 USD = 0.00%). Precizní kovy převážně rostly,tech. kovy jsou dnes v minusech.
Evropa a eurozóna. Hlavně obavy o dopadu řeckého dluhového haircutu na francouzské banky a také kvůli navýšení francouzských záruk v EFSF se projevilo v novém rekordu Spread mezi francouzskými a německými výnosy z 10-letých dluhopisů. Francouzský prezident Sarkozy ještě dnes odletí do Frankfurtu, kde povede krizová jednání s německou kancléřkou Merkelovou a prezidentem ECB Trichetem. [Reuters, ČTK]. Rusko: Maloobchodní tržby v září (reálné): -0,4 % m/m a +9,2 % y/y (konsensus +0,7 % m/m a +8,5 % y/y). Míra nezaměstnanosti v září klesla na 6,0 % z 6,1 %, ekonomové čekali růst na 6,2 %. Bank of England hlasovala o sazbách i rozšíření programu odkupu aktiv o 75 mld. GBP poměrem 9:0, ukázal záznam z jednání. [Bloomberg] Ratingová společnost S&P snížila rating 24 italským bankám, 19 bankám rating ponechala beze změny. S&P cituje zhoršené výhledy italské ekonomiky a nevěří v brzké vyřešení napětí na trhu. Moody’s snížil rating Španělska o 2 stupně na A1, výhled negativní.[Cyrrus].
Indexy hlavních burz eurozóny. DAX 30: +0,61%, CAC-40: +0,52%, FTSE 100: +0,74%.
ČR. ČSSZ: Schodek důchodového účtu se v září zvýšil o -4,5 mld. CZK. Celkem na něm po I.-III. Q chybí už -31,7 mld. CZK. Přebytek účtu, ze kterého se vyplácejí nemocenské, se zvyšuje. [ČTK] EK odmítla ČR definitivně výplatu 10 mld. Kč na lepší kvalitu odpadních vod. Nelíbí se jí, že má proplácet peníze projektům, na nichž následně vydělá soukromá firma. Voda tak může v některých regionech podražit až o třetinu [MfD, Patria]
Pražská burza. PX: 926,5 b (+1,4 b = +0,15%).
Kurzy vybraných důležitých měn a měnových párů dle ČNB. 1 EUR: 24,870 CZK (-0,040 CZK = -0,16%), 1 CHF: 20,012 CZK (-0,162 CZK = -0,80 %), 1 USD: 17,985 CZK (-0,229 CZK = -1,26 %). Koruna dnes posilovala. Poměr měnového páru USD/EUR dle ČNB:  1,38282.
Emerging Market´s. Východní a jihovýchodní Asie. KOSPI Comp.: +0,93%, Hang Seng: +1,29%, Shanghai Comp. -0,25%, Bombay Sensex: +2,01%. Tak, jak jsem včera předpokládal, Asie s jednodenním zpožděním pozitivně reagovala na růst světových trhů, zejména NYSE, skeptická zůstala, ale i  díky vlastním problémům, Čína.
Střední a jižní Amerika. IPC (Mexico): -1,40%, BOVESPA: -0,12%, Argentina Merval: +0,09%, IPSA (Chile): +0,90%.

 

Dušan Vyhlídal

dusan.vyhlidal(zavináč)akciecz.cz

 

Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.

Přidat.eu záložku

Dušan Vyhlídal

22.10.2011 01:53
V pátek nebyla vyhlašována žádná důležitá makrodata, v pondělí nás čeká Chicago Fed national index. Nákupy na poslední chvíli zajistily, že americké indexy ukončily dnešní seanci na maximech. Trhům pomáhal udržovaný optimismus na nalezení pevného termínu pro řešení dluhových problémů v Evropě...
20.10.2011 02:10
Středeční makrodata a některé další důležité ekonomické fundamenty. Cena ropy WTI v New Yorku po nečekaném poklesu zásob v USA vylétla o 1,1 až na dnešní maximum 89,3 USD/barel. Do závěru dne se však její cena stabilizovala. Consumer price index (CPI), září: +0,3% (V souladu s odhadem, v srpnu:...
15.10.2011 02:36
Pátek dnes z hlediska zájmu investorů zcela ve znamení makrodat a některých dalších důležitých ekonomických fundamentů. Retail sales (maloobchodní tržby) resp. Retail sales ex-autos, září:  1,1% resp. 0,6%  (vs. očekávání +0,8% resp. +0,4%, srpen +0,4%, resp. +0,5%), dále Import price...

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...