Stratégové: Rok 2012 bude zlata. Před růstem k 2500 USD ale bude čas koupit levněji

26.12.2011 07:13

Komentář Jana Hýska: To je vskutku odvážné tvrzení, že zlato půjde nejprve pod 1500 a potom se otočí a půjde nahoru až na 2000 a potom výše. Tak to může dopadnout a nebo také ne. Je také zajímavé, že posledních pár týdnů, kdy je nejistota ve světě ohledně hospodářství značná, kleslo zlato celkem výrazně ze svých maxim. Je to celkem důležitý signál. Kdybych to měl, alespoň pro začínající, velmi zjednodušit, tak zlato jde zpravidla proti akciím. Je to celkem logické, neboť ke zlatu se lidé a investoři většinou obracejí jako k poslední jistotě a "záchraně" v době, kdy je situace na trzích neklidná (špatná nálada) či dokonce panická. Potom jde zlato nahoru a akcie jako celek dolů. A obráceně v dobách euforie.

 

Stratégové: Rok 2012 bude zlata. Před růstem k 2500 USD ale bude čas koupit levněji

Na trhu drahého kovu v zásadě panuje shoda, že před dalším růstem se zlato podívá ještě na nižší úrovně. Díky přetrvávajícímu statutu bezpečného přístavu se v dlouhodobějším horizontu podívá až k hodnotám kolem 2500 tisíce dolarů za trojskou unci. 

Zlato si v průběhu roku 2012 uchová svůj status bezpečného přístavu a podívá se až k hodnotám kolem 2500 tisíce dolarů za trojskou unci.

V horizontu nejbližších měsíců ale před svou rally ještě ustoupí níže pod úroveň 1500 USD za unci a nabídne tak investorům lepší nástupní pozici k případným investicím. Na takovém vývoji ceny zlata v roce 2012 se shodují stratégové pro oblast komodit z Bank of America/Merrill Lynch, Deusche Bank v Asii i průzkum Reuters mezi investičními stratégy dvacítky největších hedgeových fondů.

 

Setrvalý zájem nepolevuje

Poptávka po zlatě přes dočasný ústup posledních týdnů zůstává silná a kov si i příštím roce udrží postavení pevného útočiště před riziky, tvrdí šéfka pro oblast komodit v Bank of America/Merrill Lynch Sabine Schelsová. Zejména v pozdější fázi roku 2012 očekává růst zlata přes úrovně 2000 USD/tr. unce až k metě 2500 dolarů za trojskou unci.

„Přes korekci ceny v posledních měsících očekáváme průměrnou cenu zlata v roce 2012 na úrovni 1850 USD za unci, tedy výrazně nad letošními 1573 USD/unce,“ uvedla Schelsová.

„Zájem soukromých investorů nepolevuje. Drží se úroveň poptávky u zlatých ETF. Negativní výhled na řešení evropské dluhové krize, nadále měkké měnové podmínky v eurozóně, USA i Japonsku, to vše jsou důvody, proč si zlato uchová svůj status bezpečného ráje,“ tvrdí analytička a dodává, že také centrální banky rozvíjejících se trhů budou nakupovat zlato ve snaze diverzifikovat své rezervy.

Dominantní a neopominutelnou součástí globální poptávky je Čína, Indie a další asijské ekonomiky. Soozhana Choi, šéfka výzkumu pro oblast komodit v asijské části Deutsche Bank, souhlasí s pohledem, že podmínky, které tlačily zlato vzhůru letos, přetrvají i příští rok.

„Současné úrovně zlata považuji za atraktivní. V posledních dnech vidíme opětovný nárůst zájmu o investice do zlata po útlumu vyvolaném uzavřením pozic části účastníků na trhu před koncem roku. Růst poptávky očekávám ze strany soukromých investorů i veřejného sektoru (centrální banky),“ uvedla Soozhana Choi s tím, že hlavním očekáváným scénářem je růst cen zlata nad 2.000 USD za trojskou unci ve druhé polovině roku 2012.

 

Před růstem ještě přijde pád

Dlouhodobější výhled Bank of America i Deutsche Bank kontrastuje s kratšími pohledy techničtějšího rázu ze strany hedge fondů. Na trhu drahého kovu v zásadě panuje shoda, že před dalším růstem se zlato podívá ještě na nižší úrovně. Komoditní trader a ekonom Dennis Gartman pro CNBC uvedl, že zlato nyní míří pod 1500 USD/unce, trader Steve Cortes očekává dokonce propad pod 1000 USD/unce.

Gartmana krátkodobý výhled přiměl uzavřít všechny jeho pozice ve zlatě. Na blízkém poklesu zlata pod metu 1500 USD/unce se shoduje dvacítka manažerů hedge fondů v průzkumu pro Reuters. I oni ale většinově souhlasí, že v další fázi roku 2012 komodita opět vystřelí vzhůru.

Většina oslovených stratégů odpověděla Reuters, že v prvním čtvrtletí roku 2012 očekává pokles spotové ceny zlata pod 1450 dolarů za unci. V minulém týdnu dosáhla 1560 USD/unce, minima za poslední dva a půl měsíce.

Podle samotných hedge fondů byl ale tento „výprodej“ motivován zejména jejich vlastní potřebou doplnit hotovost, kterou mají na konci roku vyplatit klientům. Faktorem byla podle nich také potřeba bank získávat zdroje k navýšení kapitálu.

„Je to překvapující situace na trhu s rostoucím rizikem, vidět zlato ustupovat z maxim,“ uvádí nicméně Christoph Eibl, šéf švýcarského hedgeového fondu Tiberius. Mezi manažery fondů patří k pesimistům. „Od zlata očekávám nejslabší výkonnost mezi drahými kovy v roce 2012,“ uvádí.

 

Opatrnost nutná

Za dva faktory hovořící pro opatrnost označuje to, že 1) data americké komise pro futures obchody s komoditami CFTC druhý týden po sobě ukazují na pokles býčích sázek u futures i opcí na zlatě a 2) komodita nyní směřuje k první kvartální ztrátě od září roku 2008, kdy svět stál na prahu zhroucení úvěrového trhu.

Za varovný pro vývoj komodity považuje nejen on prolomení 200denního klouzavého průměru směrem dolů, což se, jak říká, nestalo za poslední téměř tři roky. U technického pohledu tak panuje rozpolcení, jestli jde o předznamenání krátkodobého vlažného vývoje, nebo snad konec po dekádu trvajícího býčího trendu na zlatě. Základním scénářem za celý pool oslovených manažerů hedge fondů pro Reuters nicméně zůstává: růst cen zlata na nová maxima očekáváme ve druhé polovině roku 2012.

 

Zlato a kdo dál?

Sabine Schelsová z Bank of America/Merrill Lynch dodává svůj výhled pro rok 2012 také pro ropu a poskytuje komoditně laděným investorům tip v podobě sojových bobů.

Očekávání BoA/ML pro cenu americké lehké ropy WTI sahají pro rok 2012 na metu 101 USD/barel z letošních 95 dolarů. "Kombinace nízkých zásob a dalšího uvolňování měnové politiky ceny ropy podpoří, opět výrazněji ve druhé polovině roku. Záložní kapacita OPEC je slabá. To umožní Saúdské Arábii a dalším producentům kontrolovat trh stejně v letech 2008 a 2009. Jakou spouštěč utahování dodávek by působila hranice 80 USD/barel," uvedla Schelsová.

Sojové boby označuje za tip kvůli jejich výraznému zaostání za celkovým vývojem trhu potravinářských komodit. Nedostatek zásob podle ní povede k otočení a překonání poklesu cen komodity, jehož jsme byli svědky v září tohoto roku.

Zdroj: Patria, ihned.cz

 

Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory CzechNet.org.

Přidat.eu záložku

Zlato

01.12.2012 02:08
  Nikdy jsem netoužil mít doma pod polštářem zlaté mince nebo zlatou cihlu. Především se nechci strachovat, že přijdu domů a zlato bude pryč. Dále by mi vadila špatná likvidita. A rozhodně nechci platit velké náklady na pořízení, které mohou dosahovat až 15%. Pokud bych už uvažoval...
25.09.2012 02:23
  S tím zlatem si lidé nedají pokoj. Zdá se, že se blíží další vlna zlaté horečky. Analytici Bank of America vidí cenu zlata koncem roku 2014 na hodnotě 2400 dolarů za unci. Což je podstatně výše než dosavadní rekord na hodnotě 1921,15 ze září roku 2011. Doufejme jen, že to takto...
21.08.2012 21:26
Největší producenti zlata za rok 2011 Pořadí Firma Země Zisk v miliardách dolarů 1 Freeport McMoRan USA 4,6 2 Barrick Gold Kanada 4,5 3 Kinross...
26.12.2011 07:13
Komentář Jana Hýska: To je vskutku odvážné tvrzení, že zlato půjde nejprve pod 1500 a potom se otočí a půjde nahoru až na 2000 a potom výše. Tak to může dopadnout a nebo také ne. Je také zajímavé, že posledních pár týdnů, kdy je nejistota ve světě ohledně hospodářství značná, kleslo zlato celkem...
05.10.2011 04:09
Zlato je v módě a příliš se nenosí zpochybňovat jeho status bezpečného aktiva. Koneckonců vývoj v posledních měsících se může zdát být důkazem prominentní role tohoto kovu v investičním světě. Akcie a dluhopisy oslabovaly, zatímco zlato překonávalo jeden rekord za druhým. Nelze se divit drobnému...
29.09.2011 18:34
Marc Faber, investor   Podle Marca Fabera se nyní zlato může propadnout až k úrovni 1500 dolarů za unci a v případě, že ji prolomí, bude pokračovat dál až k hodnotám kolem 1100-1200 dolarů za unci. Zdroj: HN   Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory...
29.09.2011 07:58
Při svém brouzdání internetem jsem narazil na krátkou reportáž, která byla odvysílána kanadskou televizní stanicí CTV. Paní reportérka v ní říká, že někteří investoři preferují investici do amerického dolaru před investicí do zlata. Důvod? Zlato prý není ničím kryté, zatímco dolar je krytý vládou...
19.08.2011 15:47
Pochybuji. Media jsou poslední týdny plná zlaté horečky. Když si koupíte třeba Hospodářského noviny či nějaký jiný ekonomický deník či týdeník, je to zde samá reklama na fyzické zlato či jeho deriváty či třeba školení na téma "Jak zbohatnout na zlatě". Můj klient se mi dnes svěřil, že od rána...
11.11.2010 12:20
Stratég: Je načase prodávat zlato Komentář autora: Podle mého názoru je cena již zbytečně vysoko. Což samozřejmě neznamená, že nemístná euforie nemůže ještě nějaký čas pokračovat. A potom přijde o to větší vystřízlivění. Zlato v tento okamžik nemám nakoupené a kdybych měl, prodával...

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 908)
Ne (473)

Celkový počet hlasů: 4381

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...